Za blagdan sv. Nikole na ulazu u grad otkrivena ploča „Grad Petrinja prijatelj djece“ Za blagdan sv. Nikole na ulazu u grad otkrivena ploča „Grad Petrinja prijatelj djece“
PETRINJA – „Ovo nam je najljepši poklon za sv. Nikolu“, složili su se veliki i mali sudionici današnjeg otkrivanja ploče „Grad Petrinja prijatelj djece“,... Za blagdan sv. Nikole na ulazu u grad otkrivena ploča „Grad Petrinja prijatelj djece“

PETRINJA – „Ovo nam je najljepši poklon za sv. Nikolu“, složili su se veliki i mali sudionici današnjeg otkrivanja ploče „Grad Petrinja prijatelj djece“, postavljene na ulazu u grad, u Ulici Matije Gupca.

Službeno, Petrinji je status Grada prijatelja djece dodijeljen 21. studenog 2017. u Zagrebu na savjetovanju akcije „Gradovi i općine prijatelji djece“. Odlukom Središnjeg koordinacijskog odbora ove akcije, Petrinja je postala jedan od 67 gradova i općina koji u Republici Hrvatskoj nose ovaj prestižni status.

No put do tog statusa nije bio ni lagan ni brz. Trajao je više od dvije godine, a inicijalni korak napravljen je u prosincu 2014. kada je u Petrinji, uz partnerstvo, potporu i poticaj Društva „Naša djeca“ Petrinja i udruga koje okupljaju djecu i mlade održan javni forum „Petrinja – grad djece“ na kojem su gostovali i čelni ljudi Saveza društava „Naša djeca“ Hrvatske i Ureda UNICEF-a. Zaključak foruma bio je da će se grad Petrinja uključiti u akciju „Gradovi i općine prijatelji djece“na način da se pokrenu sve potrebne aktivnosti te realiziraju konkretni projekti koji doprinose dobrobiti i kvalitetnom životu djece u ovom gradu.

Odluku o uključenju Grada Petrinje u akciju „Gradovi i općine prijatelji djece“ Gradsko je vijeće donijelo na 16. sjednici održanoj 2.ožujka 2015. godine. Tom odlukom Grad Petrinja se opredijelio za provođenje aktivnosti u suradnji s ustanovama, udrugama, pojedincima, medijima, odraslima i djecom s ciljem motiviranja odraslih i djece na ostvarivanju prava i potreba djece te stjecanja počasnog naziva „Grad Petrinja – prijatelj djece“. Dvije i pol godine kasnije, nakon provođenja brojnih aktivnosti i ispunjavanja različitih  kriterija, Petrinji je u studenom ove godine željeni status dodijeljen.

Danas otkrivena ploča u Gupčevoj, (jedna od pet postavljenih na ulazima u grad iz različitih pravaca), taj status potvrđuje, ali i obvezuje na daljnji rad i zalaganje za osiguravanje kvalitetnijih uvjeta za život i odrastanje djece u našem gradu.

Na dobivanju ovog počasnog naziva, građanima Petrinje, posebice djeci, čestitali su danas i gosti iz Zagreba. U ime Stručnog prosudbenog povjerenstva koje je odlučivalo o dodjeljivanju statusa, pozdravila je mr.sc. Katarina Milković, inače članica Središnjeg koordinacijskog odbora akcije „Gradovi i općine prijatelji djece“.

„Danas sam s vama kako bih vam zahvalila na silnom trudu koji ste uložili ne bi li grad Petrinja postao Grad prijatelj djece, odnosno dobio taj prestižni naslov. Čestitam vam na tome“, rekla je Milković.

Čestitke je uputila i predsjednica Saveza društava „Naša djeca“ Hrvatske i  Središnjeg koordinacijskog odbora akcije „Gradovi i općine prijatelji djece“ prof.dr.sc. Aida Salihagić Kadić.

