Izbornik
Share on facebook
Share on twitter
malenicazinicpost

Žinić sa ministrom Malenicom o reformi povjeravanja poslova Ureda državne uprave županijama

SISAK – U Velikom kabinetu sjedišta Sisačko-moslavačke županije u Sisku župan Ivo Žinić sa svojim zamjenicima Romanom Rosavcem i Ivanom Celjak održao je radni sastanak s ministrom uprave Ivanom Malenicom. Ministar Malenica je izrazio zadovoljstvo radnim sastankom na kojem se razgovaralo o reformskoj mjeri Vlade o povjeravanju poslova Ureda državne uprave županijama.

„Koliko opsežan je to posao govori činjenica je potrebno promijeniti 66 zakona kojima će se poslovi državne uprave prenijeti u nadležnost županija. Dakle temelj za to je Zakon o sustavu državne uprave koji je donesen u srpnju ove godine. Što se tiče samog karaktera tih poslova, radi se o poslovima iz područja gospodarstva, društvenih djelatnosti, imovinsko-pravnih odnosa i poslova opće uprave. Otprilike 200 novih poslova će pripasti županijama u nadležnost“, pojasnio je Malenica.

Dodaje kako je župan Žinić na današnjem sastanku iskazao spremnost da preuzme te poslove, da ustroji županiju zajedno sa službenicima Ureda državne uprave koji od 1.siječnja 2020.godine postaju službenici-namještenici u lokalnoj samoupravi.

„Cilj ove reforme je ovaj sustav učiniti još učinkovitijim i efikasnijim. Ja se nadam da ćemo ovakvim ustrojem i povjerenjem poslova županijama to i postići. Županije imaju na raspolaganju ispostave i matične urede koji su do sada djelovali u sklopu Ureda državne uprave te će najbolje organizirati posao na način da učine svoje usluge i djelatnosti dostupne građanima kroz čitavu županiju“, dodaje Malenica.

Ističe kako sada Županiju i Županijsku skupštinu očekuje niz aktivnosti kako bi se od 1.siječnja 2020.godine ti državni poslovi mogli nastaviti obavljati u okviru županija. Dodaje kako su sredstva za obavljanje tih poslova osigurana u državnom proračunu u visini od 350 milijuna kuna kao što je 150 milijuna kuna osigurano za otpremnine.

„Što se tiče samog efekta, vi znate da je od 1993.godine kada su ovi poslovi bili u sastavu županija, pa 2001.godine izdvojeni u Ured državne uprave, sada se ponovno vraćaju u sastav županija jer smatramo da će se poslovi efikasnije obavljati jer postoje određeni poslovi s područja društvenih djelatnosti i gospodarstva gdje je za ostvarivanje određenog prava je bilo potrebno ići u županiju , u Ured državne uprave, sada na ovaj način ćemo to ustrojiti da se sva prava mogu ostvariti na jednom mjestu. Također postoji jedna aplikacija uvid u osobna stanja građana gdje će se smanjiti ta nepotrebna birokratizacija u smislu traženja određenih dokumenata, papira i svega ostaloga da bi se moglo ostvariti određeno pravo“, pojasnio je Malenica.

Sisačko-moslavački župan Ivo Žinić izrazio je zadovoljstvo obavljenim radnim sastankom. „Ovo je reforma koja uz onu poreznu reformu daje još veći značaj županijama. Uz fiskalnu reformu koju je pokrenula ova Vlada, nastavljamo dalje i sa ovom funkcionalnom reformom gdje će od 1.siječnja 2020.godine Uredi državne uprave u županijama prijeći u županije. Na taj način županije će biti ojačane, ali i dodatno opterećene određenim poslovima“, rekao je uvodno Žinić.

Dodaje kako je u Uredu državne uprave Sisačko-moslavačke županije zaposleno 119 osoba, a 28 ljudi će otići u mirovinu uz otpremnine. „Na ovom radnom sastanku razgovarali smo o čitavom nizu detalja i odluka koje moramo napraviti, a ja ću reći ono što mi kao županije, uz podatke koje moramo izračunati, plaće za svih 119 djelatnika i moramo donijeti određene odluke na Županijskoj skupštini, u proračunu predvidjeti financiranje, ali uglavnom u Ministarstvu je predviđeno 350 milijuna kuna za sve županije dakle za plaće djelatnika koji prelaze u županije i 150 milijuna kuna za otpremnine. Također, uz ove odluke mi ćemo imati Županijsku skupštinu 2.siječnja 2020.godine gdje moramo donijeti tu odluku o prelasku svih djelatnika, prije toga županija je dužna napraviti novi pravilnik o sistematizaciji svih radnih mjesta i sugerirano nam je od strane ministra i državne tajnice da pokušamo unutar naših odjela preraspodijeliti djelatnike jer imamo gotovo slične odjele“, istaknuo je Žinić koji je na kraju istaknuo kako vjeruje da će ovom reformom doći do rasterećenja državne uprave i da će moći kvalitetnije organizirati njihove poslove.

Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

X