Veliki broj mališana na likovnoj radionici „Stvaramo bojanku“ Veliki broj mališana na likovnoj radionici „Stvaramo bojanku“
PETRINJA – Pučko otvoreno učilište Hrvatski dom Petrinja je uz financijsku potporu Ministarstva kulture i Grada Petrinje pokrenuo projekt naziva „Stvaramo bojanku“ u sklopu... Veliki broj mališana na likovnoj radionici „Stvaramo bojanku“

PETRINJA – Pučko otvoreno učilište Hrvatski dom Petrinja je uz financijsku potporu Ministarstva kulture i Grada Petrinje pokrenuo projekt naziva „Stvaramo bojanku“ u sklopu kojeg su predviđene četiri besplatne radionice i izložba nastalih radova. Prva radionica, koje vodi Ivana Švragulja, održana je u Velikoj učionici petrinjskog Hrvatskog doma, a kako je istaknula Švragulja, na radionicu je došao veliki broj djece.

„Mi već par godina provodimo raznovrsne likovne radionice, uglavnom za djecu od 6 do 18 godina i uvijek je bio krasan odaziv. Ovo je sada nadmašilo sva naša očekivanja. Mi smo imali u planu, tako je u projektu napisano, da ćemo imati 20 djece, ali vidjeli ste, tu je 40-tak djece. To je lijepo što je tako veliki interes za likovnu radionicu. Zato smo i pisali ovaj projekt jer smo to primijetili prošle godine. Kada god smo imali likovnu radionicu, veći broj djece je došao nego što smo mi očekivali. Imamo dakle mlade umjetnike koji jedva čekaju da dođu na svoje“, rekla je uvodno Švragulja.

Mališani će tijekom četiri besplatne radionice stvarati bojanku sa motivima narodnih nošnji iz petrinjskog kraja. „Cilj samog projekta je da se djeca približe toj divnoj narodnoj baštini koju imamo. Ovoga puta kroz te narodne vezove koji su osebujni u našem kraju. Ja sam svoje znanje prilagodila ovim radionicama, gdje sam uz pomoć Ljiljane Sigur iz Hrastovice i Anđelke Begović iz Viduševca sam uspjela pribaviti crteže, originale stare više od 100 godina sa dijelova narodnih nošnji. One su meni ustupile na jedno popodne te svoje dragocjene skice“, rekla je Švragulja.

Dodaje kako će djeca u sklopu ovih radionica prvo samo uočiti te motive, kopirati ih, a potom stvarati po tim motivima svoje uzorke, potom će biti odabrani najbolji motivi, a na kraju će uslijediti bojanje. „Dakle bojanka treba biti završena krajem svibnja ove godine. S radionicama smo tada i gotovi. Tu će ići paralelno i grafička obrada pristiglih radova i u drugoj polovici lipnja je planirana izložba dječjih radova u Galeriji Krsto Hegedušić“, zaključila je Švragulja.

Zadovoljstvo što se veliki broj djece odazvao na njihove besplatne radionice izrazila je i Mirica Zukanović, voditeljica obrazovnih programa pri Pučkom otvorenom učilištu Hrvatski dom Petrinja. „Drago nam je što je toliki broj djece došao na radionicu, što su roditelji prepoznali da je to jedna dobra stvar za njihovu djecu. Mi se treću godinu za redom trudimo da te likovne radionice održimo, da dobijemo sufinanciranje izvana. Ove godine je to Ministarstvo kulture podržalo sa pet tisuća kuna, a ostatak će financirati Grad Petrinja iz naših vlastitih sredstava. Ove posljednje dvije godine, ovo je sada treća, smo prepoznali da tu doista ima jako talentirane djece“, rekla je Zukanović.

Sljedeća radionica u sklopu ovog projekta „Stvaramo bojanku“ je na rasporedu 4.svibnja, potom 18.svibnja, a posljednja je na rasporedu 1.lipnja.

Komentari

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.