Voća i povrća ima u izobilju, napravite s nama varivo od krastavaca ili punjene dinje Voća i povrća ima u izobilju, napravite s nama varivo od krastavaca ili punjene dinje
U vrtovima ubiremo mlado povrće i razno voće. Tijelo se treba napuniti vitaminima i mineralima, a u vruće ljetne dane svakako se preporučuje lagana... Voća i povrća ima u izobilju, napravite s nama varivo od krastavaca ili punjene dinje

U vrtovima ubiremo mlado povrće i razno voće. Tijelo se treba napuniti vitaminima i mineralima, a u vruće ljetne dane svakako se preporučuje lagana hrana. Stoga preporučujemo da isprobate stari recept petrinjskih domaćica za varivo od krastavaca, a kasnije se zasladite punjenom dinom ili spremite dinje za zimu kao džem. Idealno je vrijeme za spremanje sataraša, đuveča ili rižota, a i prve knedle sa šljivama. O svemu više u snimci emisije koju vam donosimo ispod.

PUNJENA DINJA

Odrežite gornji dio jedne zrele dinje, odstranite sjemenke i malom žlicom pažljivo da se ne ozlijedi kora, istružite gotovo svo njeno meso. Pripremite sirup od jedne čaše vode, 15dkg šećera i soka od konzerviranog ananasa i neka kipi oko 10 minuta. Ohladite, pa u to dodajte meso od dinje i ananas narezan na sitne komadiće. Napunite dinju i ostavite jedan sat u hladnjaku. Po vašoj želji u nadjev možete staviti malo ruma ili šerija.

DŽEM OD DINJA

Očistite dinju i izrežite je na kockice. Od 75dkg šećera i 0,2dcl vode skuhajte gušći sirup, pa dodajte dinju. Kuhajte dok kockice dinje ne postanu staklaste, a lonac samo povremeno protresite da masa ne bi zagorjela, ali nemojte miješati. Dodajte dva limuna i kuhajte još 5 minuta. Odmah nalijte u staklenke koje su tople i zatvorite. Čuvajte na suhom i tamnom mjestu.

KNEDLI SA ŠLJIVAMA

Potrebno je 1kg krumpira, 4dkg maslaca, 2 jaja, 1kg šljiva, 20 do 25dkg brašna, malo soli, mrvice i šećer. Kuhani i oguljeni krumpir protisnite, kao za pire, još dok je topao dodajte brašno, jaja, masnoću i sol. Umijesite tijesto i razvaljajte kao štrucu, pa režite komade u koje ćete staviti šljive (bez koštica). Oblikujte kuglice, skuhajte u vrućoj slanoj vodi, a potom zalijte mrvicama poprženima na ulju ili maslacu. Umjesto šljiva možete staviti i marelice.

 

Komentari

Kristina Jakopović Šefica Marketinga / Novinar

Urednica, novinarka i voditeljica Petrinjskog radija i Portala 53. Umjesto u učiteljske vode, Kristina se odlučila za novinarstvo. U programu Petrinjskog radija uređuje emisiju Vidikovac, dok ju slušatelji ponekad mogu ćuti i u radijskom eteru, no danas je ipak najviše posvećena marketingu. Osim nekoliko priznanja za nekadašnji Petrinjski list, naša Kristina je dobitnica i brojnih drugih strukovnih nagrada.