Izbornik
Share on facebook
Share on twitter
gv312019go3

Vijećnici prihvatili kratkoročna zaduženja od 12 milijuna kuna za Komunalac i za četiri projekta

PETRINJA – Na prošloj sjednici petrinjskog Gradskog vijeća vijećnici su raspravljali o Odluci o davanju suglasnosti za kratkoročno zaduženje tvrtke Komunalac Petrinja, o čemu je više rekla Ivana Kordić, privremena pročelnica Upravnog odjela za financije, proračun i naplatu potraživanja.

„Komunalac Petrinja je zatražio od Grada da se stavi na Gradsko vijeće kao točka suglasnost za kratkoročno zaduženje. To kratkoročno zaduženje je ponuđeno od Erste banke na iznos od dva milijuna kuna za pokriće obveza tekućeg poslovanja po kamatnoj stopi od 2,95 posto i rokom otplate od 12 mjeseci“, rekla je Kordić. Kao razlog kratkoročnog zaduženja Komunalac je naveo preuzimanje nekretnine u Malinovoj ulici koju su počeli koristiti, te u onom trenutku kada navedena nekretnina bude predana na korištenje Komunalcu, žele uložiti financijska sredstva u taj objekt kako bi isti bio stavljen u funkciju. Navedeno kratkoročno zaduženje je odobreno s 14 glasova za, 2 protiv i četiri suzdržana.

Vijećnici su također raspravljali i o Odluci o kratkoročnom zaduženju Grada Petrinje. „Svrha zaduženja je pokriće međufinanciranja projekata. Ponuda je dostavljena od naše banke, to jest Hrvatske poštanske banke. Iznos je 10 milijuna kuna, kamatna stopa je 0,9 posto, a rok otplate je 12 mjeseci. Mi smo nakon dobivanja odluke Gradskog vijeća podnijeli sve zahtjevu Ministarstvu financija za dobivanje suglasnosti za zaduženje, predmeti su u obradi, no međutim mi još uvijek nismo dobili suglasnost. Projekti o kojima se ovdje radi su unaprjeđenje infrastrukture za predškolski i školski odgoj, rekonstrukcija Ulice Josipa Runjanina i Braće Hanžek, rekonstrukcija izgradnje igrališta u Mošćenici i izgradnja igrališta u Vatrogasnoj ulici“, rekla je Kordić.

Dodaje kako prvi navedeni projekt je projekt iz Intervencijskog plana i koji ide na odobrenje Ministarstva financija, a ostala tri projekta su projekti koji idu na zaduženje Vlade. Funkcioniranje kredita je na način da Grad dostavlja mjesečne situacije u Banku i Banka doznačuje sredstva izravno na račune izvođača radova, te ta sredstva neće biti na raspolaganju Gradu za bilo kakve druge namjene. U konačnici, vijećnici su navedeno zaduženje prihvatili s 14 glasova za, jedan je bio protiv, dok je pet bilo suzdržano.

 

Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

X