Share on facebook
Share on twitter
ivozinic16102020

Žinić: „Infrastrukturni projekt koji je bitan za razvoj ove županije je dovršetak autoceste do Siska“

SISAK – Na prošloj sjednici Županijske skupštine, nakon pitanja HDZ-ove vijećnice Dubravke Medved o sjednici Vlade sa županima koja je bila održana u Gospiću, sisačko-moslavački župan Ivo Žinić je izvijestio o čemu se razgovaralo i je li se koja od tema odnosila na našu županiju.

„Na ovom sastanku istaknuta su četiri načela suradnje Vlade i županija. Prije svega to je dobra kontinuirana suradnja i razmjena mišljenja između Vlade i svih župana i udruge gradova i općina. Drugo načelo o kojem se raspravljalo to je svakako decentralizacija države, što je djelomično i napravljeno. Djelomično se država odrekla određenih funkcija i prebacila na županiju, kroz Urede državne uprave koji su pripojeni županijama i na taj način ojačala županije i određenim sredstvima pomogla da ove funkcije mogu djelovati“, rekao je uvodno Žinić.

Dodaje kako se raspravljalo i o poreznoj politici koju provodi Vlada. „Onaj osnovni prihod županija, a to je porezni prihod, koji županije, odnosno gradovi i općine dobivaju i kroz njih mi financiramo dijelom naše projekte i funkcije, koji je bio prije 61 posto tog poreza se davao gradovima i općinama, 16 županijama, ostatak 13 posto je išao za decentralizirane funkcije, sada se to ukida i povećava dakle sa 61 na 75 posto, govorim o prijedlozima koji su bili na toj sjednici, a županija bi sa 16 posto poreza i dohotka dobivala 20“, kazao je Žinić.

Ističe kako je četvrta tema bila o projektima koji se financiraju iz fondova Europske unije, a vezani su za buduću financijsku perspektivu. „Svakako veliki projekti, infrastrukturni koji su bitni za razvoj ove županije je dovršetak autoceste do Siska, ali evo, održali smo i jedan sastanak u Topuskom sa potpredsjednikom Vlade i ministrom hrvatskih branitelja Tomom Medvedom koji je povezao dvije županije, Sisačko-moslavačku i Karlovačku županiju, gdje želimo osigurati bržu komunikaciju kroz našu županiju zapad-istok, dakle ona brza cesta koja bi bila poveznica od Popovače preko Siska, Petrinje, Gline, Topuskog, preko Slunja i završavala u Josipdolu ponovno na autocesti, bi bila jedna žila kucavica koja bi omogućila razvoj gospodarstva i turizma, ako to bude moguće“, rekao je Žinić.

Od ostalih projekata spomenuo je Kuću hrvatskih vina u Popovači, Agrotehnologški centar, potom projekt Kongresnog centra u Topuskom, zatim projekt proizvodnje električnih baterija za automobile u Glini.

Podsjeća kako nam je u sljedećih sedam godina na raspolaganju iz EU fondova 22 milijarde eura, a u prve tri godine ćemo imati na raspolaganju 6,5 milijardi eura za naše projekte.

Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

„Zajedno za druge!“

SPLIT/GORA – Udruga „MI“ – Split organizira humanitarnu akciju od 15. rujna do 12. prosinca

X