Izbornik
Share on facebook
Share on twitter
domzdravljasisaknaslov

Završena energetska obnova zgrade Doma zdravlja Sisak

SISAK – Završnom konferencijom, u Sisku je ovog utorka obilježen dovršetak projekta „Energetska obnova zgrade Doma zdravlja Sisak“.

Ravnateljica Doma zdravlja Sisak, Ankica Grubišić tom prilikom je podsjetila kako je riječ o projektu sufinanciranom sredstvima Europske unije iz EU fonda za regionalni razvoj.

„To je obnova koja je financirana kroz sredstva Europske unije. Moram naglasiti, financirana je djelomično 60 do 80 posto za određenu vrstu radova: aktivnosti izrade glavnog projekta, građevinske radove, stručni nadzor, upravljanje i administraciju, promidžbu i vidljivost i završni energetski certifikat. Vrijednost investicije po početnom projektu je bila 7.915.159,44 kuna. Iznos koji se trebao sufinancirati preko Europskih fondova je 4.737.475,81 kuna, a učešće vlastitih sredstava prema tom početnom projektu bilo je 3.177.683,63 kune. Nakon obavljene javne nabave i izbora najpovoljnijeg dobavljača te završetka kompletnih radova, s okončanom situacijom, ukupni troškovi su smanjeni za čak 25 % i sada iznose 6.230.722,00 kune, a iznos iz EU fondova je 3.754.284,00 kune. Učešće vlastitih sredstava je 2.476.438,00 kuna. Vlastita sredstva su osigurana preko kredita Hrvatske banke za obnovu i razvoj, na rok otplate od 13 godina s 0,25% kamata“, obrazložila je ravnateljica Doma zdravlja Sisak.

Grubišić je istaknula mjere energetske učinkovitosti koje se postižu energetskom obnovom zgrade.

„To su povećanje toplinske zaštite vanjskih zidova, povećanje toplinske zaštite stropa prema negrijanom prostoru, povećanje toplinske zaštite krova iznad grijanog prostora, zamjena vanjske stolarije, poboljšanje postojećeg sustava grijanja, zamjena unutarnje rasvjete učinkovitijom – znači LED rasvjeta je unutra ugrađena; uvođenje sustava automatizacije i upravljanja zgradom, uvođenje sustava daljinskog očitanja potrošnje energije i vode i sustava kontrolnih mjerila energenata i vode. Svi radovi su završeni u nekakvim predviđenim vremenskim rokovima, a tako i u financijskim. Ostalo je još samo finaliziranje projekta u smislu administrativnih radnji.“

Provedenom energetskom obnovom, zgrada je iz energetskog razreda F prešla u energetski razred C, objasnio je dipl.ing građevinarstva Siniša Batinić, direktor i glavni inženjer za graditeljstvo poduzeća SI- ING Sisak d.o.o. koje je u ovom projektu obavljalo stručni nadzor.

„Danas je lijepo, lako i vrlo ugodno biti ovdje. Sa zadovoljstvom zaključujemo da je ovo „točka na i“ i da je projekt „Energetska obnova zgrade Doma zdravlja u Sisku“ završen. Ravnateljica Grubišić je spomenula mjere energetske učinkovitosti. Važno je reći da su tim mjerama postignuti projektirani i zadani ciljevi ukupnog projekta energetske obnove: ušteda u potrošnji toplinske energije za grijanje i kuhanje od 56,37 %, ušteda primarne energije 44,36%, smanjenje štetne emisije CO2 49,73% te naravno, povećanje ugodnosti boravka korisnika zgrade. Završnim energetskim certifikatom dokazan je i potvrđen završetak ove energetske obnove gdje je obavljanjem programa energetske obnove zgrada Doma zdravlja u Sisku iz razreda F prešla u energetski razred C.“

Batinić je ukazao i na specifične uvjete u kojima je ovaj projekt realiziran.

„Ovo je jedan u nizu, sada već stvarno impozantnog broja objekata energetske obnove javnih zgrada koje je u suradnji sa Sisačko-moslavačkom županijom financirao Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Republike Hrvatske. Posebnost ovog projekta je bila u tome što su radovi obavljani u zgradi u kojoj rade dvije ustanove – Dom zdravlja Sisak i Zavod za javno zdravstvo Sisačko-moslavačke županije koji su u ovim složenim vremenima pandemije COVID-a 19, obavljali vrlo važne i složene zadatke, cjelodnevno, kontinuirano, a naši izvođači su istodobno skupa s nama radili i izvodili radove i evo, uspješno ih završili i u roku i s kvalitetom koja je projektirana i bila zadana. Koristim priliku najiskrenije zahvaliti u ime čitavog našeg tima svim djelatnicima obiju ustanova, jednako kao i svim korisnicima i Doma zdravlja i Zavoda za javno zdravstvo na strpljenju, na razumijevanju i na prihvaćanju tih malo posebnijih uvjeta izvođenja radova“, kazao je Batinić, zahvalivši i kolegama nadzornim inženjerima i izvođaču radova – Obrtu „Radanović“ iz Siska.

