Uz pomoć Grada Petrinje, Dijabetičko društvo grada Siska nabavilo novi uređaj za mjerenje hemoglobina i hematokrita Uz pomoć Grada Petrinje, Dijabetičko društvo grada Siska nabavilo novi uređaj za mjerenje hemoglobina i hematokrita
PETRINJA – Grad Petrinja financijski je pomogao Dijabetičkom društvu grada Siska u nabavci aparata za mjerenje hemoglobina i hematokrita. Tim povodom, članove ovog Društva... Uz pomoć Grada Petrinje, Dijabetičko društvo grada Siska nabavilo novi uređaj za mjerenje hemoglobina i hematokrita

PETRINJA – Grad Petrinja financijski je pomogao Dijabetičkom društvu grada Siska u nabavci aparata za mjerenje hemoglobina i hematokrita. Tim povodom, članove ovog Društva u Maloj je vijećnici Grada Petrinje ugostio gradonačelnik Darinko Dumbović sa svojom zamjenicom Viktorijom Kaleb i suradnicima.

Predstavljajući novonabavljeni uređaj vrijedan 13.700 kuna, predsjednik Dijabetičkog društva grada Siska Darko Velhes objasnio je kako je riječ o novoj generaciji aparata kakve za sada, od 56 dijabetičkih udruga u Hrvatskoj, imaju još samo dva dijabetička društva u Splitu i Zagrebu.

„Riječ je o novoj tehnologiji. Aparat pokazuje tromjesečni prosjek glukoze u krvi (GUK-a). Referentne vrijednosti aparata su od 4.0 do 6.2, znači iste kao kod aparata koji pokazuju 24-satne vrijednosti glukoze u krvi. Još jedna njegova prednost je što pokazuje vrijednosti hemoglobina, a zajedno s njima, automatski pokazuje i hematokrit, postotak važan za rano otkrivanje komplikacija na bubrezima. Sam uređaj vrijedan je 13.700 kuna, a 50 trakica za njega košta 1.300 kuna“, objasnio je Velhes koji je Gradu Petrinji i petrinjskom gradonačelniku zahvalio na pomoći u njegovoj nabavci.

„Ovo je danas posebna prigoda da još jednom zahvalimo i Gradu Petrinji i gradonačelniku Dumboviću što su donirali financijska sredstva za ovaj aparat za mjerenje hemoglobina i hematokrita. S ovim aparatom Dijabetičko društvo grada Siska će funkcionirati u zdravstvenom obliku na taj način što ćemo kod građana Siska i Sisačko-moslavačke županije još prije otkriti dijabetes i na vrijeme uputiti na daljnje pretrage i daljnje liječenje svakog građanina.“

Dijabetičko društvo grada Siska djeluje već 23 godine (osnovani su 1. lipnja 1996.) i danas okupljaju 396 članova, među kojima i 32 člana iz Petrinje. I to je jedan od razloga zbog kojih Grad Petrinja podupire rad ovog društva.

„Meni je drago da danas u Petrinji mogu pozdraviti Dijabetičko društvo grada Siska. Grad Petrinja je za vas kao udrugu, odvojio u svome programu, kroz natječaj na koji ste se javili 10 tisuća kuna, posebno za ovaj aparat 8 tisuća kuna. Mislim da je izuzetno važno i da bi, ne samo Grad Petrinja, nego svi gradovi, sve institucije koje su, možemo reći, poduzetne i moćnije, trebale više pomoći kako bi mogli napraviti mnoge aktivnosti za naše zdravlje. Mislim da treba raditi i pomagati dobre i korisne stvari kada je u pitanju zdravlje, a zdravlje je na prvom mjestu“, rekao je petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović. Još jednom naglasio je važnost prevencije u očuvanju ljudskog zdravlja.

„Često čujemo kako je netko bolestan, kako je dobio neku bolest i svi mislimo – mene neće, ali svima to pokuca na vrata i zato moramo biti spremni. Zato moramo ulagati u ono što je najvažnije – u preventivu. Moramo vidjeti kako kroz strategije Grada Petrinje možemo zajedničkim radom preventivno djelovati, senzibilizirati javnost i pomoći jedni drugima. I kroz Petrinjsku kuću zdravlja s vašom Udrugom imamo dobre rezultate, rezultate koji ponekad iznenade sve nas koji mjerimo i kontroliramo svoje zdravlje, pa onda vidimo da se moramo javiti doktoru i da moramo više voditi brigu o svome životu i o vlastitom zdravlju. Mislim da brigu za zdravlje i odgovoran odnos prema svome tijelu moramo usvojiti, ugraditi u sebe kao određeni životni stav. U životu moraš biti najodgovorniji prema svojoj obitelji i prema svome tijelu. Upravo u tom smislu, vi radite dobra djela za zajednicu“, rekao je Dumbović.

Petrinjski se gradonačelnik i sam uvjerio kako aparat funkcionira.

„Ovaj aparatić koji izgleda jako mali, izuzetno je vrijedan jer daje važne pokazatelje. Mislim da je to samo jedan mali dio onoga što vi kao Udruga možete dati. Želim vam da kroz sve ono što budete u budućnosti radili, taj aparat otkrije što manje bolesti, a da bude što više u funkciji svakodnevno“, rekao je.

Nadu u nastavak dobre suradnje izrazio je i predsjednik Dijabetičkog društva grada Siska, Darko Velhes.

„Još bih ovom prigodom htio naglasiti da smo ove godine između Grada Petrinje i Dijabetičkog društva grada Siska postigli dogovor u vezi aktivnosti oko ranog otkrivanja i prevencije i u svakom pogledu u vezi mjerenja, ne samo GUK-a, nego sada i hemoglobina i kolesterola i triglicerida Dijabetičko društvo grada Siska stoji vam na usluzi, poručio je Velhes.

Komentari

Slađana Marković Novinar

Osvježenje Petrinjskog radija od srpnja 2016.godine. Dugogodišnja novinarka i radijska voditeljica s bogatim iskustvom u ovom poslu, što potvrđuju i brojne nagrade struke. Osim što je u novoj redakciji zadužena za novinarski dio posla, uskoro će slušatelji Petrinjskog radija moći uživati i u njezinom glasu u našem radijskom eteru.