Umro Boro Mikelić Umro Boro Mikelić
Bivši dugogodišnji generalni direktor Gavrilovića i predsjednik Općine Petrinja, te za vrijeme Domovinskog rata premijer takozvane Republike Srpske Krajine, Borislav Mikelić umro je u... Umro Boro Mikelić

Bivši dugogodišnji generalni direktor Gavrilovića i predsjednik Općine Petrinja, te za vrijeme Domovinskog rata premijer takozvane Republike Srpske Krajine, Borislav Mikelić umro je u Beogradu u  nedjelju u 79. godini. Mikelić je rođen u Dobrljinu pokraj Hrvatske Kostajnice 13. rujna 1939. godine.

Kao siroče, odrastao je u sirotištima u Sloveniji i Hrvatskoj. Radio je, između ostalog, kao rukovoditelj “Privrede” u Petrinji, a predsjednik Skupštine općine Petrinja bio je od 1978. do 1982. godine. Bio je i direktor mesne industrije Gavrilović u Petrinji i u tom je razdoblju bio i predsjednikom uprave Nogometnog kluba Mladost i tada je klub ostvario svoj najveći uspjeh u povijesti, ulazak u Drugu saveznu ligu.

Nakon agresije na Hrvatsku premijer tzv. RSK bio je od 21. 4. 1994. do 27. 7. 1995. godine. Hrvatske vlasti protiv Mikelića su, nakon okupacije Petrinje 1991. od strane srpskih paravojnih formacija, podigle optužnicu, a sud u Sisku ga je 1993. godine osudio na 20 godina zatvora u odsutnosti.  On sam tvrdio je da u to vrijeme nije bio u Petrinji iz koje je otišao u siječnju 1991.

Nakon vojne operacije Oluja i propasti RSK Mikelić je otišao u Beograd.

Zbog navodne umiješanosti u ubojstvo srbijanskog premijera Zorana Đinđića uhićen je 2003. u akciji Sablja. Policija je sumnjala da je jedan od ključnih ljudi koji su povezivali tzv. Zemunski klan, koji je obavio egzekuciju Đinđića, s poslovnim krugovima iz Republike Srpske koje se držalo podupirateljima tog atentata.

Proveo je 45 dana u samici, a u  pritvoru ukupno tri mjeseca, te je odlukom Vrhovnog suda Srbije pušten na slobodu. Sam je tvrdio kako nema nikakve veze s atentatom na Đinđića. Zatražio je i naknadu štete.

Reviziju sudskog postupka kojim je u Hrvatskoj u odsutnosti osuđen na 20 godina zatvora, zatražio je 2004. godine. Sisačko Županijsko državno odvjetništvo provelo je izvide  2011. te potom obavijestilo sud da nisu pronađeni dokazi protiv Mikelića.

Stoga je predloženo da se postupak protiv njega obustavi. Za zločine koji su se njemu stavljali na teret u međuvremenu je osuđen tadašnji zapovjednik petrinjskog garnizona bivše JNA Slobodan Tarbuk.

Nakon što je oslobođen u nekoliko javnih istupa najavljivao je povratak u Hrvatsku i obračun s nezakonitom privatizacijom Gavrilovića za što je prozivao Vladimira Šeksa i Žarka Domljana.

Komentari

Marin Fran Informativni urednik / Novinar

Glavni urednik informativnog programa Petrinjskog radija. Osim o informativnom programu, Marin Fran je posvećen i radijskom programu, tako da osim pisanja vijesti, Marin je i voditelj te urednik nekoliko emisija u programu Petrinjskog radija, kao što su emisija Trenica, A sada vi te Zvona Svetog Lovre.