Željezara Sisak, tvornica čelika i života – spomenar za naraštaje Željezara Sisak, tvornica čelika i života – spomenar za naraštaje
SISAK – „Mi smo Željezarci velika obitelj. Ima nas danas razasutih na svim krajevima svijeta. Obitelj čine tri koncentrična kruga. Prvi krug su zaposlenici... Željezara Sisak, tvornica čelika i života – spomenar za naraštaje

SISAK – „Mi smo Željezarci velika obitelj. Ima nas danas razasutih na svim krajevima svijeta. Obitelj čine tri koncentrična kruga. Prvi krug su zaposlenici Željezare. Prema podacima do 1990. godine u Željezari je radilo ukupno više od 38 tisuća radnika…“, zapisao je Đuro Tadić u predgovoru monografije „Željezara Sisak, tvornica čelika i života“, predstavljene sinoć u sisačkom hotelu Panonija.

Dobar poznavatelj prilika u nekadašnjem sisačkom metalurškom divu, Đuro Tadić, „željezarac“ s novinarskim iskustvom iz bivšeg „Poleta“, priredio je s ekipom suradnika ovu monografiju s podnaslovom „Spomenar za naraštaje“.

Na više od 600 stranica, kroz gotovo 2000 dokumenata i faksimila novinskih napisa i fotografija objavljivanih u Vjesniku Željezare Sisak od 1956. do 1989. godine, ova monografija donosi podsjetnik na djelovanje sisačke Željezare i utjecaj koji je imala na život Siščana.

Tako između ostalog, podsjeća na činjenicu da je primjerice 1984. godine Željezara Sisak svoje proizvode izvozila u 22 zemlje svijeta (SAD, Kanadu, Kinu, Njemačku, Tursku, Švicarsku…), a vrijednost njezina izvoza kretala se u visini 80-ak milijuna američkih dolara.

Željezara Sisak, svjedoči ova monografija, nije bila značajna samo u gospodarskom smislu. Njezin utjecaj osjećao se i u društvenom životu kako željezaraca i njihovih obitelji, tako i čitavog grada. Svjedoče o tome novinski tekstovi koji su kroz 33 godine donosili priče o životu radnika Željezare, njihovim aktivnostima u kulturi, sportu i rekreaciji, o standardu radnika, odmaralištima, ugostiteljstvu i drugim područjima života i rada željezaraca.

„U ovoj knjizi je bogatstvo žvota. Bezbroj priča naših radnika, ljudi, putnika…Što mi je bila osnovna ideja? Mislim da je došlo vrijeme da razmaknemo zavjesu krivnje, straha i hipokrizije, da pogledamo iza sebe, jer imamo na što biti ponosni. Ovdje su sve redom sjajni ljudi, a takvih je bilo tisuće, desetine tisuća koji su u prošlosti radili u Željezari. To je vrijeme na koje trebamo biti ponosni“, rekao je autor monografije Đuro Tadić.

„Ono što ovu knjigu čini uistinu posebnom jest to što daje jednu sasvim novu perspektivu povijesti. Kad se rade povijesne monografije, mnogi upadaju u zamku pa pišu gomilu faktografije, gomilu nekakvih podataka. Međutim, ova knjiga ne govori o tonama čelika, nego o ljudima, a ti ljudi govore o sebi i o životu u gradu Sisku. Tako da je ovo povijest grada Siska, ne samo povijest Željezare, ali ispričana neposrednim kazivanjem samih sudionika tog procesa. U tom smislu, to je doista jedna autentična knjiga u kojoj sami željezarci, radnici, građani Siska pričaju o raznim životnim temama, o život malog čovjeka. Tu imate prekrasne zapise o uspjesima NK Metalca, programe kina Željezara, intervjue s malim i velikim ljudima i zapravo sve to se sažima u onu rečenicu „mi smo željezarci jedna velika obitelj“ s kojom je Đuro Tadić započeo jedan dio svog uvodnog teksta“, rekao je na predstavljanju monografije njezin urednik Alan Čaplar.

Sisački novinar Zdravko Strižić koji je dio svoje karijere proveo u Vjesniku Željezare Sisak i koji je sudjelovao i u nastanku ove monografije, podsjetio je kako su i danas u Sisku živi tragovi Željezare.

Jedan od tih „živih tragova“ je i Društvo inženjera i tehničara osnovano 1952. godine iz kojeg je proizašlo današnje Hrvatsko metalurško društvo koje objavljuje stručni časopis „Metalurgija“.

„U Željezari Sisak je 25.listopada 1953. godine održana prva akcija dobrovoljnog darivanja krvi. Taj dan se i danas obilježava kao Dan dobrovoljnih darivatelja krvi. I to je jedan živi trag Željezare koji je i danas ostao“, podsjetio je Strižić, dodavši kako svoje poveznice sa Željezarom imaju i današnji Nogometni klub Metalac i Folklorni ansambl Ivan Goran Kovačić koji je nedavno proslavio svoju 65. obljetnicu.

Na predstavljanju monografije „Željezara Sisak, tvornica čelika i života“, govorili su i Antun Čačić i Ivan Modronja koji su svoj radni vijek proveli u sisačkoj Željezari, prošavši put od različitih stručnih do rukovodećih poslova. Na sadašnjost i budućnost hrvatske metalurgije osvrnuo se novinar Miodrag Šajtović, glavni i odgovorni urednik poslovnog tjednika „Lider“. Sarajevski pjesnik Mile Stojić podsjetio je pak na književne nagrade koje je Željezara dodjeljivala od 1976. do 1990. godine. Među dobitnicima, bili su primjerice Miroslav Krleža i Jure Kaštelan. Na stihove pojedinih dobitnika Željezarinih književnih nagrada, prisutne je podsjetio pjesnik i glumac Enes Kišević. Dio predgovora monografije pročitao je glumac i redatelj Jasmin Novljaković.

Monografija je objavljena u nakladi sisčke Kulture vrijednosti.

Komentari

Slađana Marković Novinar

Osvježenje Petrinjskog radija od srpnja 2016.godine. Dugogodišnja novinarka i radijska voditeljica s bogatim iskustvom u ovom poslu, što potvrđuju i brojne nagrade struke. Osim što je u novoj redakciji zadužena za novinarski dio posla, uskoro će slušatelji Petrinjskog radija moći uživati i u njezinom glasu u našem radijskom eteru.