„Viva la musica!“ – HPD „Slavulj“ u čast Emila Cossetta „Viva la musica!“ – HPD „Slavulj“ u čast Emila Cossetta
PETRINJA – Hrvatsko pjevačko društvo „Slavulj“ Petrinja svojim je godišnjim koncertom, održanim sinoć u Velikoj dvorani petrinjskog Hrvatskog doma, obilježilo stotu godišnjicu rođenja skladatelja,... „Viva la musica!“ – HPD „Slavulj“ u čast Emila Cossetta

PETRINJA – Hrvatsko pjevačko društvo „Slavulj“ Petrinja svojim je godišnjim koncertom, održanim sinoć u Velikoj dvorani petrinjskog Hrvatskog doma, obilježilo stotu godišnjicu rođenja skladatelja, dirigenta, zborovođe i glazbenog pedagoga Emila Cossetta.

„Večerašnji koncert Hrvatskog pjevačkog društva „Slavulj“, godišnji koncert, ima jednu posebnu težinu, jer je u prigodi stote obljetnice rođenja hrvatskog skladatelja i dirigenta Emila Cossetta. Za većinu pjevača, zboraša, Emil Cossettto je nešto što se ne može izostaviti iz osnova glazbene literature, pogotovo zborske, a posebno smo mi Petrinjci vezani uz njegov opus i njegovo djelovanje“, rekao je predsjednik HPD-a „Slavulj“, Željko Crnković.

Brojne su poveznice između Petrinje i Emila Cossetta koji je od 2005. godine bio i počasni član HPD-a „Slavulj“. Zahvaljujući njegovu prijateljstvu s Petrinjcem Eduardom Generom, tajnikom i predsjednikom „Slavulja“ (zbora koji je od 1948. do 1991. djelovao pod imenom „Artur Turkulin“), upravo je u Petrinji od 1968. do 1972. godine održano prvih pet festivala pjevačkih zborova Hrvatske.

„Emil Cossetto je tada dolazio sa svoja dva zbora „Jožom Vlahovićem“, danas zborom „Emil Cossetto“ i zborom „Moša Pijade“, danas zborom „Lira“. Naravno, tu su još bili i drugi zborovi iz cijele Hrvatske i svakako to je ono najvažnije što Petrinju veže s Cossettom. No, ima tu još nekih dodatnih detalja, jer to se prijateljstvo nastavilo kroz niz sljedećih godina. Emil Cossetto je obradio brojne petrinjske napjeve i pjesme koje se pjevaju u Petrinji poput „Vijala se“, „Široka je“ i „Štefomir“, odnosno „Petrinja je lepi grad“. Naravno i nezaobilazni „Letovanić“ kao i mnoge druge. Uvijek je s radošću dolazio u Petrinju, a mi smo ga s radošću primali. Njegovo prijateljstvo s pokojnim Edom Generom završilo je i njihovim kumstvom. Poseban trenutak bio je 12. listopada 2003. godine na njegov 85. rođendan kada smo u Hrvatskom glazbenom zavodu u Zagrebu promovirali dvostruki nosač zvuka „Emil Cossetto: Viva la musica“ koji je u cijelosti snimio i objavio „Slavulj“. Sve su to poveznice koje vežu Petrinju i Emila Cossetta“, ispričao je Crnković.

Istaknuo je kako je Cossetto ostavio dubok trag u zborskoj glazbi.

„Emil Cossetto je svakako bard hrvatske zborske glazbe, ali i europske i svjetske, jer mnogi skladatelji, mnogi zborski izvođači, imali su i danas imaju na repertoaru Emila Cossetta“.

Umjetnički voditelj i dirigent HPD-a „Slavulj“, maestro Josip degl’Ivellio desetak je godina blisko surađivao s Emilom Cossettom, od toga nekih pet, šest godina kao njegov sudirigent. On ga je i naslijedio na mjestu dirigenta Mješovitog pjevačkog zbora „Joža Vlahović“ koji od 1. svibnja 1992. godine nosi Cossettovo ime.

„Zaista moram priznati da sam imao veliku čast surađivati s Cossettom njegovih zadnjih desetak godina, jer on nikad nije imao asistenta. Šezdeset godina u komadu sam je vodio zbor. Zadnjih deset godina sam vrlo intenzivno s njim surađivao. Poznavali smo se i prije i ta suradnja je urodila s dva CD-a. Ja sam pet ili šest godina bio njegov sudirigent, nikad asistent. Tretirao me je uvijek vrlo ravnopravno i bili smo u jako dobrim odnosima. Iako je bio u visokoj dobi od 85 godina, još je dirigirao zadnji koncert na 60. godišnjicu zbora „ Joža Vlahović“, odnosno „Emil Cossetto“, prisjetio se degl’Ivellio koji je u rujnu 2005. godine postao umjetnički voditelj tog zbora.

O ostavštini svog prethodnika, degl’Ivellio kaže:

„Ono što je nesumnjivo ostavio je obogaćeni repertoar glazbe za zborove. Istina je da je do tada, do ’45. bilo dosta romantizma i svi su se oslanjali na strane autore ili na Lisinskog, maksimalno na Lisinskog i još neke druge koji su nešto pisali. Međutim, Emil Cossetto je shvatio kako je narodna glazba bogatstvo od koje se može napraviti fantastičan zborski materijal… „Vukao“ je te narodne motive i od njih, od malenih, jednostavnih muzičkih rečenica radio stvarno odlične, nekad i vrlo teške, interpretativno vrlo zahtjevne skladbe za zborove i time trajno obogatio repertoar. To je fenomen – nema smotre, nema natjecanja gdje bar trećina zborova ne izvede nešto od Cossetta. I to je ono po čemu on živi i danas, sto godina od rođenja i već 11 godina od njegove smrti“.

