Izbornik
Share on facebook
Share on twitter
sisvetepoačstnaslov

Ususret blagdanu Svih svetih, Petrinjci odali zajedničku počast poginulim, nestalim i umrlim sugrađanima

PETRINJA – Uoči predstojećeg blagdana Svih svetih, kod Središnjeg križa na petrinjskom gradskom groblju sv. Benedikt i ove je godine u organizaciji Grada Petrinje, svijećama i zajedničkom molitvom, odana počast svim poginulim, nestalim i umrlim hrvatskim braniteljima i civilima iz Domovinskog rata i svim umrlim građanima koji u našem gradu imaju svoje posljednje počivalište.

Predvođeni obiteljima poginulih branitelja, počast su odala izaslanstva Grada Petrinje, udruga proisteklih iz Domovinskog rata, predstavnici vojske, policije, vatrogasaca, nacionalnih manjina i političkih stranaka. Izaslanstvo Grada Petrinje predvodila je zamjenica gradonačelnika Viktorija Kaleb.

„Sutra je veliki blagdan u Crkvi. To je blagdan Svih svetih. Prisjećamo se najprije svih svetih, a dan kasnije, na Dušni dan prisjetit ćemo se i svih onih koji su umrli. Ovdje smo se okupili u ime Grada. Došli su i predstavnici udruga kako bismo se zajedno poklonili i zahvalili ponajprije braniteljima za Domovinu, a i svim ljudima koji su gradili, stvarali ovaj grad, stvarali ovu zemlju, usadili ljubav prema domovini i čestito živjeli. Vidimo da je groblje već danas jako lijepo uređeno, da ljudi poštuju svoje umrle i to je dobro. Voljela bih da tako bude i u budućnosti. Volimo svoju prošlost, dičimo se njome, a stvarajmo sadašnjost kako bi se i neka naša buduća pokoljenja dičila generacijom koja je živjela upravo sada. Prisjećajući se naših umrlih, vjerujemo da ćemo se ponovno sresti. Ovo su dani kada čovjek razmišlja i o biti svog života, o smislu svog djelovanja, komunikacije s drugim ljudima, poštivanja drugih ljudi, poštivanja različitih ljudi, različitih vjera i svega ostalog – jednostavno, življenja, tako da iza nas, kako je rekao Izidor Poljak: „kako god živjeli, ostane jedan lijep, zlatni trag“, rekla je Kaleb, poželjevši svima obilje mira.

U današnjem odavanju počasti, sudjelovali su i predstavnici Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Grada Petrinje.

„U ovim danima sjećamo se svih naših preminulih i poginulih, kako branitelja, tako i svih naših članova obitelji i dragih prijatelja. Došli smo odati počast svima onima koji nisu više s nama u našem svakodnevnom, fizičkom životu, ali su s nama u našim mislima, molitvama, razgovorima uz kavu …“, rekao je predsjednik Koordinacije, Darko Dumbović. Podsjetio je i kako će na Sisvete, 1. studenog, od 18 sati u župnoj crkvi sv. Lovre biti služena misa zadušnica za sve poginule i umrle pripadnike 12. domobranske pukovnije i za sve hrvatske branitelje.

„U subotu, na Dušni dan, u 10 sati  je posjet grobištu u „Žicinoj šumi“, iznad Nove bolnice Petrinja. To je spomen na žrtve partizansko-komunističkog zločina iz 1945. godine i poraća Drugog svjetskog rata. U nedjelju, 3. studenog u 10 sati, također ovdje na groblju sv. Benedikta imat ćemo protokol paljenja svijeća i polaganja vijenaca. Povod je odavanje počasti poginulim i umrlim pripadnicima 12. domobranske pukovnije koja je osnovana 1. studenog 1992. godine“, najavio je.

Zajedničku molitvu na današnjem odavanju počasti kod Središnjeg križa na groblju sv. Benedikt, predvodio je kapelan petrinjske župe sv. Lovre, Hrvoje Zovko.

 
Google Photos Refresh Token invalid. Please authenticate from Photonic → Authentication.
Error encountered during authentication:
{
  "error": "disabled_client",
  "error_description": "The OAuth client was disabled."
}
See here for documentation.

 

Slađana Marković

Slađana Marković

Dugogodišnja novinarka i radijska voditeljica s bogatim iskustvom u ovom poslu, što potvrđuju i brojne nagrade struke. Osim što je u novoj redakciji zadužena za novinarski dio posla, uskoro će slušatelji Petrinjskog radija moći uživati i u njezinom glasu u našem radijskom eteru.

NAJNOVIJE VIJESTI

X