BRUXELLES/SISAK – U sjedištu Europskog parlamenta u Bruxellesu, zahvaljujući hrvatskoj eurozastupnici Marijani Petir, otvorena je izložba „Zeleno-plava zipka Hrvatske“ koja prikazuje sve ljepote Moslavine...

BRUXELLES/SISAK – U sjedištu Europskog parlamenta u Bruxellesu, zahvaljujući hrvatskoj eurozastupnici Marijani Petir, otvorena je izložba „Zeleno-plava zipka Hrvatske“ koja prikazuje sve ljepote Moslavine i ostalih dijelova Sisačko-moslavačke županije. Kako je istaknula Petir, ovom izložbom je htjela pokazati Europi i svijetu sve ono što voli.

„Između Lonjskoj polja i trsnog gorja sakrilo se mjesto koje najviše volim na svijetu. Tu sam prvi puta udahnula zrak, tu osjećam neopisiv mir kada dotaknem zemlju i tu je najljepši pogled na svijetu. Tu je moj dom, moja Moslavina. Volim Moslavinu takva kakva je, jednostavna, pitoma i moja. Uvijek joj se vraćam i svaki slobodni trenutak provodim u njoj i bez nje mi se čini da ne bih bila ono što jesam. Premda nerado otkrivam ono što mi je na srcu, bez straha mogu reći da mi srce nikada ne bi bilo isto kada u njemu ne bi bilo mjesta za moj rodni kraj i moje ljude“, kazala je uvodno Petir i dodaje kako fotografije u sklopu ove izložbe pokazuju zapravo hrvatski model suživota s prirodom.

zpztekst5

„Zbog toga ovu izložbu posvećujem svom rodnom kraju, svojim roditeljima i braći, te svim hrvatskim seljacima koji su čuvajući kulturu, nošnju, pjesmu, jezik, vjeru, identitet hrvatskog naroda na taj način gradili temelje ujedinjene Europe, i doprinijeli da Hrvatska postane ponosna članica Europske unije. Ova izložba tek je djelić našeg života i našeg identiteta. Ona vas uvodi u čarobni svijet Zeleno-plave zipke Hrvatske koju u punini možete doživjeti ukoliko nas posjetite tamo gdje Ilova, Lonja, Česma i Sava, između Moslavačke gore i Lonjskog polja plešu svoj predivni ples“, kazala je Petir.

Izložbu je otvorio predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani koji se zahvalio Marijani Petir što može otvoriti izložbu i što je mogao biti svjedok ljepoti koju naš kraj ima.

„Kada vidim ove fotografije razumijem zašto je Marijana tako ponosna na svoju Moslavinu, svoj zavičaj. U svom uvodu Marijana je spomenula da ova regija predstavlja njezinu obitelj, prijatelje, prve školske dane, Crkvu. Ova regija pokazuje najbolji odnos između čovjeka i prirode, njenu ljepotu i povezanost s tradicijom. Ova izložba pokazuje jaku vezu između člana Europskog parlamenta s njegovim vlastitim područjem. To je zato što mi predstavljamo europski narod u svoj njegovoj različitosti. U vremenu izazova važno je da djelujemo jedinstveno“, rekao je Tajani i dodaje kako je jedinstvo ono što čini naša postignuća mogućim.

zpztekst4

„Sada, gledajući ovu izložbu predivne Moslavine, očito je da vaše područje s prirodnim ljepotama, bogatim kulturnim nasljeđem privlači mnogo turista u Hrvatsku. Turizam je zaista vrlo važna djelatnost za Europsku uniju. To je treći najveći pokretač socio-ekonomskog razvoja aktivnosti u Uniji, a turizam pomaže da se stvori održiva ekonomija u europskim regijama i pomaže da se sačuva kulturno i prirodno naslijeđe tih područja“, zaključio je Tajani.

Osim predivnih fotografija, svi posjetitelji izložbe mogli su razgledati i četiri posebna predmeta karakteristična za ovaj kraj, a to su Mala turopoljska kuća koju je izradio Antonio Belošević iz Letovanića, zatim lutka u moslavačkoj nošnji koju je izradila Udruga žena Osekovo iz Popovače. Naravno tu je bila i neizostavna Petrinjska stucka koju je za ovu prigodu izradio Valentino Valent iz Ločarstva Val, ali i Sisački nakit kojeg je ustupio Gradski muzej Sisak.

