Zahvaljujući Erasmus+ programu putovale iz Hrvatske Kostajnice u poljski Zychlin Zahvaljujući Erasmus+ programu putovale iz Hrvatske Kostajnice u poljski Zychlin
HRVATSKA KOSTAJNICA – U sklopu projekta Erasmus+ Who do we think we are, u kojem sudjeluju već treću godinu za redom, učenice i nastavnice... Zahvaljujući Erasmus+ programu putovale iz Hrvatske Kostajnice u poljski Zychlin

HRVATSKA KOSTAJNICA – U sklopu projekta Erasmus+ Who do we think we are, u kojem sudjeluju već treću godinu za redom, učenice i nastavnice Srednje škole Ivana Trnskoga Hrvatska Kostajnica putovale su u poljski grad Żychlin. Projektom Who do we think we are nastoji se prevladati jezične i nacionalne granice, promicati kulturne različitosti, potaknuti zanimanje za različite kulture, podići razinu svijesti prema drugima, poticati inovativne i kreativne načine učenja, podupirati aktivne građane te sudjelovati u razmjeni kultura, s naglaskom na kulturu mladih.

„Dosad su ostvarene mobilnosti u tri zemlje: Njemačku, Litvu i Hrvatsku, a u periodu od 23. rujna do 28. rujna sudionici projekta iz Velike Britanije, Poljske, Španjolske, Njemačke, Litve i Hrvatske provodili su niz aktivnosti predviđenih za spomenutu razmjenu učenika u Poljskoj.

Učenici su, rabeći suvremene alate kao što su Prezi i Emaze, prezentirali život mladih u svojoj zemlji prateći nekoliko ključnih tema: prehranu, glazbu, modu, poznate osobe, sport te važna pitanja kojima su zaokupljeni mladi. Osim navedenoga, gosti su imali priliku posjetiti gradove Łódź i Varšavu te Maurzyce, muzej na otvorenom. Tijekom posjeta učenici su na najbolji mogući način stekli uvid u kulturu i običaje zemlje i to boraveći u poljskim obiteljima.

Posljednja večer organizirana je završna priredba uz prigodan domjenak. Valja napomenuti da su tijekom tjedna mobilnosti nastavnici sudjelovali na transnacionalnim projektnim sastancima na kojima su dogovorene sljedeće aktivnosti prema zadanom projektnom planu.

Projektom Who do we think we are? želi se potaknuti učenike na razvijanje  tolerancije prema različitim skupinama u Europi te im pružiti dovoljno informacija kako bi savladali prepreke i nerazumijevanje koje često proizlazi upravo iz nedostatka informiranosti.

Sudionici na taj način postaju svjesniji svog kulturnog identiteta i proširuju mogućnosti odabira budućih karijera na europskom tržištu rada. Sljedeća mobilnost predviđena je za period od 17. do 22. veljače 2019. godine kada će učenici i nastavnice putovati u španjolski grad Málagu.“, ističe uz iostalo profesorica Milana Sladiković.

Komentari

Marin Fran Informativni urednik / Novinar

Glavni urednik informativnog programa Petrinjskog radija. Osim o informativnom programu, Marin Fran je posvećen i radijskom programu, tako da osim pisanja vijesti, Marin je i voditelj te urednik nekoliko emisija u programu Petrinjskog radija, kao što su emisija Trenica, A sada vi te Zvona Svetog Lovre.