Žalac o Prihvatilištu za azilante: „Uskoro ćemo izaći pred medije kada budemo ostvarili finalne dogovore“ Žalac o Prihvatilištu za azilante: „Uskoro ćemo izaći pred medije kada budemo ostvarili finalne dogovore“
PETRINJA – Tijekom svog boravka u Petrinji, Gabrijela Žalac, ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije komentirala je potencijalnu gradnju Prihvatilišta za tražitelje azila... Žalac o Prihvatilištu za azilante: „Uskoro ćemo izaći pred medije kada budemo ostvarili finalne dogovore“

PETRINJA – Tijekom svog boravka u Petrinji, Gabrijela Žalac, ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije komentirala je potencijalnu gradnju Prihvatilišta za tražitelje azila u Maloj Gorici. Riječ je o projektu vrijednom četiri milijuna eura, od čega će država izdvojiti milijun eura, a preostali iznos će biti sufinanciran iz Fonda za azil, migracije i integraciju.

Na pitanje hoće li se navedeno Prihvatilište graditi, Žalac odgovara: „Nemam vam još tu informaciju, ali mi ćemo uskoro izaći pred medije kada budemo ostvarili finalne dogovore kada govorimo o tom projektu. Naravno da nam je u interesu da projektu idu, ali u nekim slučajevima trebamo konzultacije i sa drugim resorima. Tako da evo, ostavite nam još koji dan da riješimo i to“, rekla je Žalac.

Petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović je također odgovorio na pitanje je li dobro da u Maloj Gorici dobijemo navedeno Prihvatilište. „Sve je dobro kada je dobro organizirano, sve je dobro kada ima visoku razinu, stupanj svega onoga što moramo pokazati mi kao Petrinjci, da nismo izgubili one svoje vrijednosti, a to je da prihvatimo svakog čovjeka. Međutim, oko svega moramo razgovarati i vidjeti što možemo napraviti i o čemu se radi. Grad Petrinja ne može kroz sve ono što smo imali kroz povijest, što dobivamo, ne možemo biti jedna destinacija svih frustrirajućih problema, ne možemo biti utočište, ne možemo biti područje koje će čekati vlakove bez voznog reda i da pojedini ovdje ispadaju i ostaju“, rekao je Dumbović.

Dodaje kako se komunikacija sa resornim ministarstvom, a to je Ministarstvo unutarnjih poslova, po ovom pitanju intenzivirala te dodaje kako ta komunikacija treba biti i između Ministarstva te građana Petrinje, Županije i Grada. Podsjeća i kako je Gradsko vijeće jednoglasno odbili dati suglasnost za gradnju Prihvatilišta.

„Ja kao gradonačelnik tu odluku poštujem. Mislim da sve ono što je od strateškog interesa Republike Hrvatske, Republika Hrvatska onda treba i intervenirati. To ne može i sigurno nije od interesa samo gradonačelnika. Tko ima strateški interes, mora i izdati tu građevinsku dozvolu. Prije svega moramo reći da su se senzibilizirale udruge koje su proistekle iz Domovinskog rata i da ti isti ljudi imaju jedan osjećaj za nepravdu i tu nepravdu treba objasniti upravo onima koji su stvarali Domovinu, jer smatra da oni uzimaju stvari u svoje ruke, a jao kao gradonačelnik ću biti legalista kada je u pitanju i odluka Gradskog vijeća i sve odluke koje budu donijele više razine, uključujući i odluke Ministarstva i Županije“, odgovorio je Dumbović.

Podsjetimo, nakon nedavno održanog sastanka Povjerenstva koje je zaduženo za pitanje smještanja azilanata u Maloj Gorici i predstavnika Ministarstva unutarnjih poslova, zaključci sa sastanka su bili sažeti u šest točaka.

Ukupna vrijednost koja će biti izdvojena za izgradnju Prihvatilišta za tražitelje azila u Maloj Gorici iznosit će četiri milijuna eura, od čega će milijun eura izdvojiti država, a preostali iznos će biti sufinanciran iz Fonda za azil, migracije i integraciju . Iz MUP-a poručuju kako će Prihvatilište biti uređeno u skladu s utvrđenim projektnim aktivnostima, a projektom uspostave Prihvatilišta predviđeno je osiguranje smještajnih kapaciteta za oko 200 tražitelja međunarodne zaštite kao članova obitelji, dok točan broj smještajnih osoba ovisi o strukturi obitelji i broju članova.

Iz MUP-a također napominju kako će se projektom osigurati sanacija postojeće infrastrukture te izgradnja nove kao i nabava i montaža novih smještajnih objekata. Također, u Prihvatilištu će raditi djelatnici Ministarstva unutarnjih poslova te će isto biti osigurano postavljanjem ograde te video nadzora.

„Ministarstvo unutarnjih poslova u suradnji sa Isusovačkom službom za izbjeglice osigurati će dostupnost svih informacija organiziranjem tribina i drugih oblika neposredne komunikacije sa građanima Petrinje i okolnih mjesta. Ministarstvo unutarnjih poslova tijekom provedbe projekta spremno je na suradnju sa lokalnom zajednicom“, stoji u zaključcima navedenog sastanka u Ministarstvu unutarnjih poslova.

Foto:Arhiva

Komentari

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.