Vodostaj Une prijeti Hrvatskoj Kostajnici – vrh vodnog vala očekuje se u utorak Vodostaj Une prijeti Hrvatskoj Kostajnici – vrh vodnog vala očekuje se u utorak
HRVATSKA KOSTAJNICA – Una čiji vodostaj od nedjelje navečer raste desetak centimetara na sat, ponovno je zaprijetila Hrvatskoj Kostajnici. Djelatnici Hrvatskih voda postavljaju tzv.... Vodostaj Une prijeti Hrvatskoj Kostajnici – vrh vodnog vala očekuje se u utorak

HRVATSKA KOSTAJNICA – Una čiji vodostaj od nedjelje navečer raste desetak centimetara na sat, ponovno je zaprijetila Hrvatskoj Kostajnici. Djelatnici Hrvatskih voda postavljaju tzv. „box barijere“. Brane se najugroženije kuće, a na nekoliko lokacija u gradu, stanovništvo se cisternama opskrbljuje pitkom vodom.

Zbog prijetnje visokog vodostaja Une, u Hrvatskoj Kostajnici je u ponedjeljak, 13.svibnja 2019. održana izvanredna sjednica Stožera Civilne zaštite SMŽ. Uz župana Ivu Žinića i njegovog zamjenika Romana Rosavca koji je i načelnik županijskog Stožera Civilne zaštite te ostale članove Stožera, na sjednici je bio i generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković.

„U cijeloj Republici Hrvatskoj palo je između 50 i 100 milimetara kiše što su prije svega ogromne količine oborina za kontinentalni dio. Područje Karlovca možemo reći da je za sada pod kontrolom. Isto tako i ogulinsko područje, ali ovaj dio Hrvatske Kostajnice ugrožen je prije svega naglim porastom rijeke Sane u Bosni i Hercegovini, a isto tako i rijeke Une. Uistinu prognoze za sada ne izgledaju dobro, ali zato smo se i okupili. Još u idućih dan ili dva moguće je 50 do 100 milimetara kiše. Puno toga past će i na području susjedne Bosne i Hercegovine i dodatno povećati ovaj i ovako već visoki vodni val rijeke Une. U takvim uvjetima moguć je i protok od gotovo 2000 m3/s i zapravo premašivanje vodostaja od plus 500 centimetara, što će vjerojatno zahtijevati i uvođenje izvanrednog stanja“, najavio je Đuroković.

U trenutku zasjedanja Stožera, na snazi su u Hrvatskoj Kostajnici bile redovne mjere obrane od poplave.

„Tijekom noći vodostaj će zasigurno prijeći i plus 370 centimetara, kada ćemo ući u izvanredne mjere, ali zato i služe Stožeri. Tu je Sisačko-moslavačka županija, tu je Ravnateljstvo civilne zaštite, tu su i Hrvatska gorska služba spašavanja i vatrogasci. Dogovorili smo se o mjerama. Radit ćemo cijelu noć. Radit ćemo zajedno sutra ujutro, da bi negdje sutra poslijepodne i u večernjim satima spremno dočekali vrh vodnog vala ovdje na području Hrvatske Kostajnice“, rekao je Đuroković.

Na Stožeru su raspravljene mjere koje su u tijeku, provjereno je stanje ljudstva i zalihe materijala, te je dogovoren plan djelovanja u obrani Hrvatske Kostajnice od poplavnih prijetnji. Dogovoreno je da se problem nedostatka pitke vode riješi u suradnji s lokalnom vatrogasnom postrojbom i Vatrogasnom zajednicom SMŽ koje su osigurale dovoljan broj cisterni za dostavu pitke vode i sigurnu opskrbu stanovništva, izvijestio je nakon sjednice župan Ivo Žinić.

„Za sada, stanje je pod kontrolom, ali najave i novih oborina i dolaska vodnog vala zahtijevale su da sazovemo sjednicu Stožera Civilne zaštite. To smo upravo i napravili ovdje u Hrvatskoj Kostajnici kako bismo pokrenuli čitav sustav, da nisu samo djelatnici Hrvatskih voda i njihova tehnika u pripravnosti, nego je ovdje i vatrogastvo i Stožer Civilne zaštite Hrvatske Kostajnice i Hrvatska gorska služba spašavanja, naravno i Ministarstvo unutarnjih poslova i Crveni križ i sve one službe koje su nužne. Dakle, svi su na nogama. Donijeli smo određene odluke i evo cijelu noć će pripadnici Hrvatskih voda raditi na učvršćivanju i izgradnji nasipa od jumbo vreća. Dakle, pokušat će se po prvi puta obraniti kuće s vanjske strane rijeke Une. Doduše i to je dosta težak zahvat. Jutros se krenulo, međutim mekani teren ne omogućava baš strojevima najbolje da to naprave, a sutra ujutro dižemo i vatrogasne postrojbe. Od osam sati će krenuti zapunjavanje vrećama onih ostataka koji se ne budu mogli napraviti strojevima, tako da evo, sve je za sada pod kontrolom i vjerujem da ćemo uspješno spasiti, odnosno obraniti one kuće koje možemo braniti. Nažalost, tu imamo i vikend objekata koji su izvan zone branjenja. To neće biti moguće, ali po prvi puta ovaj uži centar Hrvatske Kostajnice vjerujem da ćemo obraniti, da voda neće ući niti u Ulicu Nine Marakovića niti na Kavrlju i da će biti obranjene. Kasnije kad se slože nasipi jumbo vrećama, pumpama će se onaj ostatak vode koji bude prelazio ulicu prebacivati, tako da vjerujem da će to biti dosta uspješno“, rekao je Žinić.

Vodostaj Une u ponedjeljak je u 22 sata dosegnuo 371 centimetar, što znači da na snagu stupaju izvanredne mjere obrane od poplava.

S poplavama se bore i na sunjskom području gdje su, zbog izlijevanja rijeke Sunje pod vodom poljoprivredna zemljišta, a zbog zaobalnih voda i neka dvorišta.

Foto: SMŽ

Komentari

Slađana Marković Novinar

Osvježenje Petrinjskog radija od srpnja 2016.godine. Dugogodišnja novinarka i radijska voditeljica s bogatim iskustvom u ovom poslu, što potvrđuju i brojne nagrade struke. Osim što je u novoj redakciji zadužena za novinarski dio posla, uskoro će slušatelji Petrinjskog radija moći uživati i u njezinom glasu u našem radijskom eteru.