„Vesela udovica“ izvedena u Petrinji „Vesela udovica“ izvedena u Petrinji
PETRINJA – Povodom obilježavanja Dana Hrvatskog doma u Velikoj dvorani je izvedena Opereta Franza Lehara „Vesela udovica“ u realizaciji Teatra b.b. Ulogu Grofa Danila... „Vesela udovica“ izvedena u Petrinji

PETRINJA – Povodom obilježavanja Dana Hrvatskog doma u Velikoj dvorani je izvedena Opereta Franza Lehara „Vesela udovica“ u realizaciji Teatra b.b. Ulogu Grofa Danila tumači Ronald Braus kojemu petrinjska publika nije nepoznata. Približio nam je život ove operete:

„Ovo je nama mislim deseta izvedba. Prolazimo cijelu Hrvatsku. Počeli smo sa Zagrebom, pa otoci, a sad preko zime idemo na kontinent. Mislim da je u Petrinji kao i dosad bilo lijepo. Ovo nam je već četvrti, odnosno, peti dolazak u Petrinju. Uvijek je bilo prekrasno jer publika već zna prepoznati kad nešto vrijedi. Možda je cijena ulaznice u ovim kriznim danima problem pa eto moja sugestija da je bolje otvoriti vrata narodu pa nek ljudi dođu i nek uživaju u predstavi. U svakom slučaju je bilo lijepo i mislim da su se izvođači ugodno osjećali. Ovo je jedna lijepa topla pozornica koja je baš i otvorena davnih dana jednom spektakularnom operom Ero s onoga svijeta pa je meni drago da je i mi povremeno održavamo s dolascima, s operom i operetom.“

Radnja se odvija u salonu u Crnogorskoj ambasadi u Parizu; slavi se rođendan kneza. Ali, veleposlanik barun Zeta zabrinuto iščekuje dolazak mlade udovice, zemljakinje Hanne Glawari, koja je naslijedila golemo bogatstvo. Ukoliko se uda izvan zemlje, na primjer u Parizu, to bogatstvo će biti izgubljeno za njihovu siromašnu zemlju. Barun je smislio da tajnika svoje ambasade, grofa Danila, oženi Hannom i tako domovini sačuva njen imetak i tu se priča počinje zapetljavati. Braus kaže da je poruka operete da ljubav uvijek pobjeđuje:

„Poruka je ljubav uvijek pobjeđuje. Uvijek malo intrige. Ne treba biti ni predobar u životu. Treba se malo zafrkavati, treba život shvatiti kao šalu. Ali evo vidimo da na kraju ipak uvijek ljubav pobjeđuje. Ja sam se u svojoj ulozi ugodno osjećao. Nekako je to onaj moj habit gdje se mogu dobro razigrati, raspjevati i rasplesati i vjerujem da smo ljudima približili ovako jednu parišku atmosferu predbožićnog razdoblja.“

Ulogu Hanne tumači sopranistica Lidija Horvat Dunjko koja rado i često surađuje i sa Hrvatskim pjevačkim društvom „Slavulj“ tako da joj nastupati u Petrinji nije novost:

„Uloga Hanne je jedna od najpoželjnijih uloga za svakog soprana. Ona je u rangu svih veliki opernih primadona. Izuzetno lijepa, izuzetno profilirana. Osim glasovnih sposobnosti i dobrog pjevanja zahtjeva odlično baratanje govorenim tekstom jer je ona dramski poprilično zahtjevna u smislu igranja proznog teksta. Ima i puno plesanja koreografije. U svakom slučaju jedna je velika radost za svakog izvođača, a i publika jako voli tu ulogu.“, rekla je Horvat Dunjko.

Na kraju ćemo dodati kako je izvedba Operete „Vesela udovica“ bila uz financijsku pomoć Ministarstva kulture.

Komentari

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.