Zborovi Slavulj i Cossetto u Rimu ujedinili glasove u čast kardinalu Bartolucciju Zborovi Slavulj i Cossetto u Rimu ujedinili glasove u čast kardinalu Bartolucciju
RIM/PETRINJA – Članovi petrinjskog Mješovitog zbora Hrvatskog pjevačkog društva „Slavulj“ i zagrebačkog zbora „Emil Cossetto“, pod ravnanjem i vodstvom umjetničkog voditelja i dirigenta oba... Zborovi Slavulj i Cossetto u Rimu ujedinili glasove u čast kardinalu Bartolucciju

RIM/PETRINJA – Članovi petrinjskog Mješovitog zbora Hrvatskog pjevačkog društva „Slavulj“ i zagrebačkog zbora „Emil Cossetto“, pod ravnanjem i vodstvom umjetničkog voditelja i dirigenta oba društva Josipa degl’ Ivellia, boravili su u višednevnom posjetu gradu Rimu u kojem su održali nekoliko nastupa, a povodom obilježavanja stote godišnjice rođenja Domenica kardinala Bartoluccija s kojim je maestro degl’ Ivellio osobno surađivao.

Svi nastupi su dogovoreni i održani u organizaciji Zaklade “Domenico Bartolucci” te uz pokroviteljstvo Senata Republike Italije, Ministarstva kulture Republike Italije, Papinskog Vijeća za kulturu, Papinskog zbora Sikstinske kapele, Papinskog Instituta za crkvenu glazbu, Veleposlanstva Republike Hrvatske pri Svetoj Stolici te Grada Zagreba, gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport, zajedničkim koncertom u bazilici San Giovanni de’ Fiorentini, pjevanjem misa na papinskom Sveučilištu Antonianumu i papinskoj bazilici Svetog Petra u Vatikanu te Papinskom hrvatskom zavodu Svetog Jeronima, a kako smo već napisali, sve pod dirigentskim vodstvom maestra Josipa degl’ Ivellia te tijekom ciklusa koncerata u čast jednog od najvećih skladatelja crkvene glazbe 20. i početka 21. Stoljeća Domenica kardinala Bartoluccija.

Nakon povratka iz Rima, predsjednik HPD-a „Slavulj“ Željko Crnković iznio nam je dojmove: „Za pjevača profesionalca, ali i pjevača amatera posebna je čast pjevati u vječnom gradu Rimu, a ako se to još dogodi da se pjeva u bazilici sv. Petra u Vatikanu, onda je to izuzetna čast, ponos i, naravno, poticaj za daljnji rad svakog od nas. Dojmovi su vrlo upečatljivi, trajni, a moram istaknuti kako nam je bila iznimna čast dobiti pohvalu od glavnog orguljaša Sikstine i Bartoluccijeva bliskog suradnika Gianluce Libertuccija koji je bio oduševljen izvedbom upravo ulazne skladbe Jubilate Deo i skladbom Ave Regina Caelorum, tako da je u svakom slučaju to jedan dokaz koliko smo rada i truda uložili u pripremu svih nastupa.“

Dirigent i umjetnički voditelj oba zbora maestro degl’ Ivellio istaknuo je vrlo bitnu stvar: „Posebno je istaknuto da je jedina zemlja izvan Italije koja je dva puta zastupljena je Hrvatska i to sa dva zbora, ali s istim dirigentom. Sa kardinalom Bartoluccijem, definitivno mogu reći da je jedini s kojim sam ostao u aktivnoj suradnji zadnjih desetak godina njegova života, a doživio je čak 97 godina, a upravo prije nekih desetak godina bio sam prvi u Hrvatskoj koji je izveo njegovu misu De Angelis, međutim bilo ju je potrebno preraditi s latinskog na hrvatski jezik, i kako bih napisao koji stavak tako bih to slao kardinalu da on to pogleda pa da kaže neki svoj sud o tome, pa bi on to meni onda vraćao i tako dalje do kraja. Ipak, zasigurno sam jedini izvan Italije koji je u tako poznoj njegovoj dobi s njim aktivno surađivao.“

Završni nastup zborovi Slavulj i Cossetto održali su u hrvatskoj crkvi sv. Jeronima također u Rimu gdje su gostovali u nedjelju 1. listopada, pod  ravnanjem maestra degl’ Ivellia, dok je za orguljama svirao velečasni Josip Vidas, svećenik Krčke biskupije, član Zavoda sv. Jeronima i student na Papinskom institutu za svetu glazbu.

Večernju svetu misu na hrvatskom jeziku predvodio je velečasni Matija Knok, svećenik Zagrebačke nadbiskupije, zbor je izveo skladbe kardinala Domenica Bartoluccija, Mihe Demovića, Šime Marovića i Josipa degl’ Ivellija. Nakon mise uslijedio je prigodni koncertni dodatak sa skladbama kardinala Bartoluccija. Kako nam je rekao predsjednik Crnković, među okupljenima u crkvi sv. Jeronima, hrvatskim i talijanskim vjernicima i gostima, bio je također i Neven Pelicarić, veleposlanik Republike Hrvatske pri Svetoj Stolici, a istaknuo je i kako su dobili poziv na ponovni dolazak kad kod se ukaže mogućnost za to. Rektor Zavoda sv. Jeronima prečasni Bože Radoš zahvalio je zborovima na nastupu, a osobito što su svoju koncertnu turneju zaključili upravo u Hrvatskoj crkvi sv. Jeronima u Rimu.

Podsjetimo, HPD-u „Slavulj“ ovo je četvrti put da su pjevali u Rimu i svaki put upravo u organizaciji i pod vodstvom maestra degl’ Ivellia. Prvi put je to bilo 1996. godine, zatim 2006., 2015. te ove 2017. godine. I stoga velika je potreba zahvaliti Slavuljašima što su, ne samo ime svog grada Petrinje, nego i svoju županiju te domovinu Hrvatsku predstavili u najboljem mogućem svjetlu, pjevajući uz pohvale, a sa čak 153 godine starosti. Iako puno godina postojanja i djelovanja, čini se da njihovim srcima upravo pjesma daje snagu mladosti i uspješnosti. Hvala vam Slavulji!

Komentari

Kristina Jakopović Šefica Marketinga / Novinar

Urednica, novinarka i voditeljica Petrinjskog radija i Portala 53. Umjesto u učiteljske vode, Kristina se odlučila za novinarstvo. U programu Petrinjskog radija uređuje emisiju Vidikovac, dok ju slušatelji ponekad mogu ćuti i u radijskom eteru, no danas je ipak najviše posvećena marketingu. Osim nekoliko priznanja za nekadašnji Petrinjski list, naša Kristina je dobitnica i brojnih drugih strukovnih nagrada.