Zeleni utorak u znaku začinskog bilja našeg podneblja Zeleni utorak u znaku začinskog bilja našeg podneblja
PETRINJA – Poslovne zone Petrinja i Centar Humanika su uz podršku Grada Petrinje održali u petrinjskoj Zelenoj kući još jedan Petrinjski zeleni utorak, ovoga... Zeleni utorak u znaku začinskog bilja našeg podneblja

PETRINJA – Poslovne zone Petrinja i Centar Humanika su uz podršku Grada Petrinje održali u petrinjskoj Zelenoj kući još jedan Petrinjski zeleni utorak, ovoga puta na temu „Začinsko bilje našeg podneblja“. Zbog čega je začinsko bilje dobro, otkrila nam je Marina Kušan Hadžić iz Centra Humanika.

„Začinsko bilje se smatra da je to bilje čiji se listovi u svježem stanju koriste kao začinsko bilje. Začinsko bilje u jednoj fazi raste, dođe do sjemenki i te sjemenke su začini. Mnoštvo tog začinskog bilja na kraju proizvede sjemenke koji su začini, poput korijander, komorač i slično. Samo začinsko bilje bi se trebalo koristiti u svježem stanju, iako se može pripremiti jako jednostavno u suhom ili smrznutom stanju, da ga imamo dulje vremena. Njegova ljekovita svojstva su jako široke palete, treba jednostavno upoznati recepture gdje je balansiran određen začin sa određenim namirnicama“, rekla nam je Kušan Hadžić.

Svi okupljeni na još jednom Petrinjskom zelenom utorku tako su se mogli upoznati sa začinskim biljem iz našeg podneblja, predstavljena su njihova nutritivna i ljekovita svojstva te zanimljive recepture, a Kušan Hadžić dodaje kako u samoj Zelenoj kući ima dosta pripravaka od ljekovitog bilja.

„Priredili smo zanimljive napitke od ljekovitog petrinjskog bilja, napitak sa lavandom, aronijom i žalfijom. Predstavili smo petrinjski ružmarin, zaboravljen začin koji na južnoj strani petrinjskih vrtova super raste. Tu smo predstavili sve vrste menti jer imamo puno vrsta menti, bosiljka koji također bez problema uspijevaju, kao i sve vrste žalfije. Tu su nam onda mažuran, origano, korijander, komorač, različite vrste mažurana. Tu je majčina dušica, čak smo donijeli estragon koji isto raste. Tu su vlasac i lavanda koja se udomaćila i u proizvodima koje imamo u Zelenoj kući, ali smo je mi stavili u kuhinju pa smo je mi stavili u kolačiće sa mentom i u napitak“, otkrila je Kušan Hadžić.

Obzirom su visoke temperature na vidiku, pitali smo koje je začinsko bilje najidealnije za nadolazeće vruće ljetne dane. „Apsolutno su to aromatizirane vode, matičnjak odnosno melisa i menta. Jednostavno ih je za pripremiti. U jednu hladnu vodu koju ostavimo preko noći u hladnjaku, ili na 12 ili na 24 sata, mentu i melisu stavimo u vodu i pustimo da puste svoju aromu i eterična ulja. Ne treba ju ni zasladiti i imat ćete fantastično osvježenje, a menta je isto tako jako dobra za želudac i probavu. Tako da ćete se lijepo aromatizirati u vruće dane“, rekla je Kušan Hadžić.

Program je dio projekta „Petrinjski tanjur zdravlja“, a provodi se u organizaciji Zelene kuće i Centra Humanika.

Komentari

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.