Više od 70 izviđača na zimovanju u Bijelniku Više od 70 izviđača na zimovanju u Bijelniku
  BIJELNIK – Više od 70 izviđača iz Petrinje, Velike Gorice i Siska organiziralo je zimovanje u petrinjskom naselju Bijelnik od 3.do 7.siječnja ove... Više od 70 izviđača na zimovanju u Bijelniku

 

BIJELNIK – Više od 70 izviđača iz Petrinje, Velike Gorice i Siska organiziralo je zimovanje u petrinjskom naselju Bijelnik od 3.do 7.siječnja ove godine. Dio je to projekta Saveza izviđača Hrvatske pod nazivom „Osnažimo ih“, otkrio nam je Igor Žilić, predsjednik Odreda izviđača Kupa Petrinja.

„S obzirom da je pokrenut jedan dosta veliki projekt preko Saveza izviđača Hrvatske, prošao je na natječaju Zaklade Hrvatska za djecu, to je projekt „Osnažimo ih“ kojemu je cilj razvoj nekih novih izviđačkih udruga Regije centar, to najviše podrazumijeva Sisačko-moslavačku i Zagrebačku županiju, gdje trebamo osnovati nove odrede i ojačati dosadašnje koji postoje, ali su relativno mali ili slabi, odnosno sa malim brojem voditelja ili članova“, rekao je uvodno Žilić te dodaje kako je također cilj ovog projekta krenuti s aktivnostima kako bi se postojeći odredi povezali i kako bi osnažili međusobnu komunikaciju.

„Tako da je novi Odred izviđača Tri rijeke iz Siska, veliki i aktivni Odred skauta TUR iz Velike Gorice i naš Odred izviđača Kupa iz Petrinje su se ujedinili u jednoj priči i napravili su zimovanje u selu Bijelnik u kampu Riječ života gdje smo smjestili sveukupno 76 sudionika. Bilo je 60-tak djece, a iz Petrinje je bilo 16 sudionika, od čega 13 djece“, kazao je Žilić.

Upravo u tom kampu proveli su četiri dana na zimovanju koje je bilo ispunjeno nizom kreativnih aktivnosti, raznim igrama te druženjem. „Aktivnosti su bile više-manje u unutarnjih prostorima, makar su naši izviđači izlazi u prirodu, tako da smo mi kao Odred imali ideju da nam svaki dan bude jedna mala avantura. Odlazili smo pronalaziti Staru gradinu iznad Bijelnika, to su ustvari ostaci utvrde iz 16.stoljeća, onda smo išli tražiti pogled na ostala sela u tom području s drugog brda, tražili smo zaleđeni slap, spilju. Aktivnosti koje su se događale, koje su i drugi Odredi organizirali su bile razne igre, kreativne radionice, od šivanja, izrade zidnih novina, do pomoći u pripremanju obroka. Čak smo se malo bavili i kulinarstvom“, otkriva Žilić.

Ističe kako im je ovo već treće zimovanje, a reakcije članova su odlične. „Reakcije su stvarno dobre obzirom da izviđači ne ostavljaju puno praznog hoda, nego se aktivnosti stalno izmjenjuju. Jednostavno nema se vremena za dosađivanje. Imali smo ovaj put i jednu misiju, a to je misija odvikavanja od modernih tehnologija na četiri dana, tako da djeca nisu imali pristup svojim smartphonima i sličnim uređajima, jedina je opcija je bila da imaju 15 minuta javiti se roditeljima. Prvi dan je to bilo malo nezgodno, poslije se to uhodalo. Djeci nije nedostajalo ništa od modernih tehnologija jer su se aktivnosti stalno izmjenjivale“, kazao je Žilić.

Na samom kraju ističe kako su sklopljena brojna nova prijateljstva, što je i cilj ovakvih druženja. „Vratili smo se na nekakve osnove i kroz te aktivnosti smo htjeli da se djeca na starinski način druže i upoznaju, ali i da nauče neka osnovna znanja koja danas djeca uglavnom i ne znaju, to su kuhanje, šivanje, stare neke društvene igre u kojima stvarno imate društvo oko sebe. Neke vještine smo također radili, paljenje vatre u zimskim uvjetima, učili smo komunikaciju putem voki-tokija. Sve te vještine koje današnja djeca vrlo slabo znaju, smo pokušali oživjeti kroz razne igre. To su neke igre koje smo mi igrali kroz svoje djetinjstvo, a danas su poprilično zaboravljene“, kazao je Žilić te na kraju kako je i osnova izviđačke ideje učenje kroz igru.

Komentari

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.