Izbornik
Share on facebook
Share on twitter
martinaporukenaslov

Uz poruku „Ljubav djeci prije svega“, nastavljeno obilježavanje Dječjeg tjedna u Petrinji (Video)

PETRINJA – Obilježavanje Dječjeg tjedna u Petrinji nastavljeno je ovog utorka različitim aktivnostima na Trgu narodnih učitelja gdje se nalazi i prostor Društva „Naša djeca“Petrinja.

Upravo na ovom Trgu, prošle je srijede započelo oslikavanje jednog od zidova nekadašnje Robne kuće „Petrinjka“ velikim muralom za koji je likovnu ideju osmislila petrinjska slikarica i ilustratorica Ivana Švragulja. Planirano je da oslikavanje traje dva dana i trebalo se nastaviti danas. No, vrijedni mališani, učenici osnovnih i srednje škole i EVS volonteri Udruge IKS koji su uz pomoć likovnih umjetnika i pedagoga, te podršku Centra „Humanika“ sudjelovali u akciji oslikavanja, posao su dovršili i prije očekivanog roka, pohvalila ih je predsjednica Društva „Naša djeca“ Petrinja, Martina Boltužić Dževerlija.

„Ideja izrade murala već zapravo čeka na realizaciju jedno dvije ili tri godine i sad se konačno poklopilo da smo uspjeli nabaviti i materijal i da se dogodilo lijepo vrijeme, a okupili smo djecu od vrtićke dobi preko učenika osnovnih škola iz našeg grada do naših likovnih umjetnika i volontera Udruge IKS. I evo, mural je nastao zaista u rekordnom roku. Planirali smo da ga djeca izrađuju u trajanju od dva dana, međutim on je već prvi dan bio gotovo jer je bilo jako puno sudionika.

Kako stara „Petrinjka“ ima još zidova koje se može „oživjeti“ s malo boje, oslikavanje je nastavljeno i danas. Kistova i boje prvi su se danas „latili“ EVS volonteri Udruge IKS: Cristina, Clairy i Florian.

„Danas su ovdje volonteri iz Udruge IKS, gosti koji su u Petrinju stigli iz Italije i Francuske i oni će dati doprinos izgledu našeg grada, uveseliti ga, naravno opet uz pomoć djece koja će se odazvati pozivu i akciji. Zidova za uređenje u Petrinji ima, boje ima, pa evo, nastavljamo s oslikavanjem ovog našeg, recimo „dječjeg trgića“ u nastavku Trga učitelja“, objasnila je Boltužić.

Na praznom dijelu zida, tik do murala, djeca će čitav ovaj tjedan moći ostavljati svoje poruke i likovne radove. Prve poruke na zidu su osvanule već danas.

„Na zidu koji smo ostavili prazan za različite likovne radove djece su trenutno izloženi radovi učenika iz Osnovne škole „Ivan Goran Kovačić“ Gora na temu dječjih prava i kao poruka djece odraslima. Kroz ovaj tjedan će se dodavati likovni radovi djece i ispisivat će se poruke, dakle djeca imaju prostor, a imaju i vrijeme da odraslima poruče ono što žele da se mijenja u svakodnevnom životu“.

Društvo „Naša djeca“Petrinja na ovom je prostoru danas organiziralo još jednu akciju koja je inače postala već redovan dio njihovih aktivnosti: „Zapravo akciju „Prijatelj prijatelju – od mene za tebe“provodimo otprilike već unatrag godinu dana i vrlo je uspješna. Jako puno sugrađana donosi odjeću, obuću i igračke koje im više nisu potrebne s obzirom na dob njihove djece, a drugi kojima nešto treba u našem prostoru mogu to i pronaći. I danas je evo održana ta akcija i jako puno se ljudi odazvalo našem pozivu i jako dobra razmjena se zapravo dogodila. S istom akcijom nastavljamo i u petak u vremenu od 16 do 18 sati, pa tko je u mogućnosti – neka dođe“, poručila je predsjednica DND-a Petrinja.

Dio aktivnosti koje su u sklopu Dječjeg tjedna planirane na otvorenom, nažalost, malo im kompliciraju vremenske (ne)prilike.

„Za sutra smo planirali Dan igara u sklopu kojeg bi se održale i neke rekreativne igre i društvene igre. Volonteri iz Udruge IKS su jako zgodno zamislili naučiti našu djecu nekim svojim nacionalnim igrama. U funkciji je i naša „Posudionica igračaka“, pa bi sutra djeca imala priliku posuditi i igračkice koje žele, a dan bismo završili filmskim festivalom „Kiki“. Međutim, prema sadašnjim prognozama, za sutra je najavljena baš velika neka kiša, pa ćemo to morati odgoditi. Ne otkazujemo, nego samo selimo na neki prvi sunčani radni dan kad naši volonteri budu u mogućnosti, a to bi trebalo biti idući tjedan u ponedjeljak ili srijedu, ali o svemu ćemo još obavijestiti zainteresirane“, poručila je predsjednica „Društva „Naša djeca“ Petrinja, Martina Boltužić.

U organizaciji Dječjeg tjedna i 70. obljetnice Društava „Naša djeca“ Hrvatske, DND-u Petrinja pridružili su se brojne gradske ustanove, udruge i volonteri. Martina Boltužić Dževerlija, svima im je zahvalila na podršci.

„Mislim da je važno reći da je u sklopu obilježavanja Dječjeg tjedna uvijek jako dobra suradnja i s Gradom Petrinjom, tijekom cijele godine, a posebno u Dječjem tjednu, s Dječjim vrtićem „Petrinjčica“, sa svim osnovnim školama na području našeg grada, što uključuje i školice u Jabukovcu i u Gorama – to moram posebno napomenuti, jer su male, a tako divne škole koje uvijek participiraju u svim aktivnostima. Srednja škola Petrinja se pridružuje, različite udruge i druge ustanove s područja grada, tako da uvijek smo jako ponosni u tom Dječjem tjednu, jer imamo bogat program i drage ljude koji se odazovu pozivu i mijenjaju svijet nabolje.“

  • Image00001
  • Image00002
  • Image00003
  • Image00004
  • Image00005
  • Image00006

 

Slađana Marković

Slađana Marković

Dugogodišnja novinarka i radijska voditeljica s bogatim iskustvom u ovom poslu, što potvrđuju i brojne nagrade struke. Osim što je u novoj redakciji zadužena za novinarski dio posla, uskoro će slušatelji Petrinjskog radija moći uživati i u njezinom glasu u našem radijskom eteru.

NAJNOVIJE VIJESTI

X