Vrsni glazbenici Varaždinskog komornog orkestra nastupili u Petrinji Vrsni glazbenici Varaždinskog komornog orkestra nastupili u Petrinji
PETRINJA – Hrvatski dom Petrinja ugostio je ovog četvrtka članove Varaždinskog komornog orkestra. Orkestar je osnovan 1994. godine u Varaždinu, gradu s dugom tradicijom... Vrsni glazbenici Varaždinskog komornog orkestra nastupili u Petrinji

PETRINJA – Hrvatski dom Petrinja ugostio je ovog četvrtka članove Varaždinskog komornog orkestra.

Orkestar je osnovan 1994. godine u Varaždinu, gradu s dugom tradicijom komornog i orkestralnog muziciranja koja je osobito jaka bila pedesetih i šezdesetih godina prošlog stoljeća. Nakon što je dekretom ukinut rad ondašnjeg kazališnog orkestra, Varaždin je tridesetak godina bio bez vlastitog orkestralnog ansambla. Prije 24 godine osnovan je Varaždinski komorni orkestar sastavljen od nekadašnjih učenika Glazbene škole Varaždin koji su u međuvremenu pozavršavali glazbene akademije i stasali u vrhunske glazbenike i glazbene pedagoge.

„Sljedeće godine slavimo 25. obljetnicu rada. Orkestar je osnovan kad se zapravo stvorila jedna kritična masa – puno završenih đaka Varaždinske glazbene škole koji su kasnije završili akademije i zaposlili se u Zagrebu, Mariboru, Varaždinu, Čakovcu. Naravno da ne možemo uvijek imati sto posto isti sastav, zbog toga jer smo svi zaposleni na sedam različitih strana, ali uvijek pokušavamo imati barem stalne gostujuće glazbenike. Uglavnom, ideja je bila da svi Varaždinci, odnosno završeni đaci Varaždinske glazbene škole sudjeluju u tom orkestru“, ispričao nam je šef orkestra, violončelist Krešimir Lazar.

Tijekom godina ostvarili su niz uspješnih nastupa, gostovanja i suradnji s eminentnim glazbenicima, a dobitnici su i brojnih nagrada.

Između ostalog, nagrade Varaždinskih baroknih večeri „Ivan Lukačić“, nagrade HDGU-a „Milka Trnina“ kao i Plakete grada Varaždina. Za nastup na Splitskom ljetu 2008. godine dobili su nagradu „Judita“. Za nastup na Dubrovačkom ljetnom festivalu 2007. godine orkestar je nagrađen nagradom „Orlando“, a za nastup na Varaždinskim baroknim večerima nagradom „Jurica Murai“ za najbolju interpretaciju solista, dirigenta ili komornog ansambla.

U središtu djelovanja Orkestra je ciklus od pet premijernih koncerata koje svake sezone održe u koncertnoj dvorani HNK u Varaždinu.

„Uz to odradimo prosječno još desetak koncerata – što gostovanja, što na Varaždinskim baroknim večerima. U tom ciklusu, uz potporu Ministarstva kulture, ove godine imamo pet predviđenih koncerata. Jedan od njih je i ovaj u Petrinji“, rekao je Lazar, podsjetivši kako im ovo nije prvo gostovanje u Petrinji.

„U više navrata smo već gostovali u Petrinji i mislim da smo tu već stari i gosti, a i znanci petrinjske publike. Drago nam je što smo ponovno došli. Za ovu priliku pripremili smo program sastavljen od skladbi Amanda Ivančića – izvest ćemo njegovu Simfoniju br.7 u G-duru, zatim Vivaldijevo „Proljeće“ iz ciklusa  „Godišnja doba“. To su violinski koncerti. Solistica na violini bit će naša koncert majstorica Ivana Penić Defar. Kao posljednju točku pripremili smo Schubertov Gudački kvartet br. 14 u d-molu koji se popularno zove „Smrt i djevojka“, jer drugi stavak je zapravo baziran na toj njegovoj solo popijevci“.

S Varaždinskim komornim orkestrom u Petrinji je nastupio i čembalist Krešimir Haas.

Oni koji su na sinoćnji koncert došli, nisu požalili, što su i pokazali pozivajući vrsne glazbenike na bis.

Koncert je realiziran uz financijsku potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

Komentari

Slađana Marković Novinar

Osvježenje Petrinjskog radija od srpnja 2016.godine. Dugogodišnja novinarka i radijska voditeljica s bogatim iskustvom u ovom poslu, što potvrđuju i brojne nagrade struke. Osim što je u novoj redakciji zadužena za novinarski dio posla, uskoro će slušatelji Petrinjskog radija moći uživati i u njezinom glasu u našem radijskom eteru.