Završna konferencija projekta „Informirana zajednica-primarna prevencija nasilja nad starijim osobama“ Završna konferencija projekta „Informirana zajednica-primarna prevencija nasilja nad starijim osobama“
SISAK – Građanska inicijativa „Moj grad Sisak“ organizirala je završno predstavljanje ostvarenih rezultata u sklopu projekta „Informirana zajednica-primarna prevencija nasilja nad starijim osobama“ i... Završna konferencija projekta „Informirana zajednica-primarna prevencija nasilja nad starijim osobama“

SISAK – Građanska inicijativa „Moj grad Sisak“ organizirala je završno predstavljanje ostvarenih rezultata u sklopu projekta „Informirana zajednica-primarna prevencija nasilja nad starijim osobama“ i to u sklopu Svjetskog dana ljudskih prava.

Voditeljica projekta dr.sc.Daša Poredoš Lavor rekla je uvodno više o ovom projektu. „Projekt je usmjeren na smanjenje i prevenciju socijalne isključenosti kao i socijalno uključivanje i integraciju socijalno osjetljivih skupina. Onda smo mi složili slogan ili poruku cijelog projekta koja kaže : „Neka svaki dan života osoba starije životne dobi bude siguran, kvalitetan, ispunjen primjerenim aktivnostima temeljen na vlastitim odlukama uz puno ljubavi članova obitelji i podrška zajednice u kojoj svi živimo. Naravno negdje u zajednici za koju ćemo nastojati i za koju nastijom da bude oslobođena od svih oblika nasilja“, rekla je Poredoš Lavor.

Riječ je o projektu vrijednom 120 tisuća kuna, a projekt je podržao i Grad Sisak sa 10 tisuća kuna. Više je rekla i o aktivnostima te ciljanim skupinama ovog projekta. „Najčešće se radilo o edukativno-informativnim susretima, da li su to bila predavanja, razgovaraonice, razni tematski susreti, individualni i grupni susreti podrške i osnaživanja, susreti za pravnu pomoć i podršku, obilje radijskih i tv emisija, prikaza na raznim portalima. Projekt je općenito koncipiran tako da je zaista bio primjenjiv na sve situacije i na svaku ciljanu skupinu, samo ga je trebalo dobro osmisliti. Kada kažemo informirana zajednica, zajednicu čine svi ljudi, i onda tematiku kvalitete života, poštovanja dostojanstva i zaštite prava starijih osoba kao takvih možemo zaista primijeniti na svaku životnu dob. Pa uz opću populaciju kao ciljanu skupinu, tu bi nekako rado izdvojila naše poštovane umirovljenike koji su sudjelovali na aktivnostima, potom učenici srednjih i osnovnih škola, aktivisti i volonteri različitih udruga, medicinske sestre, njegovateljici i drugi stručni radnici u zdravstvenim i socijalnim ustanovama, nositelji lokalne vlasti, predstavnike medije smo isto tako uključili čisto iz razloga da pokušamo o populaciji starije životne dobi govoriti na jedan drugi način, pozitivniji i negdje nastojati maknuti stigmatizaciju da starost=bolest, nemoć i siromaštvo, nego da prepoznamo one pozitivne kapacitete kao što su mudrost, iskustvo i znanje koja nosi starija životna dob. U projektnim aktivnostima su mogli sudjelovati svi zainteresirani“, kazala je Poredoš Lavor.

U projektnim aktivnostima tijekom cijele ove godine sudjelovalo je više od tri tisuće osoba, a brojni susreti i projektne aktivnosti bili su održavani u gotovo svim gradovima i općinama naše županije te u svim važnijim institucijama. Poredoš Lavor također dodaje kako su sve aktivnosti bile popraćene i sa 65 medijskih prikaza.

„Odgovorno tvrdim da je projekt odlično prihvaćen u lokalnoj zajednici i zaista je podloga za nove ideje i projekte. Smatram da smo u velikoj mjeri ostvarili projektne ciljeve, a prije svega smo djelovali na osvještavanje društvene zajednice o postojanju nasilja nad osobama starije životne dobi kao velikog obiteljskog i društvenog problema. Nastojali smo prevenirati nasilje svih vrsta i uzročnosti putem susreta sa predstavnicima vlasti u lokalnoj zajednici, putem medijske kampanje i izravnim susretima s umirovljenicima i na taj način vjerujemo da smo barem u određenoj mjeri doprinijeli činjenici životnoj odluci, životnom odabiru, da što više starijih osoba se zadrži živjeti u vlastitom kućanstvu, bez doživljenog zapuštanja, zanemarivanja i zlostavljanja ,da što veći broj umirovljenika ima ispunjeniji, kvalitetniji dan i da su zadovoljni svojim životom i da su informirani o svojim pravima. Informacija je u suvremenom uvjetu života jako važno bogatstvo i nastojali smo umirovljenike informirati, uz suradnike u zajednici, da postoji besplatni pravni telefon za podršku u zajednici 0800 200 098, letke smo podijelili na tu temu. Nama kao društvu zasigurno, puno veću dobrobit društvu će donijeti umirovljenici koji su aktivni, koji aktivno sudjeluju u društvenoj zajednici i koji se znaju zauzeti za sebe. Ne težimo tom društvu da stalno nudimo gotova rješenja nekome i da on to pasivno prihvati, nego da zaista potaknemo i umirovljenike da se znaju zauzeti za sebe. Na taj način povećavamo njihov doprinos socijalnoj uključenosti i potičemo međungeneracijsku solidarnost i suradnju i to smo nastojali djelovati i putem obilježavanja značajnih datuma u zajednici. Želimo time doprinijeti stvaranju društva jednakih mogućnosti u kojoj će se upravo poštovati dostojanstvo i kvaliteta života starijih osoba“, dodaje Poredoš Lavor koja je potom nabrojala sve projektne aktivnosti koje su proveli tijekom 2018.godine, kao što su svi okupljeni mogli još jednom pogledati i kratki film koji je upravo snimljen povodom ovog projekta. Na samom kraju, partneri na projektu obratili su se okupljenima sa par prigodnih riječi i sa svojim osvrtom na ovu jednogodišnju suradnju.

Podsjetimo kako je navedeni projekt „Informirana zajednica-primarna prevencija nasilja nad starijim osobama“ kojeg provodi Građanska inicijativa „Moj grad Sisak“, financiran sredstvima Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku i sufinanciran sredstvima Grada Siska. Partneri na projektu su Grad Sisak, Općina Lekenik i Općina Hrvatska Dubica, a suradnici na projektu su bili Policijska uprava sisačko-moslavačka, Projekt građanskih prava Sisak, Narodna knjižnica i čitaonica Vlado Gotovac Sisak, Dom za starije i nemoćne osobe Sisak, Opća bolnica dr.Ivo Pedišić Sisak, INA te Centar za socijalnu skrb.

Komentari

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.