Vijećnici Županijske skupštine postavljali pitanja o aktualnim temama Vijećnici Županijske skupštine postavljali pitanja o aktualnim temama
TOPUSKO – Aktualnim satom započela je, jučer održana, 14. sjednica Županijske skupštine Sisačko-moslavačke županije. Tijekom vremena predviđenog za aktualni sat pet je vijećnika postavilo... Vijećnici Županijske skupštine postavljali pitanja o aktualnim temama

TOPUSKO – Aktualnim satom započela je, jučer održana, 14. sjednica Županijske skupštine Sisačko-moslavačke županije. Tijekom vremena predviđenog za aktualni sat pet je vijećnika postavilo pitanja vezana uz dozvolu koju je za obavljanje svoje djelatnosti u Sisku dobila tvrtka „Remondis Madison“,pokretanju postupak za odlučivanje o sukobu interesa protiv dužnosnika Ive Žinića, župana Sisačko-moslavačke županije te dužnosnika Romana Rosaveca, zamjenika župana Sisačko-moslavačke županije koje je pokrenulo Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa, vodoopskrbi na području Babine Rijeke, održavanju cesta.

Pitanje vezano uz organizaciju primarne zdravstvene zaštite županu je postavio Mostov vijećnik Petar Ćosić:

„Je li Sisačko-moslavačka županija, odnosno Upravni odjel za zdravstvo na neki način sudjelovao u javnim raspravama i savjetovanju u vezi s negativnim učincima novog Zakona o zdravstvenoj zaštiti? Naime, svima je već poznato, a posebice onima koji rade u zdravstvenom sustavu, da je ministar s novim Zakonom o zdravstvenoj zaštiti „ušao u slijepu ulicu”. Mnoge odredbe nisu više primjenjive, prijelazne i završne odredbe nisu dovoljno razrađene i mi, naša županija,naš zdravstveni sustav, pogotovo primarna zdravstvena zaštita, najviše trpi. Ja sam prije svega govorio o tome da u institutu koncesija, koji od 1. siječnja više ne postoje, stvari nisu razriješene. Vi kao Županija i dalje nezakonito naplaćujete koncesije od obiteljske medicine i drugih koji su u koncesiji, a ona defakto u zakonu više ne postoji. Također, liječnici bez radnog iskustva i bez mentora rade u ordinacijama u primarnoj zdravstvenoj zaštiti. To je prisutno i u našoj županiji, a Udruga obiteljskih liječnika je zabrinuta za sigurnost pacijenata”, kazao je Ćosić te prozvao župana da ne artikulira interese građana po ovom pitanju.

„Mi, gospodine župane, od vas ne čujemo vaš stav. Vi se ministru zdravstva u javnosti ne suprotstavljate, ne suprotstavljate se ovim lošim idejama koje loše djeluju na naš zdravstveni sustav u županiji, ne artikulirate interese županije i građana po ovom pitanju. Na kraju da kažem da je primarna zdravstvena zaštita u našoj županiji u jednom vrlo teškom stanju, a vi se o tome ne očitujete, vama je to svejedno”, ustvrdio je vijećnik Mosta.

Sisačko-moslavački župan Ivo Žinić je , odgovarajući vijećniku Ćosiću na njegovo pitanje , podsjetio i kako je na dnevnom redu današnje sjednice Odluka o broju ordinacija primarne zdravstvene zaštite u okviru Domova zdravlja u županiji:

„To je nešto što sukladno Zakonu o zdravstvenoj zaštiti moramo donijeti. To je jedna od odluka u ovoj godini. Druga odluka će biti kriteriji po kojima će domovi zdravlja omogućiti izlazak određenih ordinacija iz doma zdravlja. U toj odluci stoji da u domovima zdravlja moramo zadržati 25% ordinacija. To je propisano zakonom i mi ćemo sve odluke donijeti kako je to definirano. Dakle, to i kriteriji će biti na dnevnom redu sljedeću sjednicu Županijske skupštine na jesen kada ćemo donijeti i odluku o visini zakupnine”, odgovorio je župan.

Žinić se složio s jednim dijelom tvrdnji vijećnika Ćosića, no osporio je tvrdnju da je stanje u primarnoj zdravstvenoj zaštiti loše.

„Vaša konstatacija da je primarna zdravstvena zaštita u katastrofalnom stanju… ja se s tim ne slažem! Vi možete imati svoje mišljenje. Naša primarna zdravstvena zaštita funkcionira na cijelom području naše županije. Ovo je točno, po mreži primarne zdravstvene zaštite mi imamo nepopunjenih timova, ali nije točna vaša konstatacija da zbog toga što nemamo popunjene timove, ne dobivamo dovoljno novaca koliko bi dobivali da je popunjen broj timova. Morate znati da postoje i drugi kriteriji, morate imati i određeni broj pacijenata na određenom području. Ne može se dobiti novac za primjerice pet timova ili već koliko imate po broju u mreži, nego se novac dobiva po broju obavljenih pregleda, po broju pacijenata i po nekim drugim kriterijima”, rekao je Žinić.

Na dnevnom redu sjednice, između ostalih, bile su i Odluke o proširenju djelatnosti Doma zdravlja Kutina i to za djelatnosti logopedije i ljekarništva.

Komentari

Marin Fran Informativni urednik / Novinar

Glavni urednik informativnog programa Petrinjskog radija. Osim o informativnom programu, Marin Fran je posvećen i radijskom programu, tako da osim pisanja vijesti, Marin je i voditelj te urednik nekoliko emisija u programu Petrinjskog radija, kao što su emisija Trenica, A sada vi te Zvona Svetog Lovre.