Na sinoćnjem koncertu „Slavuljaši“ i njihovi gosti izvodili su isključivo Cossettova djela. Na početku koncerta prikazan je i kratki film o njihovoj suradnji s maestrom. Uz Mješoviti zbor HPD-a „Slavulj“, Muški vokalni ansambl „Petrinjski slavulji“, Ženski vokalni ansambl „Petrus“ pod vodstvom Jasmine Augustić, solisticu Maju Ostojić i recitatoricu Gordanu Ross, na koncertu su kao glasovirska pratnja nastupili Lana Bradić i Mario Čopor.

U drugom, folklornom dijelu koncerta, „Slavuljašima“ su se pridružili i članovi Tamburaškog orkestra Folklornog ansambla „Petrinjčica“ pod vodstvom Ivana Klekovića ( kojem je u žaru sviranja pukla i žica na instrumentu, što nije uspjelo omesti ni njega, ni zbor, ni dirigenta. Dapače, „izvukli“ su situaciju s puno šarma). Na završnoj skladbi „Letovanić“, pljeskanjem u ritmu pridružila im se i publika, pa je maestro degl’Ivellio na kraju ravnao i zborom i tamburašima i publikom u dvorani. Bis je, naravno, bio neizbježan.

U publici je bilo i bivših članova „Slavulja“ koji su koncert doživjeli posebno emotivno.

„Ja sam oduševljena, a još više sam emotivno vezana jer sam jako dugo bila član „Slavulja“ i bilo je prekrasno“, rekla je poslije koncerta jedna bivša „Slavuljašica“.

„Odlično. Ja sam vam bivši član „Slavulja“ i meni je to jako lijepo. Evo i kćer sam povela sa sobom. Hoće li i ona biti članica „Slavulja“? Pa, nadam se. Sada je folklorašica, vidjet ćemo što će htjeti dalje“, dodala je još jedna zadovoljna posjetiteljica koncerta i bivša članica „Slavulja“.

U publici je bio i petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović.

„Uvijek rado dođem na koncert „Slavulja“ i uvijek imam jedno određeno poštovanje prema njima. Ta glazba me opušta i što je najvažnije, uživam. Jako puno Petrinjaca uživa u tome. Mislim da je odlično ovo što imamo u zadnjih, otprilike mjesec dana – bogata scena kulturnih manifestacija, uključujući 210 godina Gradske limene glazbe. Oni imaju fantastičan program i izuzetno mi je žao što na njihov program nisam stigao. Večeras, evo nakon puno obaveza, došao sam se opustiti i uživati. Vjerujem da ću uživati i u nedjelju navečer u crkvi sv. Lovre gdje će početi festival Ars Organi Sisciae. Mislim da je sve ovo odlična glazbena ponuda koja daje sadržaj gradu Petrinji, jer grad ne čine samo zgrade, nego i ljudi, upravo oni koji baštine ono što je navrijednije, a to su kultura, tradicija, običaji. Kada je iza svega toga pjesma, onda smo i mi Petrinjci sretni“, rekao je Dumbović.

Godišnji koncert HPD-a „Slavulj“, bio je drugi u nizu od šest koncerata kojima se ove godine obilježava stota obljetnica rođenja Emila Cossetta. Prvi koncert održan je prije nekoliko dana u Glazbenom zavodu u Zagrebu, a nakon Petrinje, već u petak, 11. svibnja u Zagrebu slijedi Sveučilišna smotra zborova. U organizaciji maestra Josipa degl’Ivellia, glavnog koordinatora Sveučilišta za kulturu, na ovoj smotri posvećenoj E. Cossettu nastupit će 15 studentskih zborova. Petrinjski „Slavuljaši“ će se obilježavanju stote obljetnice Cossettova rođenja pridružiti ponovno 9. lipnja, u Hrvatskom glazbenom zavodu u Zagrebu na 7. međunarodnom memorijalu posvećenom ovom značajnom skladatelju, dirigentu, zborovođi i glazbenom pedagogu.

Maestro Cossetto rođen je u Trstu 12. listopada 1918. godine. Preminuo je nakon duge i teške bolesti 28. lipnja 2006. godine u bolnici “Fran Mihaljević” u Zagrebu. Sve do smrti, bavio se glazbom koja je bila sav njegov život. Pretočio je to i u krilaticu „Viva la musica!“(„Živjela muzika!“) kojom je pozdravljao kolege glazbenike. Petrinjski „Slavuljaši“ pjevali su sinoć Cossettu u čast upravo pod motom : „Viva la musica!“

 

Komentari

Slađana Marković Novinar

Osvježenje Petrinjskog radija od srpnja 2016.godine. Dugogodišnja novinarka i radijska voditeljica s bogatim iskustvom u ovom poslu, što potvrđuju i brojne nagrade struke. Osim što je u novoj redakciji zadužena za novinarski dio posla, uskoro će slušatelji Petrinjskog radija moći uživati i u njezinom glasu u našem radijskom eteru.