Ujedinjena oporba traži sazivanje tematske sjednice Županijske skupštine po pitanju sisačke Rafinerije Ujedinjena oporba traži sazivanje tematske sjednice Županijske skupštine po pitanju sisačke Rafinerije
SISAK – Ujedinjena oporba u Županijskoj skupštini je na tiskovnoj konferenciji koja je održana u prostorijama MOST-a u Sisku, najavila inicijativu s kojom traže... Ujedinjena oporba traži sazivanje tematske sjednice Županijske skupštine po pitanju sisačke Rafinerije

SISAK – Ujedinjena oporba u Županijskoj skupštini je na tiskovnoj konferenciji koja je održana u prostorijama MOST-a u Sisku, najavila inicijativu s kojom traže sazivanje tematske sjednice Županijske skupštine povodom najava o prekidu proizvodnje u Rafineriji nafte Sisak, o čemu je više rekao MOST-ov Milan Brigljević.

„S obzirom da je obrana radnih mjesta u INA Rafineriji Sisak i uopće pitanje nacionalne energetske strategije ostalo na šačici Rafinerije, onda smo shvatili da je to tema koja nije samo sisačka ni županijska, to je nacionalna tema. I svakako je naš zadatak da probamo o toj temi otvoriti raspravu u Županijskoj skupštini, što inače župan upravo izbjegava i odbija. Nadam se da smo skupili potpise naše, skupili smo dovoljan broj potpisa po Poslovniku za sazivanje tematske sjednice. Očekujemo da će predsjednica Skupštine poštovati Poslovnik i demokratska pravila i omogućiti da se otvori tema o prestanku proizvodnje u INA Rafineriji Sisak kao točka tematske sjednice Županijske skupštine“, rekao je Brigljević koji je ujedno bespredmetnim nazvao rasprave oko toga je li sisačka Rafinerija sposobna za proizvodnju.

„SDP zajedno sa svim strankama i oporbenim vijećnicima ujedinjeni u zajedničku oporbu spoznali smo da je vrag odnio šalu i što se tiče Rafinerije Sisak uvidjeli smo da prije svega, Mađari, odnosno MOL, provodi svoj naum koji je dugo godina najavljivao da zatvori Rafineriju Sisak, bez nekakvih argumenata, bez obrazloženja da li ta Rafinerija ima budućnost, ima prosperitet, da li je rentabilna. Vidjeli smo i svjedoci smo toga nažalost, da je i Vlada digla ruke od Rafinerije Sisak. Vidimo isto tako da i nositelj izvršne vlasti u Sisačko-moslavačkoj županiji, gospodin Žinić, kao stranački vojnik, ne smije i ne može ništa bez odobrenja svojega predsjednika, a predsjednik mu je rekao vjerojatno ne talasaj, ostavi se toga, tu su u interesu viši državni interesi, tu su međudržavni interesi, ti se bavi politikom skladištenja nuklearnog otpada na Trgovskoj gori“, rekao je SDP-ov Zdenko Vahovec te dodaje kako svi trebamo sjesti za stol i razgovarati o sisačkoj Rafineriji jer se tu ne radi samo o spašavanju radnika u Rafineriji i egzistenciji njihovih obitelji, već je tu riječ o opstanku Siska, Sisačko-moslavačke županije i energetskoj neovisnosti Hrvatske.

„Shodno svemu tome, naša inicijativa zajedničke udružene, ujedinjene oporbe je da sjednemo za stol, da od nadležnih institucija, prije svega mislim na INA-MOL, mislim na predstavnike resornih ministarstava, da čujemo koji su argumenti da se ide provoditi ova odluka zatvaranja. To nije dobro i smatramo da svi zajedno moramo dići glas i reći ne zatvaranju ove Rafinerije jer je to od strateškog interesa, ne samo za građane Sisačko-moslavačke županije, nego za građane Republike Hrvatske“, dodaje Vahovec.

Od 42 vijećnika u Županijskoj skupštini, potpis za ovu inicijativu dalo je njih 14. „Prije svega moramo reći da naš zahtjev za tematsku sjednicu oko INA Rafinerije nafte Siska ne bazira se na politikanstvu kako to želi prikazati župan Ivo Žinić. Mi smo stvarno zabrinuti za radnike, a evo možda on to kada kaže, možda on u biti i misli da se radi o politikanstvu, ali iz nekakvih prijašnjih vremena za vrijeme Vlade Zorana Milanovića kada je on upravo na ovu temu tražio tematsku sjednicu. Što iz ovoga proizlazi da se on tada bavio politikanstvom, što možemo vidjeti da je tu temu jako dobro iskoristio u predizborno i izborno vrijeme kada je davao izjave nama svima dobro poznate. Evo mu sada prilike da kaže da njemu nije bila namjera da dobije izbore, nego da je stvarno bio zabrinut za radnike INA Rafinerije nafte Sisak“, rekao je HSS-ov Mijo Latin te dodaje kako se nada da župan i predsjednica Županijske skupštine neće po ovom pitanju prekršiti Poslovnik i Statut Županijske skupštine.

Na samom kraju konferencije za medije, Vahovec je pozvao sve vijećnike da podrže ovu inicijativu jer ova tema smatra, traži jedinstvo.

Komentari

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.