Vijeće bošnjačke nacionalne manjine organiziralo posjet Srebrenici i Tuzli Vijeće bošnjačke nacionalne manjine organiziralo posjet Srebrenici i Tuzli
PETRINJA/POTOČARI/SREBRENICA/TUZLA – Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Petrinje organiziralo je prošlog vikenda, u sklopu svog godišnjeg programa, put u Memorijalni centar Srebrenica-Potočari kao i... Vijeće bošnjačke nacionalne manjine organiziralo posjet Srebrenici i Tuzli

PETRINJA/POTOČARI/SREBRENICA/TUZLA – Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Petrinje organiziralo je prošlog vikenda, u sklopu svog godišnjeg programa, put u Memorijalni centar Srebrenica-Potočari kao i Tuzlu. Zadovoljstvo cjelokupnom organizacijom izrazio je predsjednik tog Vijeća Hajrudin Kulašić.

„Htjeli smo da ne samo mi članovi Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Petrinje, nego i građani Petrinje koji su bili zainteresirani da posjete Memorijalni centar u Potočarima, baš u ovo vrijeme kada je na neki način sam obilazak Memorijalnog centra daleko pristupačniji nego u srpnju kada su pokopi, dženaze, jer sami djelatnici Memorijalnog centra imaju više vremena i prostora da posvete pažnju grupama koje dolaze posjetiti Potočare“, rekao je Kulašić.

Dodaje kako smo na taj način mogli steći kvalitetniji dojam o Memorijalnom centru nakon kojeg je 40-tak polaznika obišlo i samu Srebrenicu. Tijekom posjeta Tuzli, na poziv Kulturno-umjetničkog društva Puračić iz Puračića, svi okupljeni sudjelovali su u posebnom programu kojeg su članovi tog KUD-a pripremili.

„To su naši dugogodišnji prijatelji i suradnici na ovom našem kulturnom programu bošnjaka Petrinje, općenito Bosne i Hercegovine. Ti ljudi su nas dočekali velikog srca, otvorenog srca, tako da smo uživali u jednom kulturno-umjetničkom programu, poslije druženje uz pjesmu sevdalinku, čisto onako prijateljski, jedno pravo bosansko sijelo smo odradili, tako da sam prezadovoljan sa kompletnim našim planom kojeg smo napravili“, rekao je Kulašić.

Kako u Memorijalnom centru, tako i na Tuzlanskoj kapiji, svi okupljeni, kao i privremeni pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Petrinje Joso Grahovac te predstavnik makedonske nacionalne manjine Sisačko-moslavačke županije Živko Davidovski, položili su vijenac.

„Posjetili smo mjesto Kapija gdje je poginulo 71 dijete, granata je pala između te djece i pobila ih. Tu smo također položili cvijeće, odali počast, i onda smo krenuli u obilazak Tuzle i sada sjedimo u centru Tuzle, pijemo kavu, razmjenjujemo dojmove i planiramo kako ćemo nastaviti rad da ovo naše druženje Puračić-Tuzla-Srebrenica, nastavimo i dalje obilježavati“, dodaje Kulašić.

Do kraja godine, dodaje Kulašić, Vijeće u planu imaj još neke aktivnosti. „Do kraja godine imamo 25.studenoga obilježavanje Dana državnosti Bosne i Hercegovine kojeg ćemo obilježiti u Petrinji. Ipak smo mi Vijeće u Petrinji i mi moramo sve naše manifestacije održavati u Petrinji, jer nas Petrinja i financira i osjećamo obavezu da sve što Vijeće odrađuje, odrađujemo u Petrinji, jer to je naš grad i za nas se mora znati, ne samo na kulturnom programu, nego na svim ostalim programima koje planiramo i odrađujemo“, kazao je Kulašić.

Predstavnik makedonske nacionalne manjine u Sisačko-moslavačkoj županiji Živko Davidovski je kazao kako je odmah prihvatio poziv da se odazove na ovaj put i oda počast svim poginulim Bošnjacima, kao što je poziv prihvatio zbog iznimno uspješne suradnje bošnjačke nacionalne manjine i makedonske nacionalne manjine.

„Ni ne sumnjam da ovaj izlet i respekt prema onome što rade Kulašić i bošnjačka manjina za grad i cijelu našu županiju je veliki doprinos manjinskoj zajednici koja radi vrlo kvalitetne projekte, a samim time i Makedonci rade dobre projekte. Nisam ni sumnjao da će ovo biti jedan jako lijepi doživljaj i grada i Centra i tih loših događanja koji su se dogodili u prošlosti. Osjetio sam potrebu da svojim prisustvom dam doprinos i pijetet žrtvama“, kazao je Davidovski te dodaje kako na području cijele županije ima oko 250 Makedonaca te u idućoj godini imaju velike planove.

„Na proljeće je u planu nakon osam, devet godina, napraviti jedan kulturni performans. Pokušavamo sa Županijom i Gradom Petrinja pozvati Ezerki, omiljeni sastav profesionalni iz Zagreba koji promiče našu kulturu makedonske manjine po cijeloj Europi, u Makedoniji su omiljeni, a u Hrvatskoj pogotovo ,pokušavamo skupiti neka sredstva da bi mogli ugostiti taj sastav i Petrinjcima pokloniti taj koncert kao jedna zahvala za ono što su pratili sve ove projekte koje smo do sada odrađivali“, zaključio je Davidovski.

Cjelokupnu reportažu o posjeti Memorijalnom centru Srebranica-Potočari te posjete Tuzli donosimo u sljedećem članku.

Komentari

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.