Usvojeni programi i financijski planovi Centra za šljivu i kesten i Turističke zajednice za 2019.godinu Usvojeni programi i financijski planovi Centra za šljivu i kesten i Turističke zajednice za 2019.godinu
PETRINJA – Nakon podugačke rasprave na prošloj sjednici petrinjskog Gradskog vijeća sa 18 glasova za i 3 suzdržana usvojen je Program rada Turističke zajednice... Usvojeni programi i financijski planovi Centra za šljivu i kesten i Turističke zajednice za 2019.godinu

PETRINJA – Nakon podugačke rasprave na prošloj sjednici petrinjskog Gradskog vijeća sa 18 glasova za i 3 suzdržana usvojen je Program rada Turističke zajednice Grada Petrinje s Financijskim planom za 2019.godinu, Program i plan je predstavio Ante Marić, privremeni pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i imovinu grada.

„Kao što vidite u odnosu na proteklu godinu došlo je do malog povećanja. To povećanje se odnosi na tri stavke gdje je došlo do značajnijeg povećanja, a to je oko organizacije Lovrenčeva u Petrinji, oko manifestacije Advent, koja do sada nije bila u organizaciji Turističke zajednice pa smo kompletan Advent prebacili na Turističku. To je 150 tisuća kuna i oko predstavljanja u Zagrebu gdje imamo troškove 27 tisuća kuna. Do sada nismo imali tu stavku“, rekao je uvodno Marić.

Pojedine vijećnike je zasmetalo što je Turistička zajednica raspisala ove godine natječaj za organizaciju Adventa u Petrinji te su neki pitali zbog čega Advent nije mogla organizirati sama Turistička zajednica. HDZ-ova Magdalena Komes je pitala kako to da je najpovoljnija ponuda ispala one od zaposlenice tvrtke Poslovne zone i radi li se tu o sukobu interesa.

„Apsolutno se ne radi o sukobu interesa. U sukobu interesa mogu biti samo dužnosnici, ovdje se radi o djelatnici Poslovnih zona koja je djelatnica Poslovnih zona, nije dužnosnik, ima privatnu tvrtku koja se javila na natječaj. Na natječaj se mogla javiti bilo koja tvrtka. Zašto smo mi kao Grad to dali Turističkoj zajednici? Zato što je jednostavnije objaviti natječaj. Mi svi prolazimo procese javne nabave, procedure. Svi drugi gradovi dodjeljuju koncesije za organizaciju Adventa privatnim osobama. Mi kao Gradska uprava jednostavno nemamo resursa, ovako je puno jednostavnije organizaciju povjeriti nekome putem koncesije“, odgovorio je pročelnik Marić te podsjeća kako je ponuda tvrtke koja je dobila natječaj za organizaciju Adventa poslala ponudu na iznos od oko 148 tisuća kuna.

„Ta ponuda tvrtke je sadržavala sve datume, izvođače, događanja u sklopu manifestacije Adventa. U natječaju koji je objavljen jednostavno je jasno pisalo da se mogao javiti bilo tko za organizaciju od tog do tog datuma i za ispunjenje tih događanja. Navedeni su pojedinačno i po datuma sva događanja i svi izvođači i njihove cijene. S tim novcima se plaćaju izvođači i sve usluge koje su tamo, trebalo je dobiti sve te izvođače, neće nitko raditi gratis. I prije se to plaćalo samo što je to Grad pojedinačno plaćao, a ovdje se radi o objedinjavanju svih tih događanja u sklopu Adventa. Odlučili smo se da je tako jednostavnije“, kazao je Marić te dodaje kako se rasprava spustila na osobnu razinu.

HNS-ov Nenad Radošević je predložio amandman da se sredstva iz proračuna Grada za Turističku zajednicu smanje za 150 tisuća kuna, što petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović nije prihvatio. „Pojedini gradovi definitivno, neki kao što je Opatija, mogu živjeti od razglednice, samo od razglednice. Monte Carlo je nekada živio od razglednica i marki. Živjeli su od toga. Vrlo je jasno, mi još dugo nećemo moći živjeti od proizvoda ili da nešto brendiramo, ali ne treba podcijeniti Turističku zajednicu ni rad u Turističkoj zajednici jer kada pogledamo da je ona od prvog dana organizirala i stavila pod svoje pokroviteljstvo radno Lovrenčevo“, rekao je uvodno Dumbović te se osvrnuo na Advent ove godine.

„Ovako ispada da smo potrošili vrijeme da prozivamo osobu koja je radila u Gradu, radi sada u Poslovnim zonama i koja ima moje povjerenje što se tiče organizacije da može to napraviti, ali ne mogu utjecati. Prihvatite ovo i nije za mene prihvatljivo da ovih 150 tisuća kuna ne ide sljedeće godine i da onda opet imam problem da organiziram pola grada, pročelnika, Komunalca, i onda se rasprši jako puno posla oko toga, a znamo da to jedna osoba može imati pod kontrolom sa svim segmentima koji jesu u samom Gradu i da ovaj program će sigurno biti uspješan“, kazao je Dumbović te dodaje kako bi volio da za ovakve natječaje mogu osigurati više novca te bi volio da se na natječaje javi više ponuditelja.

„Turistička zajednica i Skupština Turističke zajednica, to jest Turističko  vijeće je prošlo svoju proceduru i imalo je proceduru da aplicira, kandidira nama na Gradsko vijeće svoj program i mi taj program usvajamo ili ne usvajamo. Ja sam zato da se držimo cifri koje jesu za tu sljedeću godinu, a da unutar stavki damo eventualno Turističkoj zajednici preporuku kako i na koji način će oni napraviti ne samo sadržaje nego i natječaje jer problem je očito u natječaju protiv kojeg vi jeste“, istaknuo je Dumbović.

HNS-ov Nenad Radošević je podnio i novi amandman koji je i prihvaćen. „Ne idem s onim zahtjevom prvotno kako je rečeno 150 tisuća, nego da bude smanjenje za 100 tisuća prihoda proračuna Grada i da onda ne iznosi 1,250 milijuna kuna nego 1,150 milijuna kuna raspoređeno proporcionalno prema stavkama po pojedinim, da ne skidamo za određenu jednu aktivnosti nego općenito“, rekao je Radošević.

Više o planu i programu Turističke zajednice pisali smo nedavno.

Održana izborna Skupština Turističke zajednice Grada Petrinje

Sa 20 glasova za i jednim suzdržanim usvojen je program i financijski plan Centra za šljivu i kesten za 2019.godinu. Centar u idućoj godini planira prenamijeniti staru školsku zgradu u poduzetnički inkubator, planiraju osnovati trgovačko društvo u vlasništvu Centra za šljivu i kesten s ciljem profitabilnog djelovanja i ostvarenja dobiti na tržištu.

Trenutno Centar za šljivu i kesten trenutno posjeduje nasade autohtonih sorti jabuka te budući rasadnik pitomog kestena sa 1500 komada sadnica, dok je u rasadniku Centra u Gornjoj Bačugi zasađeno tri tisuće plodova kestena. Centar će i u idućoj godini nastaviti sa svojim znanstvenim i obrazovnim programom, planirani prihodi i rashodi im iznose 1,3 milijuna kuna.

Komentari

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.