Zdravko Buzuk odlikovan Redom hrvatskog križa, održan prijam kod gradonačelnika Dumbovića Zdravko Buzuk odlikovan Redom hrvatskog križa, održan prijam kod gradonačelnika Dumbovića
PETRINJA – U Maloj vijećnici petrinjske Gradske uprave, petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović održao je prijam za Zdravka Buzuka, branitelja kojeg je hrvatska predsjednica Kolinda... Zdravko Buzuk odlikovan Redom hrvatskog križa, održan prijam kod gradonačelnika Dumbovića

PETRINJA – U Maloj vijećnici petrinjske Gradske uprave, petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović održao je prijam za Zdravka Buzuka, branitelja kojeg je hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović odlikovala za doprinos i stradanje, odnosno izniman doprinos, Redom hrvatskog križa. Buzuk je bio pripadnik 57.bataljuna Marijan Celjak i ranjen je u akciji 1991.godine u Stražbenici. Buzuk ističe kako je još puno ovakvih slučajeva kao on koji su zaslužili priznanje.

„Malo je građana upućeno u to koliko još ima takvih branitelja. Često ih viđamo svakodnevno, naši susjedi. Za ovu nagradu bilo je predloženo stotinjak, a baš sam ja osvojio. Tome se čovjek najmanje nada. To je ta skromnost kod čovjeka što me čini velikim“, rekao je Buzuk.

Petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović je izrazio zadovoljstvo što su petrinjski građani ostvarili ovako zapažen uspjeh prepoznat i na državnoj razini. „Biti odlikovan u Domovinskom ratu za hrabrost, za sve ono što je Zdravko Buzuk dobio, s tim da se ne treba ponositi Zdravko kao hrvatski branitelj, s tim se treba ponositi cijela Petrinja. Iz tog razloga sam htio iz poštovanja prema Zdravku, njegovom ranjavanju i svemu onome što je napravio u Domovinskom ratu 1991.godine, to su stvari koje su mene malo ganule, kada sam to čuo i vidio, rekao sam svaka čast. Takvi ljudi, možda ih ima još, nisu se javili i mi ne znamo. Zato je dobro da im je Ured gradonačelnika i ja kao gradonačelnik uvijek otvoreni i neka se slobodno jave“, rekao je Dumbović.

Dodaje da ono što su napravili hrvatski branitelji je velika stvar i to nikada ne smijemo zaboraviti. Smatra kako je ovo priznanje početak nečega što pokazuje da ljudi nisu zaboravljeni.

Red hrvatskog križa je odlikovanje Republike Hrvatske koje zauzima četrnaesto mjesto u važnosnom slijedu hrvatskih odlikovanja. Red je ustanovljen 10. ožujka 1995. godine. Red hrvatskog križa dodjeljuje se hrvatskim i stranim državljanima za sudjelovanje u Domovinskom ratu ako su pri tom bili i teško ranjeni.

Red se sastoji od znaka Reda na vrpci trokutastog oblika, male oznake Reda i umanjenice Reda.

Predsjednik Republike Hrvatske dodjeljuje odlikovanje Reda na vlastiti poticaj ili na prijedlog Državnog povjereništva za odlikovanja i priznanja Republike Hrvatske, kojem prijedlog dostavlja nadležni ministar.

Komentari

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.