Za 65 programa 44 udruge iz gradskog proračuna osigurano 1.045.195,00 kuna Za 65 programa 44 udruge iz gradskog proračuna osigurano 1.045.195,00 kuna
PETRINJA – Po okončanju javnog natječaja Grada Petrinje za financiranje projekta i programa udruga u 2018. godini, danas su u Velikoj gradskoj vijećnici potpisani... Za 65 programa 44 udruge iz gradskog proračuna osigurano 1.045.195,00 kuna

PETRINJA – Po okončanju javnog natječaja Grada Petrinje za financiranje projekta i programa udruga u 2018. godini, danas su u Velikoj gradskoj vijećnici potpisani ugovori o financiranju udruga iz šest programskih područja – Domovinskog rata, socijalne skrbi, zdravstva, kulture, kulturnih manifestacija i rada s djecom i mladima. Za 65 programa ukupno 44 udruge, iz gradskog proračuna odobren je  iznos od 1.045.195,00 kuna.

Joso Grahovac, privremeni pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Petrinje podsjetio je kako je natječaj bio raspisan 30. siječnja ove godine, a odluku o raspodjeli financijskih sredstava za projekte i programe udruga za 2018. godinu gradonačelnik je donio 3. travnja.

Grahovac je objasnio kako je za svako programsko područje bilo formirano posebno povjerenstvo, sastavljeno od zaposlenika Grada koji se tim područjem bave te vanjskih stručnjaka iz domene zdravstva, socijale, kulture i rada s mladima. Dodao je i kako su financijski zahtjevi udruga bili veći od sredstava koja je odobrilo Gradsko vijeće.

Za financiranje Programskog područja 1 – udruga iz Domovinskog rata planiran je iznos od 200 tisuća kuna. Najmanji iznos sredstava za financiranje je bio 2 tisuće kuna, a najveći 40 tisuća kuna. Zaprimljeno je 10 zahtjeva koji su ukupno iznosili 232 tisuće kuna. Odobreno je 9 zahtjeva u ukupnom iznosu od 147 tisuća kuna“, izvijestio je Grahovac koji je napomenuo i kako su pojedine udruge u svojim zahtjevima navele i izgradnju ili obnovu spomenika. Objasnio je da se spomenici financiraju iz drugih sredstava te uputio udruge da podnesu poseban zahtjev gradskom Upravnom odjelu za graditeljstvo, prostorno planiranje i zaštitu okoliša.

Za financiranje Programskog područja 2 – udruge iz područja socijalne skrbi, planiran je iznos od 130 tisuća kuna. Najmanji iznos traženih sredstava je bio 2 tisuće kuna, a najviši 40 tisuća kuna. Zaprimljeno je 5 zahtjeva u ukupnom iznosu od 142.660 kuna. Odobreno je svih 5 zahtjeva u ukupnom iznosu od 95 tisuća kuna.

Za financiranje Programskog područja 3 – udruge pri zdravstvenoj skrbi planiran je iznos od 150 tisuća kuna. Najmanji traženi iznos je bio 2 tisuće, a najviši 40 tisuća kuna. Zaprimljena su 3 zahtjeva kojima je ukupno zatraženo 97. 995 kuna. Odobrena su sva 3 zahtjeva u ukupnom iznosu od 79.995 kuna.

Za financiranje Programskom područja 4 – udruge u kulturi, planiran je iznos od 240 tisuća kuna. Najmanji traženi iznos je bio 2 tisuće, najveći 50 tisuća kuna. Zaprimljeno je 18 zahtjeva koji su tražili ukupno 432.850 kuna. Odobreno je 17 zahtjeva u ukupnom iznosu od 240 tisuća kuna.

Za financiranje Programskog područja 5 – programi udruga za djecu i mlade planiran je iznos od 100 tisuća kuna. Najmanji iznos je bio 2 tisuće, a najviši 30 tisuća kuna. Zaprimljeno je 8 zahtjeva kojima je ukupno zatraženo 149.910, 43 kuna. Odobreno je svih 8 zahtjeva u ukupnom iznosu od 100 tisuća kuna.

Za financiranje Programskog područja 6 – program gradskih manifestacija, planiran je iznos od 400 tisuća kuna. Najmanji iznos traženih sredstava za financiranje je bio tisuću kuna, a najveći 40 tisuća kuna. Zaprimljena su 23 zahtjeva kojima je ukupno zatraženo 496.734 kune. Odobrena su sva 23 zahtjeva u ukupnom iznosu od 383.200 kuna.

U ime Grada Petrinje, ugovore je s predstavnicima udruga potpisao gradonačelnik Darinko Dumbović.

