Za učenike Strukovne škole Sisak održana razgovaraonica o toleranciji i prevenciji nasilja Za učenike Strukovne škole Sisak održana razgovaraonica o toleranciji i prevenciji nasilja
SISAK – Građanska inicijativa „Moj grad Sisak“, Strukovna škola Sisak i Policijska uprava sisačko-moslavačka, u mjesecu studenom kada se obilježavaju Svjetski dan tolerancije i... Za učenike Strukovne škole Sisak održana razgovaraonica o toleranciji i prevenciji nasilja

SISAK – Građanska inicijativa „Moj grad Sisak“, Strukovna škola Sisak i Policijska uprava sisačko-moslavačka, u mjesecu studenom kada se obilježavaju Svjetski dan tolerancije i Svjetski dan prevencije nasilja nad ženama, za učenike ove srednje škole organizirali su razgovaraonicu u informativne, edukativne i preventivne svrhe.

 Na susretu su uz profesoricu Sanju Tomašinec sudjelovali učenici 4.razreda, smjer tehničar cestovnog prometa. Razgovaraonicu je vodila dr. sc. Daša Poredoš Lavor. Na susretu je bilo riječi o toleranciji u svakodnevnom životu, definiciji i vrstama nasilja u obitelji, rasprostranjenosti nasilja nad ženama u svijetu i Hrvatskoj, komunikaciji i toleranciji kao važnim preduvjetima prevencije nasilja, o povezanosti nogometa i posljedičnim pojavnim oblicima nasilja i slično. Potom je Poredoš Lavor učenicima pročitala priču iz života pod nazivom Martinina ispovijed koja je potaknula učenike na razna promišljanja i iznošenje komentara.

Policijski službenik Policijske postaje Sisak Matija Cavrić na razgovaraonici je sudjelovao s informacijama o postupanju policije i primjeni zakona u situacijama obiteljskog nasilja, o važnosti distanciranja od govora mržnje i važnosti odgovornog ponašanja u svakodnevnom životu.

Potom su predavači Poredoš Lavor i Cavrić govorili o osobitostima zaštite osoba starije životne dobi i osobama s invaliditetom kada je u pitanju obiteljsko nasilje jer upravo o ovoj obiteljskoj i društvenoj problematici vrlo malo se govori i piše, a mnoge osobe godinama trpe nasilje od strane zlostavljača koje su im poznate osobe, a zbog svoje onesposobljenosti i ovisnosti o zlostavljaču nisu u mogućnosti zaštititi se i zatražiti pomoć. Suradnja Policijske uprave sisačko-moslavačke i Građanske inicijative „Moj grad Sisak“ s Strukovnom školom razvijat će se i dalje.

Navedena aktivnost dio je projekta „Informirana zajednica – primarna prevencija nasilja nad starijim osobama“ kojeg provodi Građanska inicijativa „Moj grad Sisak“,  financiran je sredstvima Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, a sufinanciran sredstvima Grada Siska. Partneri na projektu su Općina Hrvatska Dubica i Općina Lekenik. Projekt se provodi uz podršku suradnika u zajednice tijekom cijele 2018. godine.

Komentari

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.