Velika Ludina dobiva akumulaciju od milijun kubnih metara za navodnjavanje Velika Ludina dobiva akumulaciju od milijun kubnih metara za navodnjavanje
SISAK – U sjedištu Županije u Sisku u srijedu je potpisan Ugovor o uslugama izrade detaljne dokumentacije Sustava navodnjavanja Velika Ludina. Ugovor je s... Velika Ludina dobiva akumulaciju od milijun kubnih metara za navodnjavanje

SISAK – U sjedištu Županije u Sisku u srijedu je potpisan Ugovor o uslugama izrade detaljne dokumentacije Sustava navodnjavanja Velika Ludina.

Ugovor je s generalnim direktorom Hrvatskih voda Zoranom Đurokovićem i predstavnicima projektantskih kuća potpisao župan Ivo Žinić.

Župan je rekao kako je projekt dokaz da Hrvatske vode nisu zaboravile ovaj kraj nakon poplava koje su nas nedavno zadesile. Korisnici sustava navodnjavanja bit će uglavnom veliki proizvođači Udruga voćara Velika Ludina, Poljoprivredna zadruga Velika Ludina, Fragaria i Abundan, rekao je župan i dodao:

„Ovo je prvi projekt navodnjavanja i nastavljamo onu našu ideju koju smo i prije započeli, prije nekoliko godina, gdje želimo izgraditi kvalitetan sustav obrane od poplave, a ujedno i napraviti kvalitetan sustav navodnjavanja i omogućiti kvalitetniju proizvodnju.“

Župan je dodao kako se poljoprivrednici više ne mogu ostaviti na cjedilu, već treba napraviti sustave, poput ovog, koji će omogućiti kvalitetniju proizvodnju.

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković se na početku zahvalio svima koji su pomogli u obrani od poplava te rekao kako Vode to ne bi uspjele bez pomoći od brojnih institucija. Ovo je prvi sustav navodnjavanja koji se gradi u Sisačko-moslavačkoj županiji, a već je ishođena lokacijska dozvola:

„Kao što je župan rekao riječ je o 450 hektara mogućnosti za navodnjavanje. Izgradit će se akumulacija zapremnine milijun kubnih metara vode. Bit će visine 10 metara, dužine 267 metara. Imat će gotovo 18 kilometara tlačnih vodova što će zasigurno pomoći poznatim korisnicima koji će se na njega praktički nadograditi i proizvoditi.“

Načelnik Općine Velika Ludina Dražen Pavlović se zahvalio direktoru Hrvatskih voda i županu. Rekao je kako proizvođači voća s nestrpljenjem iščekuju realizaciju ovog projekta te da već sad primjenjuju sve suvremene sustave protiv smrzavice, tuče, suše. Za sve te sustave je potrebna voda:

„Da bi ste nasade obranili od leda morate imati praktički neograničenu količinu vode kojom će te prskati jabuku i ne dozvoliti ledu da joj se približi. Isto tako, kada imamo suše, opet trebate vodu i sve one male akumulacije koje su proizvođači sagradili nisu dovoljne zbog klimatskih uvjeta koji sada vladaju. Ovo je prava stvar i dodatno će pospješiti modernizaciju voćarstva koju imamo u Ludini.“

Rok za projektiranje je 18 mjeseci. Projekt je težak oko 80 milijuna kuna, a financira se iz programa ruralnog razvoja. Ministarstvo poljoprivrede je u mogućnosti povući 85% sredstava iz Europske unije dok će preostalih 15 % financirati država.

Komentari

Marin Fran Informativni urednik / Novinar

Glavni urednik informativnog programa Petrinjskog radija. Osim o informativnom programu, Marin Fran je posvećen i radijskom programu, tako da osim pisanja vijesti, Marin je i voditelj te urednik nekoliko emisija u programu Petrinjskog radija, kao što su emisija Trenica, A sada vi te Zvona Svetog Lovre.