Share on facebook
Share on twitter
Zvona_1

Uz veliki petak. Trajni đakon Uvalić: „Bilo bi lijepo da sami uzmemo u ruke Sv.pismo i pročitamo“

Veliki je petak. Kršćanski je to spomendan Isusove muke i smrti. Na ovaj se vjernici diljem svijeta sjećaju Isusove teške i nasilne osude, muke i same smrti. Ovo je jedini dan kada se ne slavi sveta misa. Naime, sveta je misa nekrvna žrtva Isusa Krista, a na taj je dan sam Isus Krist bio žrtvovan na žrtveniku križa i prinio Ocu sama sebe kao otkupninu za mnoge, tj. krvnu žrtvu. Stoga Katolička Crkva taj dan ne slavi misnu žrtvu. Veliki petak zajedno s Velikim četvrtkom i Velikom subotom čini Vazmeno trodnevlje. Trajni đakon Vjekoslav Uvalić je u svom razmatranju naglasio kako ove godine ne možemo biti na obredima Velikog petka. Zato je potaknuo da u obiteljima uzmemo u ruke Bibliju:

„Bilo bi lijepo oko 15 sati kad su se događaji i dogodili na Isusu Kristu, da čitajući evanđelje ili muku našega Gospodina Isusa Krista po Ivanu u 18.poglavlju od 1.-42. Retka da sami uzmemo u ruke Sv.pismo i pročitamo. Da ga ne čitaju samo službenici jer su oni sami po crkvama. Mnogi svećenici, biskupi, đakoni, redovnici žale, tužni su bez svojih vjernika jer žele tu muku zajedno podijeliti zajedno sa svojim najbližima, s onima koji su im povjereni u ruke.“

Podsjetimo, na Veliki petak u popodnevnim satima, obično u 15 sati kada je Isus izdahnuo na križu, puk se okuplja u crkve na slavljenje obreda Velikog petka: čitanje Svetoga pisma i navještaj muke, poklon i ljubljenje križa te sv. Pričest. Post je obavezan na Veliki petak, za sve osobe od 18 do 60 godina. Također je za sve katolike starije od 14 godina obavezan i nemrs. Nemrs znači da se u danu ne jede meso dok post znači da se osoba suzdrži od pića i hrane.

Marin Fran

Marin Fran

Glavni urednik informativnog programa Petrinjskog radija. Osim o informativnom programu, Marin Fran je posvećen i radijskom programu, tako da osim pisanja vijesti, Marin je i voditelj te urednik nekoliko emisija u programu Petrinjskog radija, kao što su emisija Trenica, A sada vi te Zvona Svetog Lovre.

NAJNOVIJE VIJESTI

X