„Vi ste jedna velika nadgradnja života grada Petrinje. Grad vas je uvijek smatrao partnerima i to ćete biti i dalje. Grad želi da budete partneri ne samo s Gradom, nego i Županijom, Državom, natječajima i EU fondovima i svime onime što imamo na raspolaganju. To je dobro i moramo raditi više. S ovim što imamo, za sad ne možemo biti zadovoljni. Nitko od vas nije zadovoljan financijskim sredstvima da može reći : „E, mi smo sad dobili dovoljno“. Nikad nije dovoljno. Uvijek, svake proračunske godine imamo neke veće apetite, veće ambicije, što je normalno, što je prirodno. Ali treba ići prema cilju. Kako? Treba uvijek učiti od boljih, od onih koji su došli do izvanproračunskih sredstava. Gdje se traže ta izvanproračunska sredstva? U Europskoj uniji, u EU fondovima“, rekao je Dumbović.

Posebno je istaknuo Udrugu „Naš život“ i Udrugu osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije koje su svojim projektima iz EU fondova povukle gotovo 7 milijuna kuna te zaposlile desetke osoba.

„To su udruge od kojih i svi ostali mogu i trebaju učiti. Takve udruge i sve ostale koji će napraviti takvu nadgradnju povezanosti prema EU fondovima, Grad mora nositi kao „kap vode na dlanu“. Ako budete mislili da vam je Grad jedino proračunsko rješenje, mislim da ćemo u budućnosti i vi i mi biti na krivoj adresi. Znači, morat ćete imati programe. Morat ćete imati bolje programe i te programe ćete morati raditi po uzoru na one koji su već aplicirali“.

Podsjetio je kako u sklopu provedbe Pilot projekta pet nerazvijenih gradova, Petrinji na raspolaganju stoji oko 180 milijuna kuna, a kroz Intervencijski plan Grad već ima za apliciranje spremnu dokumentaciju (lokacijske i građevinske dozvole) vrijednu 100 milijuna kuna.

„Počinjemo s Poduzetničkom zonom – potpisali smo ugovore na 27 milijuna kuna. To ide i to je dobro. Ja vas zato molim, nemojte gledati samo u mene, nemojte gledati samo u Grad, gledajte i u ta sredstva i onda ćemo biti još bolji partneri. Želim vam da ova naša suradnja i ovih milijun kuna bude jedna dobra startna pozicija. Neka to bude partnerska pozicija i neka to bude početak nečega u čemu će vam oni koji su se snašli u EU fondovima biti dobar primjer od kojeg treba učiti. Uvijek ću vas smatrati ljudima koji ste definitivno gradu donijeli nešto što je posebno dobro za društveni život. Nikada u ovom gradu, bez razlike otkud se financirali, nećete biti trošak. Vi ste uvijek za nas jedna trajna obveza suradnje u kojoj moramo biti definitivno grad čuvanja svega onog što smo naslijedili od svojih predaka“, rekao je Dumbović.

U ime svih udruga potpisnica ugovora, obratio se Tomislav Komes, predsjednik Gradske limene glazbe Petrinja koja ove godine slavi 210. obljetnicu.

„Doista se radi o jednom vrlo ozbiljnom iznosu koji će nama, a vjerujem da svi razmišljamo na isti način, omogućiti jedan dosta komotan i siguran rad naših udruga i realizaciju programa koji su, čini mi se, prepoznati i od samog Grada kao vrlo kvalitetni. Naravno da s razvojem civilnog društva te potrebe rastu, da su ti iznosi koje mi očekujemo, odnosno trebamo za naš normalan rad, sve veći i veći. Činjenica da je iz gradske blagajne osigurano nešto više od milijun kuna u ovoj godini za naš rad, mislim da dovoljno govori o ozbiljnosti tog jednog partnerskog odnosa između Grada i samih udruga. Zahvaljujem još jednom svima i želim nam svima uspješnu ovu godinu. Na nama je da taj novac uspješno i kontrolirano potrošimo i realiziramo te naše, siguran sam, jako dobre projekte koji će ostaviti traga u našem gradu i još jednom mapirati Petrinju kao jedno, ne samo kulturno, nego i središte udruga iz Domovinskog rata, zdravstvene zaštite, skrbi o ranjivim skupinama“, rekao je Komes.

 

Komentari

Slađana Marković Novinar

Osvježenje Petrinjskog radija od srpnja 2016.godine. Dugogodišnja novinarka i radijska voditeljica s bogatim iskustvom u ovom poslu, što potvrđuju i brojne nagrade struke. Osim što je u novoj redakciji zadužena za novinarski dio posla, uskoro će slušatelji Petrinjskog radija moći uživati i u njezinom glasu u našem radijskom eteru.