Izbornik
Share on facebook
Share on twitter
gradskaupravapetrinja

Za transparentnost proračuna Petrinji ocjena vrlo dobar

PETRINJA – Institut za javne financije objavio je rezultate novog ciklusa istraživanja transparentnosti proračuna svih 576 hrvatskih općina, gradova i županija. Nakon prošlogodišnje ocjene odličan, Petrinja je ove godine za transparentnost proračuna dobila ocjenu vrlo dobar.

„Što se tiče same transparentnosti, ono što je važno za reći je da oni traže pet dokumenata koje trebamo objaviti. Mi smo objavili svih pet dokumenata, međutim kako smo u siječnju i veljači išli u mijenjanje stranice Grada, mijenjala se domena i sve ostalo, tako je jedan od dokumenata otišao u arhivu. On je objavljen i vidi se da je objavljen, međutim vjerojatno prilikom pretraživanja taj isti dokument nije pronađen. Ali niti ocjena vrlo dobar nije loše“, rekla nam je Ivana Kordić, pročelnica Upravnog odjela za financije, proračun i naplatu potraživanja.

Naime, Institut za javne financije proračunsku transparentnost mjeri brojem ključnih proračunskih dokumenata objavljenih na službenim mrežnim stranicama svih lokalnih jedinica, a to su : godišnje izvršenje proračuna za 2018., polugodišnje izvršenje proračuna za 2019., prijedlog proračuna za 2020., izglasani proračun za 2020.te proračunski vodič za građane za 2020..Grad Petrinja je, prema ocjeni Instituta, objavio sve dokumente osim izglasanog proračuna za 2020.

Kordić nam je otkrila ujedno kakva je trenutno naplata potraživanja gradskog proračuna obzirom na situaciju sa koronakrizom. „Kao što smo na Gradskom vijeću rekli, zbog ove situacije koja je nastala, mi jesmo išli sa opomenama, no međutim mi nismo poslije opomena ništa poduzimali i neće ni dalje poduzimati jer je ova situacija i dalje neizvjesna. Tako da će vrlo vjerojatno još ove godine ostati na ovoj razini da ništa ne poduzimamo, međutim vrlo vjerojatno sljedeće godine, ako se smiri situacija, ćemo ići sa naplatama potraživanja. No ljudi, koji mogu uplaćuju, poštuju, oni koji ne mogu se jave i mi imamo razumijevanja prema njima“, rekla nam je Kordić.

Prosječna proračunska transparentnost hrvatskih lokalnih jedinica iznosi 4,1. Prosjek županija je 4,9, gradova 4,5, a općina 4. Iako su prosječni rezultati iz godine u godinu sve bolji, još uvijek se njih oko 20 posto ne pridržava čak ni zakonom propisane objave sva tri dokumenta, a 41 posto njih ne slijedi preporuke Ministarstva financija i ne objavljuje oba dva dodatna dokumenta.

Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

X