„Pozdravljam vas u ime Središnjeg koordinacijskog odbora akcije „Gradovi i općine prijatelji djece“. To znači u ime puno, puno odraslih koji rade u Savezu društava „Naša djeca“ Hrvatske, Hrvatskom društvu za preventivnu socijalnu pedijatriju, Uredu UNICEF-a za Hrvatsku. S nama su i predstavnici gradova Zagreba i Velike Gorice kao i predstavnici udruga županija, gradova i općina. Dakle, ima nas puno. Mi vodimo akciju na nacionalnoj razini, a u gradovima i općinama glavni su koordinacijski odbori koji su zaduženi za provođenje svih onih aktivnosti koje se nalaze u programu. Program se provodi trenutno u 113 gradova i općina Hrvatske, a 67 ih nosi ovaj prestižni naziv. Ono što je važno reći, gradovi i općine koji su prijatelji djece to su lokalne zajednice koje su učinile značajne pomake u promicanju, poštivanju i ostvarivanju dječjih prava, a isto tako u stvaranju sigurnog, zdravog, poticajnog okružja za rast i razvoj djece. To su oni gradovi i općine koji stvaraju i ostvaruju brojne projekte, akcije i aktivnosti kojima uljepšavaju, obogaćuju i unapređuju život djece u lokalnoj zajednici“, rekla je Salihagić Kadić.

„Jako mi je drago da je Petrinja postala grad prijatelj djece. Mislim da nema ljepšeg poklona za sv. Nikolu nego da imate ove velike lijepe ploče koje potvrđuju da je vaš grad – Grad prijatelj djece. Čestitam od srca svima vama i gradonačelniku, kako na vašim stranicama piše, „malog grada velikog srca“, ali prije svega velikog srca za djecu. Čestitam i lokalnom Koordinacijskom odboru, Društvu „Naša djeca Petrinja“ i svima koji su na bilo koji način pridonijeli da Petrinja danas nosi ovaj prestižni naziv Grada prijatelja djece. Nadam se da ćete s istim entuzijazmom nastaviti i dalje raditi, da ćete zadržati, čak i premašiti dosadašnja dostignuća i želim vam puno, puno uspjeha na tom putu, na radost i zadovoljstvo, prije svega, djece Petrinje“, poručila je predsjednica Saveza društava „Naša djeca“ Hrvatske i  Središnjeg koordinacijskog odbora akcije „Gradovi i općine prijatelji djece“.

U Petrinji je danas bio i prof.dr.sc. Josip Grgurić, član Središnjeg koordinacijskog odbora akcije „Gradovi i općine prijatelji djece“ i voditelj Radne skupine za reviziju metodologiju akcije.

„Presretan sam da sam danas tu, a vežu me uspomene od prije tri godine kada je gradonačelnik na jednoj tribini dao riječ koju je i obistinio da će za tri godine grad Petrinja biti Grad prijatelj djece. Još jedanput vam čestitam, na dobrobit sve djece“, rekao je Grgurić.

Gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović, koji je na otkrivanju ploče bio sa svojom zamjenicom Viktorijom Kaleb, još jednom je zahvalio svima koji su u ove dvije i pol godine dali svoj doprinos u dobivanju ovog važnog statusa.

„Određeni standardi za djecu ne bi trebali biti upitni, ne bi trebali biti samo nekakva proračunska cifra. To bi trebalo biti nešto što je jednostavno prirodno da mi to imamo. Nismo imali dosta toga. Kada sam organizirao prvi sastanak prije tri godine i kada smo pokrenuli Inicijativni odbor, onda sam rekao – prolazim kroz mnoge gradove i vidim prekrasan natpis „Grad prijatelj djece“. Zašto mi to ne  bismo postali? Mislio sam da će biti lako, da će Komisija jedanput ili dva puta doći, da ćemo mi njima nešto pokazati, malo ih počastiti i dobiti tablu. Međutim, nije bilo tako. Dobili smo jedan ogroman formular koji smo trebali ispuniti“, rekao je Dumbović i dodao kako je u međuvremenu puno toga učinjeno.

„Pet milijuna kuna osigurali smo za dječji vrtić, napravili smo pet dječjih igrališta, već četvrtu godinu imamo klizalište. Ovdje u blizini je jedan ogroman objekt – sportska dvorana za koju smo osigurali jako puno financijskih sredstava kako bi naša djeca vježbala, trenirala. Da ne govorimo o aktivnostima u školama. Hvala još jedanput svima. Vjerujem da će ovo biti jedan poticaj za sve ostale. Biti u Hrvatskoj među 12 posto gradova i općina prijatelja djece nije mala stvar. Pogotovo što smo u županiji treći grad, poslije Siska i Kutine koji je dobio taj status“, izjavio je petrinjski gradonačelnik, davši i nekoliko obećanja:

„Siguran sam da ćemo u budućnosti kroz Intervencijski plan osigurati ono što je najvažnije, novu športsku dvoranu. Ovdje svečano obećajem da u prvom mjesecu ide natječaj za novu dvoranu i da ćemo je uskoro imati kao i novi vrtić Češkom Selu i još mnogo dječjih igrališta i sadržaja koji će biti interesantni ovim generacijama mališana koji će sigurno današnji dan zapamtiti. Ja ću ga zapamtiti kao jedan od najsretnijih dana i najsretnijih blagdana sv. Nikole koji nam je podario ovu tablu i sve ono što ste vi kroz ljubav dali za naš grad“, kazao je Dumbović.

