Izbornik
Share on facebook
Share on twitter
zkzdraveslasticenaslov

“Petrinjski zeleni utorak” uz zdrave slastice i grickalice iz “Zelene kuće”

PETRINJA – Zdrave slastice i grickalice bile su tema ovotjednog „Petrinjskog zelenog utorka“ održanog u “Zelenoj kući” u Petrinji.

„Zeleni utorak“, program je koji u sklopu projekta „Petrinjski tanjur zdravlja“, zajedno provode “Zelena kuća” i Centar “Humanika”. Ovaj put ideja je bila naučiti djecu i mlade na zdrave okuse prirodnih proizvoda koje nudi “Zelena kuća”.

„Danas pripremamo zdrave slastice i grickalice. Želimo pokazati djeci da baš ovdje, u našoj Petrinji, mogu sa svojim roditeljima koristiti zdrave slastice naših lokalnih proizvođača, napravljene od plodova iz naših vrtova i šuma“, ispričala je predsjednica Humanike, Marina Kušan Hadžić.

Posjetiteljima „Zelenog utorka“ ponuđeni su i ovaj put zanimljivi okusi koje su mogli kušati u različitim oblicima – kao namaze, kekse, grickalice, sokove, pa čak i „zdravu tortu“napravljenu od brašna od pira, domaće marmelade i namaza od kestena i batata. U njezinu nastajanju sudjelovali su i učenici Osnovne škole Dragutina Tadijanovića – Odjeljenja s teškoćama u razvoju, koji su vrlo vješto izrađivali ukrase za tortu.

„Imamo zanimljive namaze koje djeca stvarno moraju probati. Mi od njih upravo slažemo jednu tortu. To su namaz od batata „Batela“, već poznata po cijeloj državi i jedan novi namaz od kestena, istog tog proizvođača. Uvrstit ćemo sve one sastojke iz našeg zdravog Zelenog dućana koji su slatko zdravi“.

Ponuđeni su i ukusni medenjaci i paprenjaci koji su ovaj put maštovito iskorišteni i kao ukras torte u nastajanju.

„To su različiti keksići koji su u prodaji, opet napravljeni od svježeg mljevenog brašna i zašećereni medom. Znači, svi proizvodi su gotovo bez šećera. Imamo i marmelade koje su sa vrlo malim udjelom šećera i sa stevijom. Mi smo evo upravo u našu zdravu tortu stavili marmeladu od jagoda s dodatkom stevije.“

I za ljubitelje grickalica, na tanjurima se našlo nešto domaće i zdravo.

„Za grickalice smo preporučili bučine sjemenke kojih kod nas ima u izobilju. Jednostavno ih treba prepržiti i sva ih djeca, provjereno, rado jedu. U vrtićima i školama svi su bili oduševljeni bučnim sjemenkama“, rekla je Kušan Hadžić.

Navikavanje na prirodne okuse i domaću, zdravu, neprocesuiranu hranu, važan je korak i u prevenciji pretilosti kod djece i mladih. Kako za hranu, odnosno ono što jedemo, to jednako vrijedi i za ono što pijemo.

„Za napitak, naučite djecu da izbjegavaju zaslađene sokiće, pogotovo sad za blagdane. Postoji paleta prekrasnih prirodnih čajeva u koje se može dodati samo malo meda, malo soka aronije za boju i imate fantastičan zdrav napitak. Između ostalog, sama aronija je izuzetno zdrava za dječji imunitet. Mi smo od nje danas napravili i zanimljive „gumene“ bombone koje smo kasnije oblikovali kalupima za božićne kekse i postali su ukras naše zdrave slatke torte.“

Biskvit po biskvit, sloj po sloj namaza, ukras po ukras i „zdrava torta“je bila zgotovljena u tili čas – brzo, kreativno, a opet fino i što je najvažnije, zdravije.

„Željeli smo pokazati da se grickalice i slastice mogu napraviti i na drugačiji način. Jednostavno, treba doći, isprobati, vidjeti nekakve zanimljive recepte koje onda možete pokušati i sami pripremiti“, rekla je Marina Kušan Hadžić. Poželjela je na kraju svima sve najbolje za predstojeće blagdane i obećala još puno različitih i zanimljivih radionica u “Zelenoj kući”.

Slađana Marković

Slađana Marković

Dugogodišnja novinarka i radijska voditeljica s bogatim iskustvom u ovom poslu, što potvrđuju i brojne nagrade struke. Osim što je u novoj redakciji zadužena za novinarski dio posla, uskoro će slušatelji Petrinjskog radija moći uživati i u njezinom glasu u našem radijskom eteru.

NAJNOVIJE VIJESTI

X