Share on facebook
Share on twitter
gv34go

Vijećnici se odriču svojih naknada za pomoć gospodarstvenicima, zbog koronavirusa buduće sjednice video-konferencije

PETRINJA – Na prošloj sjednici petrinjskog Gradskog vijeća vijećnici su između ostaloga raspravljali o Prijedlog poslovničke odluke o izmjenama Poslovnika Gradskog vijeća Grada Petrinje o čemu je više rekla Magdalena Komes, predsjednica Odbora za Statut i Poslovnik.

„Odbor je održao kratku sjednicu na kojoj smo usuglasili, zapravo dogovorili ovu izmjenu, a glasila bi : u izmijenjenim okolnostima, dok traju te okolnosti, sjednice Gradskog vijeća mogu se održavati putem video veze. To bi bilo za izvanredne okolnosti. Dakle da se ne moramo fizički sastajati nego da se održi nekakav oblik video konferencije“, pojasnila je Komes.

MOST-ova Luca Gašpar Šako se stavila na raspolaganje ukoliko bude potrebna pomoć oko organizacije kako bi sve proteklo bezbolno i gotovo besplatno. Petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović je istaknuo kako već za mjesec dana mogu napraviti jednu sjednicu kao test, tehnički će morati vidjeti kako bi ta sjednica izgledala, kao što daje prijedlog da materijale svi dobivaju i dalje u elektronskom obliku. HDZ-ov Željko Tonković je istaknuo kako možda neki nemaju tehničke uvjete za takve sjednice, stoga smatra kako bi Grad trebao osigurati tu tehničku podršku. Gašpar Šako i HSS-ov Miroslav Petračić su kazali kako za ovakvo nešto ne trebaju neki veliki troškovi jer svatko od vijećnika posjeduje pametne telefone.

„Grad mora u tom slučaju svim vijećnicima koji su dislocirani, mi u tom slučaju moramo osigurati da vijećnici dođu u Gradsku upravu, dati im tehničku potporu. Ovo pošto je privremeno zbog ovakve situacije, zbog takvih situacija mi ćemo improvizirati, ali poslije je budućnost da mi to imamo na višoj razini. Jer kada budemo imali hitnu jednu sjednicu na kojoj bi trebalo donijeti odluku bez velike rasprave, zašto se mi ne bi svi brzinski čuli, vidjeli i donijeli odluku onako kako mislimo. Nema potrebe da se non stop sastajemo, bez obzira koja situacija bila. Morat ćemo ići tehnološki naprijed“, rekao je Dumbović.

Na samom kraju, vijećnici su raspravljali o odricanju od svojih naknada u svrhu poticanja poduzetnika čije je poslovanje otežano zbog koronavirusa. Prijedlog je pojasnila MOST-ova Luca Gašpar Šako. „Mi vijećnici smo tu odabrani ispred naroda, ispred naših građana. U ovakvoj situaciji je jedino zdrava logika da se odreknemo naknade kako bi primjerom pokazali i kako bi našim poduzetnicima, posebno malim i srednjim, dali snagu i financijsku injekciju jer to nije mala svota novca. Na 15 mjeseci, tri iz prošle godine i cijela ova godina mislim da svi mi možemo preživjeti bez te naknade i nadam se da nismo u politiku ušli i u Gradsko vijeće da bi dobili tu naknadu, nego da bi tu bili kao predstavnici građana koji su nam dali povjerenje, da ih predstavljamo, da bi savjesno i odgovorno obavljali ovaj posao“, rekla je Gašpar Šako te dodaje kako se nada da će gradonačelnik donijeti odluku da se ukinu naknade nadzornim odborima i upravnim vijećima i da se smanje plaće rukovodećim pozicijama u Gradskoj upravi i u gradskim tvrtkama.

„Moram reći ovdje da novaca na računu nema, proračun se ne puni i ako bude trebalo Grad će ići na minimalac. Ako nema novaca na računu, neće biti ni plaće, ako ne bude priljeva o kojem govorimo, što poduzetnici uplaćuju, nećemo imati priljeva. U tom dijelu ja mogu samo reći i dati nalog da nećemo imati druge nego da idemo na sam minimalac. Tu će poruku Grad dati prvi, daj Bože da ne bude tako“, rekao je Dumbović.

Vijećnici su apelirali da se ukinu naknade za članove nadzornih odbora i upravnih vijeća u gradskim tvrtkama, kako bi svi dali financijski doprinos što se tiče situacije u kojoj se svi nalazimo. Istaknuto je također kako je ovdje bitno da su vijećnici pokazali zajedništvo.

„Nemojmo govoriti o plaćama. Plaće su nešto sasvim drugo. Imali smo iskustvo teške recesije i u toj recesiji, porazne olakšice koje su dale zamah plaćama su zapravo pokretale dalje gospodarstvo i davale priliku za život. Ovdje je riječ o preusmjeravanju nečega za neke bolje, opće svrhe i to je ono što je bitna stvar, nije dobro gušiti nikoga, a naročito kada imamo u vidu da postoje službe koje sada u ovom trenutku daju veliki doprinos u zaštiti svih nas u zaštiti od ovog virusa“, rekao je Nenad Redošević, predsjednik Gradskog vijeća Grada Petrinje.

Na samom kraju vijećnicima se obratio petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović. „To je poruka građanima da su vijećnici ti koji su danas jednoglasno se s time složili i da mi nemamo drugog načina osim da ljudima damo poruku da ovo danas što smo danas odradili da smo odradili 90 posto zajednički, ove neke razlike, male, sitne uvijek će biti, međutim poruka je ustvari jedinstvena i s tom porukom moramo dati nadu, dati optimizam, a taj optimizam kroz punjenje Proračuna i ovo što se vi odričete, stvarno vam hvala. Ja se zahvaljujem što ste me odmah svi podržali. Moramo izaći s tim, o dalje nećemo pričati. Idemo s ovim mjerama. Daj Bože da se za mjesec dana vratimo i nema odricanja, ali bojim se da će to potrajati cijelu godinu“, rekao je Dumbović te dodaje kako će ovom odlukom Grad uštedjeti blizu 400 tisuća kuna. Odluka i prijedlog su usvojeni jednoglasno.

Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

X