Zadovoljni nakon velikog obavljenog posla za dobivanje statusa, bili su danas i članovi Koordinacijskog odbora akcije „Grad Petrinja prijatelj djece“ na čelu s koordinatoricom Izabelom Žilić. Razloga za zadovoljstvo imala je i Martina Boltužić, predsjednica Društva „Naša djeca“ Petrinja koje je bilo jedan od inicijatora cijele ove priče:

„Jako smo sretni što se dugogodišnji trud i rad pokazao valjanim i što smo konačno dosegnuli razinu izvrsnosti za titulu „Grad prijatelj djece“, a ove ploče su samo svakodnevni podsjetnik da se s takvim radom nastavi i dalje“, rekla je Boltužić.

Za najljepši dio današnje svečanosti pobrinuli su se oni zbog kojih se sve ovo i događa – djeca našeg grada. Mališani iz skupine „Kockice“ Dječjeg vrtića „Petrinjčica“ sa svojim „tetama“ Marinom Preradović Kosak i Šteficom Roksa sve prisutne razveselili su svojim izvedbama pjesmica „Budi sretan svaki dan“, „Zvončići“ i „Miš“.

Kako i priliči na sv. Nikolu, na kraju svečanosti najmlađima su podijeljeni slatkiši.

Za uspomenu na ovaj dan uslijedila je i jedna zajednička fotografija kod obližnje velike petrinjske stucke.

Osim u Ulici Matije Gupca, ploče „Grad Petrinja prijatelj djece“ postavljene su na ulazima u grad i u Radićevoj ulici, u Mošćenici, Maloj Gorici i Župiću.

Ne treba zaboraviti spomenuti i da je Grad Petrinja na svečanosti održanoj u Zagrebu  21. studenog dobio i Povelju za uspješno provedenu Naj-akciju 2017. godine pod nazivom #oslikajmodjetinjstvo.

Povelju dodjeljuje Središnji koordinacijski odbor Akcije gradovi i općine – prijatelji djece kojeg čine predstavnici Saveza Društava Naša djeca Hrvatske, Hrvatskog društva za preventivnu i socijalnu pedijatriju, Ureda UNICEF-a, Udruge gradova, Udruge općina, Hrvatske zajednice županija i koordinatora iz gradova i općina.


U sklopu prijavljenje akcije #oslikajmodjetinjstvo održana je izložba slikovnica nagrađenih nagradom Grigor Vitez, likovne radionice pod stručnim vodstvom kustosice galerije Krsto Hegedušić Alme Trauber i slikara Deana Zlovolića te okrugli stol na temu ‘Kvalitetna slikovnica i njezina uloga u kvalitetnom odgoju’ na kojem su sudjelovali stručnjaci iz brojnih područja. Navedene aktivnosti provedene su s ciljem poticanja čitanja od najranije dobi te prepoznavanja kvalitetnog štiva za najmlađe.
Aktivnosti su organizirane u suradnji Društva Naša djeca Petrinja, Saveza Društava Naša djeca Hrvatske, Galerije Krsto Hegedušić i POU Hrvatski dom.


Povelja za Naj-akciju bila je dodatna potvrda kvalitete sadržaja koji su u sklopu ovogodišnjeg Dječjeg tjedna bili pripremljeni za djecu našeg grada.

 

Komentari

Slađana Marković Novinar

Osvježenje Petrinjskog radija od srpnja 2016.godine. Dugogodišnja novinarka i radijska voditeljica s bogatim iskustvom u ovom poslu, što potvrđuju i brojne nagrade struke. Osim što je u novoj redakciji zadužena za novinarski dio posla, uskoro će slušatelji Petrinjskog radija moći uživati i u njezinom glasu u našem radijskom eteru.