Program otvorenja izložbe uveličali su članovi jednog od najstarijih kulturno-umjetničkih društava i to KUD-a Repušnica iz Repušnice koje je osnovano davne 1930.godine, a danas broji 70 aktivnih članova koji djeluju u četiri skupine. Predsjednica KUD-a Repušnica Sanja Durbek je istaknula kako su počašćeni s pozivom Marijane Petir da predstave Moslavinu u Bruxellesu.

zpztekst3

„KUD Repušnica obilježava 87.obljetnicu, 37 godina kontinuiranog rada. Osim što radimo u četiri skupine izdali smo tri pisana djela o našim nošnjama, notnim zapisima. To se sve vjerojatno negdje prepoznalo. Hvala na prilici da zapjevamo naše moslavačke pjesme u Bruxellesu. Ovom prilikom pozdravljamo sve naše folkloraše iz Moslavine koji isto tako sa srcem čuvaju našu tradiciju, brinu o nošnjama, djeci, tamburama, ulažu puno svog slobodnog vremena da bi sačuvali sve ovo od zaborava i pokazali po čemu smo mi toliko ponosni i zašto živimo u mjestu u kojem živimo“, rekla je Durbek.

Osim što su se predstavili svim posjetiteljima na otvorenju izložbe, KUD Repušnica je u svojim narodnim nošnjama prošetao ulicama Bruxellesa, kao što su na Grand Placeu pred velikim brojem građana Bruxellesa i turista, zapjevali nekoliko tradicionalnih pjesama. Neizostavan je bio i ples, što je samo potaknulo brojne okupljene da nakon izvedenih plesnih i pjevačkih točaka, zabilježe taj trenutak i slikaju se s članovima KUD-a Repušnica.

Svi posjetitelji izložbe „Zeleno-plava zipka Hrvatske“ imali su mogućnost degustirati i vina s moslavačkog područja zahvaljujući Udruzi Škrlet. Vinari između ostaloga u sjedištu Hrvatske gospodarske komore u Bruxellesu imali sastanak s belgijskim vinarima s kojima su razmijenili iskustva. Više o tom susretu rekla nam je Mirela Trdenić.

zpztekst

„Susret je bio plodonosan. Oni su iznenađeni kvalitetom i raznolikošću našeg vina i vjerujem da su jako zainteresirani za posjet i moguću suradnju. Dalje to sve treba razvijati i potvrditi. Svakako da je najbolja ona suradnja kada se oni uvjere i dođu k nama. Izrazili su želju, interes postoji i sigurna sam da će se nešto iz ovog posjeta i realizirati“, rekla je Trdenić. Sastankom s belgijskim vinarima bio je zadovoljan i Ivica Florijanović koji je kazao kako su se u Bruxellesu vinari ponajviše predstavljali sa škrletom.

„Mogu reći da su europarlamentarci i jedan dio kupaca koji su bili tamo bili jako oduševljeni Škrletom jer se nisu do sada sreli s takvom aromom kao sortom vina. Mislim da smo napravili pun pogodak što se tiče predstavljanja u Europskom parlamentu. Sam predsjednik Parlamenta Tajani je kušao Škrlet što nam je bilo veliko zadovoljstvo. Što se tiče predstavljanja u HGK, potencijalni kupci i distributeri su također bili oduševljeni sa Škrletom te su izrazili spremnost na suradnju obzirom je belgijsko tržište za nas nešto novo“, rekao je Florijanović.

Osim bogate enološke ponude, brojni posjetitelji na otvorenju izložbe imali su priliku uživati i u bogatoj gastronomskoj ponudi zahvaljujući OPG-ima koji su udruženi u Zajednicu proizvođača Sisačko-moslavačke županije. Među izlagačima je bio i OPG Bradarić iz kojeg nam je Ivona Bradarić rekla kako je i više nego zadovoljna ovom prilikom za predstavljanje domaćih proizvoda u Bruxellesu.

zpztekst2

„Proizvodimo autohtone hrvatske proizvode isključivo iz domaćeg uzgoja kao što su banovinska kobasica, špek, buđola, šunka i čvarci. Sve se proizvodi isključivo na tradicionalni način isključivo prema recepturi banovinskog kraja. Naše proizvode od nedavno može kupiti i okusiti na tri lokacije u Sisku, Novskoj i Kutini u sklopu projekta Kupujmo lokalno. Posjet izložbi je bio vrlo edukativan u smislu prikupljanju podataka o plasiranju naših proizvoda unutar EU. Iznimna nam je čast što smo uveličali ovu izložbu i na njoj sudjelovali svojim proizvodima i radujemo se svakoj budućoj suradnji“, rekla nam je Bradarić.

Izložbu je pratila i konferencija na kojoj su predstavljene najvažnije gospodarsko-turističke manifestacije i potencijali županije, kao što su Voloderske jeseni, Kestenijada u Hrvatskoj Kostajnici, Letovanić-selo pokraj Kupe te Lječilište Topusko. O svemu također uskoro opširnije na Portalu 53 i u programu Petrinjskog radija.

zpztektkinh

Komentari

Mario Gršić Direktor / Novinar / Voditelj

Svoj put na Petrinjskom radiju započinje kao student, a nakon pet godina dobiva priliku za zaposlenje. Osim što ga možete čuti u radijskom eteru, ponekad vidjeti i na novinarskom terenu, uređuje još glazbenu emisiju Slušaonica kao i emisiju o svakodnevnim životnim pričama I to je život. Od 2016.godine postaje direktor Petrinjskog radija.