Zanimljiva izložba Jasne Jurić naziva „Uskrsna jaja“ u petrinjskoj Knjižnici Zanimljiva izložba Jasne Jurić naziva „Uskrsna jaja“ u petrinjskoj Knjižnici
PETRINJA – U Gradskoj knjižnici i čitaonici Petrinja, na odjelu za odrasle, otvorena je zanimljiva izložba Jasne Jurić pod nazivom „Uskrsna jaja“. Riječ je... Zanimljiva izložba Jasne Jurić naziva „Uskrsna jaja“ u petrinjskoj Knjižnici

PETRINJA – U Gradskoj knjižnici i čitaonici Petrinja, na odjelu za odrasle, otvorena je zanimljiva izložba Jasne Jurić pod nazivom „Uskrsna jaja“. Riječ je o jajima koji su ukrašeni jednom posebnom tehnikom, a to je tehnika bušenja. Jurić nam je otkrila kako je došla na ideju izrade uskrsnih pisanica na ovaj način.

„Sasvim slučajno sam naletjela na te slike, svidjelo mi se to pa sam probala. U početku je bilo puno neuspjeha, puno polupanih jaja, ali sam ipak nešto uspjela napraviti. Jaja su uglavnom naša domaća jer čvrstoća ljudske je važna, drugačije ne ide. Jednostavno je za raditi, ali treba puno volje, strpljenja i mirne ruke“, rekla je Jurić i dodaje kako joj za jedno ukrašeno jaje s puno detalja treba i po nekoliko sati. Jurić ujedno otkriva otkuda ideja za ovakav način ukrašavanja jaja.

jajabusenje

„Ustvari me potaknula jedna starija gospođa koja me pitala jesam li takvo što prije vidjela, na što sam joj rekla da nisam prije toga. Ona mi je pokazala, u biti je ona htjela to raditi. Poslije sam vidjela slike pa sam se i sama zainteresirala, nabavila alat i krenula“, dodaje Jurić. Ističe kako jaja ne boja, već ih ostavlja u prirodnim bojama.

Ideje za svoje crteže na jajima pronalazi na internetu, kao što ideje crpi iz starih ručnih radova naših baka. Osim ukrašavanja jaja na ovaj način, Jurić ujedno izrađuje i prigodne košarice od prirodnih materijala, odnosno starih novina. Svi zainteresirani ovu izložbu mogu pogledati do 18.travnja za vrijeme radnog vremena petrinjske Knjižnice.

jajabusenje2

Komentari

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.