„Vlada će stambeno zbrinuti stanovnike obiteljskih kuća koji su ostali bez svega…“ „Vlada će stambeno zbrinuti stanovnike obiteljskih kuća koji su ostali bez svega…“
ZAGREB/HRVATSKA KOSTAJNICA – Vlada je na svojoj današnjoj sjednici odlučivala o pomoći stanovnicima Hrvatske Kostajnice koji su prije nekoliko dana u svega nekoliko minuta... „Vlada će stambeno zbrinuti stanovnike obiteljskih kuća koji su ostali bez svega…“

ZAGREB/HRVATSKA KOSTAJNICA – Vlada je na svojoj današnjoj sjednici odlučivala o pomoći stanovnicima Hrvatske Kostajnice koji su prije nekoliko dana u svega nekoliko minuta u velikom odronu zemlje izgubili svoje domove. O navedenom problemu u Hrvatskoj Kostajnici, gdje je u potpunosti srušeno sedam kuća, a šest ih je oštećeno, te su bez svog doma ostale 23 osobe, na početku sjednice Vlade osvrnuo se premijer Andrej Plenković.

„Maksimalan angažman i lokalnih vlasti, ali i pomoć sa razine državnih vlasti slijedi. Danas ćemo imati prvu točku dnevnog reda koja je posvećena upravo stambenom zbrinjavanju stanovnika hrvatske kostajnice ali i drugih područja stradalih zbog klizanja tla. Već je Ministarstvo demografije jučer maksimalna iznos novčane potpore uputilo obiteljima o kojima je riječ, isto rade svi drugi koji su zaduženi za to. Angažirat ćemo i Središnji državni ured za stambeno zbrinjavanje i obnovu, Ministarstvo graditeljstva će imati vodeću ulogu da pomogne u ovom procesu sa iskustvom kojeg ima. Šaljemo poruku da će Vlada kao što je to učinila za druga područja, koordinitarati sve napore da pomognemo onima koji su na nevjerojatan način u trenu ostali bez svojih kuća i sredstava za život“, kazao je uvodno premijer Plenković.

„Zahvaljujem potpredsjedniku Vlade Štromaru na brzom i vrlo konkretnom prijedlogu rješenja temeljem iskustva koje njegovo Ministarstvo ima da se ovim zaključkom angažiraju i Ministarstvo graditeljstva i Središnji državni ured za stambeno zbrinjavanje, utvrdi se činjenično stanje, procjene štete, napravi procjena da li je realno da te kuće budu obnovljene na tom mjestu gdje su sada obzirom da je klizište zaista bilo veliko i ostavilo velike posljedice. Vlada će stambeno zbrinuti sredstvima državnog proračuna stanovnike ovih obiteljskih kuća koji su ostali bez svega“, poručio je Plenković.

Što je sve do sada učinjeno objasnio je i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar. „Odmah smo napravili analizu, inspektori su izašli na teren, utvrdili činjenično stanje i već prema tome pripremamo daljnje korake nakon ovog zaključka da zaista pomognemo tim ljudima i da ne ostanu zaboravljeni. Vidimo jučer i danas najviše se boje sada svi dolaze, a onda za desetak dana više neće biti nikoga. Ovim zaključkom osiguravamo njima kvalitetan krov nad glavom i bit će sigurno zbrinuti“, rekao je Štromar. Vlada je potom usvojila Prijedlog zaključka u vezi sa stambenim zbrinjavanjem stanovnika Hrvatske Kostajnice i drugih područja stradalih zbog klizanja tla.

Komentari

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.