Zadovoljstvo kvalitetom izvedenih radova i činjenicom da je sve napravljeno u roku, izrazio je i sisačko-moslavački župan Ivo Žinić koji je energetski obnovljenu zgradu Doma zdravlja Sisak obišao zajedno sa svojim zamjenikom Romanom Rosavcem.

„Čestitam svima koji su sudjelovali na ovom projektu. Inženjer Batinić je rekao da je danas sve lijepo, divno i krasno, ali ovih nekoliko mjeseci ni približno nije izgledalo tako. To najbolje znaju naši izvođači, naravno i nadzor i projektant, da je objekt rađen za radnog vremena, kada su ovdje dolazili i pacijenti, bolesnici i djelatnici Doma i Zavoda, a imali smo i početak pandemije koronavirusa i svi smo se malo trebali u tome snalaziti. Nije bilo jednostavno, pa tim više čestitke na tom zahvatu“, rekao je župan.

Pohvalio je i uštede koje su na ovom projektu postignute.

„Planirano je bilo da će ovaj projekt koštati gotovo 8 milijuna kuna. Naravno da je ovdje ušteda, pogotovo u ovim našim sredstvima blizu milijun kuna, jedna olakotna okolnost, jer moram to reći – nije jednostavno isfinancirati ovaj naš udio od 40% na ovom projektu, a na školama po 15 %. To doseže milijunske iznose, pa čak evo u ove dvije godine to se kreće i više od 100 milijuna kuna vlastitih sredstava. Kad izvođač ispostavi situaciju, a do početka povrata sredstava, vi tu situaciju morate osigurati i platiti. To je jedna od teškoća koja nas muči kao Županiju koja financira te projekte. Kad imate desetak, dvadesetak takvih projekata, onda se toga malo nakupi, tako da smo se morali i zadužiti. Ovih dana očekujemo da ćemo dobiti taj kredit i da će nam biti uplaćena sredstva od 80 milijuna kuna, pa će nam biti jednostavnije i brže platiti određene izvedene radove. Ovdje (u Domu zdravlja Sisak) imamo grijanje na lož ulje koje je naravno skuplje i da smo znali da ćemo imati ovakve uštede, možda smo mogli promijeniti i energent. Ali, tu imamo i drugih problema, moram to spomenuti. Ova zgrada je u vlasništvu Županije, ali je zemljište gradsko, pa kod bilo kakvog takvog projekta imamo malo poteškoća s Gradom Siskom.“

Župan je podsjetio je i kako su na ulazima u zgradu Doma zdravlja Sisak uređene i pristupne rampe za osobe s invaliditetom.

„Uz ovaj projekt energetske obnove, napravljene su pristupne rampe koje ulaze u jedan drugi projekt koji također provodi Sisačko-moslavačka županija na poboljšanju infrastrukture za kretanje osoba s invaliditetom. To smo napravili i na svim drugim zdravstvenim ustanovama, našim domovima zdravlja. Vjerujem da ćemo uskoro obići i Dom zdravlja Petrinja – dvije lokacije gdje je također napravljena energetska obnova, zatim Dom zdravlja u Kutini te Neuropsihijatrijsku bolnicu u Popovači gdje su radovi na šest objekata u završnoj fazi. Dakle, puno je toga napravljeno“, kazao je Žinić.

Zahvalio je na kraju svima na strpljenju te još jednom čestitao na uspješno provedenom projektu: „Još jedanput čestitam svima vama koji ste ovo odradili. Vjerujem da će djelatnicima, našim liječnicima, ali i pacijentima, svima koji budu dolazili i u Dom zdravlja Sisak, ali i u Zavod za javno zdravstvo biti puno ugodnije i kvalitetnije dolaziti i boraviti u ovoj zgradi.“

Slađana Marković

Slađana Marković

Dugogodišnja novinarka i radijska voditeljica s bogatim iskustvom u ovom poslu, što potvrđuju i brojne nagrade struke. Osim što je u novoj redakciji zadužena za novinarski dio posla, uskoro će slušatelji Petrinjskog radija moći uživati i u njezinom glasu u našem radijskom eteru.

NAJNOVIJE VIJESTI

X