Izbornik
Share on facebook
Share on twitter
stodananaslov 2

Župan Celjak o prvih sto dana na čelu Sisačko-moslavačke županije

SISAK – Na konferenciji za novinare, održanoj ove srijede u Sisku, sisačko-moslavački župan Ivan Celjak, u nazočnosti svog zamjenika Mihaela Jurića, izvijestio je o aktivnostima poduzetim u prvih sto dana nove izvršne vlasti na čelu Sisačko-moslavačke županije.

Podsjetio je kako je još prilikom preuzimanja dužnosti župana najavio da će provesti analizu rada županijske uprave i financija te da će vođenju Županije pristupiti više menadžerski, jer situacija katastrofe u kojoj se nalazimo nakon razornih potresa, iziskuje nova, racionalna i brza rješenja.

„Prioritet su nam bile potrebe i sigurnost djece u obrazovnom sustavu te pacijenata u zdravstvenom sustavu, kako bi ove najosjetljivije skupine imale kvalitetne uvjete za novu školsku godinu i zdravstvene usluge, a to je ono što je u nadležnosti Sisačko-moslavačke županije“, kazao je župan, dodajući kako se prema sadašnjoj procjeni štete koje je županijski sustav pretrpio na objektima u području obrazovanja i zdravstva kreću oko 250 milijuna kuna.

Svjesni kako bi odlazak djece iz potresom pogođenih područja na školovanje u druge sredine, vjerojatno značio i odlazak čitavih obitelji, prioritetno su, kazao je Celjak, nastojali omogućiti učenicima da nastavu pohađaju u svojim sredinama:

„U šestom mjesecu, pred sam kraj školske godine, zatekli smo neriješen status Gimnazije Sisak i Ekonomske škole Sisak i posvetili se pronalasku prostora za ove škole. Ovdje u Sisku, iselili smo urede županijske uprave iz zgrade Dunavskog Lloyda i taj prostor prenamijenili za potrebe Gimnazije Sisak. Za potrebe Ekonomske škole Sisak zakupili smo uređen objekt pod vrlo povoljnim uvjetima i svi učenici su krenuli na nastavu. Ovim potezima uštedjeli smo minimalno 8 milijuna kuna i to na prijevozu učenika i na izbjegavanju zakupa modularnih objekata za Gimnaziju i za Ekonomsku školu Sisak. Nažalost, na području grada Gline nismo pronašli čvrstu, sigurnu zgradu koja bi se u kratkom vremenu mogla prenamijeniti za potrebe Srednje škole Glina. Stoga smo za njih nabavili modularni objekt koji smo smjestili u samom dvorištu škole kako bismo zadržali naše učenike na području grada Gline. Dakle, osigurali smo da svi učenici s područja Siska, Gline i Petrinje pohađaju nastavu na području svojih gradova. Isto tako, Županija je osigurala i plaća prijevoz za sve učenike na području Banovine gdje je uslijed potresa reorganizacijom nastala potreba za prijevozom“.

Drugi izazov, kazao je župan, bilo je područje zdravstva, jer su u potresu teška oštećenja pretrpjeli i županijska bolnica u Sisku i domovi zdravlja u Sisku i Petrinji: „Kako ni Županija nije imala fizički prostor za rad, tražili smo rješenje i dobili smo na privremenu uporabu zgradu u centru Siska, na adresi Ivana Kukuljevića Sakcinskog 26. Dogovorno smo preselili djelatnike Ministarstva obrane iz prizemlja na prvi kat koji će oni dijeliti s djelatnicima Ministarstva unutarnjih poslova, a u prizemlju zgrade ćemo smjestiti ambulante Doma zdravlja Sisak koje se trenutno nalaze u kontejneru ispred oštećene zgrade Doma zdravlja Sisak. Iako su većina njih privatne ordinacije i ustvari ne postoji obveza Županije da im nađe alternativni smještaj, prije svega smo se vodili time da korisnicima zdravstvene zaštite osiguramo da ne čekaju u hladnim uvjetima, kao što su primjerice čekali na +30, dakle da se ne dovedemo u situaciju da čekaju i na -20 kako bi došli na red za pregled u kontejneru.“

Na pitanje, što je s Domom zdravlja Petrinja, gdje je dio ambulanti također smješten u kontejnerima, Celjak kaže: „Ambulante u Petrinji koje su u nadležnosti Doma zdravlja Petrinja nalaze se u čvrstim objektima u Lopašićevoj ulici, međutim dio ambulanti – radi se također o privatnim ordinacijama – nalaze se u kontejnerima. Za Petrinju također tražimo rješenje, jer poseban nam je izazov i na području Petrinje i na području Gline pronaći objekt koji bismo mogli urediti u kratkom vremenskom razdoblju i smjestiti te ambulante u čvrsti objekt. Dakle, na području Siska smo uspjeli pronaći rješenje za taj izazov, međutim na području Petrinje je to malo teže s obzirom na oštećenja koja je izazvao potres. Isto kao i na području Gline. Međutim, nismo odustali, naravno da i dalje tražimo rješenja.“

Što se tiče zdravstva, izvijestio je i kako će Odjel pedijatrije Opće bolnice Sisak od sljedećeg tjedna imati svoj prostor u prizemlju zgrade Ginekologije (u kojem će imati hitnu ambulantu, 10 kreveta za hospitalizaciju djece, 2 kreveta za roditelje i 4 kreveta dnevne bolnice), dok će pedijatrijske specijalističke ambulante biti organizirane u novom prostoru Središnjeg paviljona.

Podsjetio je kako je Opća bolnica u Sisku prije potresa imala 407 kreveta. Sada ih ima 275, a uskoro, kada s radom započne Odjel infektologije, imat će 291 krevet. Što se tiče Bolnice, dodao je i kako je ovog tjedna završen natječaj za izradu projektne dokumentacije za kompletnu rekonstrukciju i sanaciju zgrada nove Interne, Pulmologije u Petrinji te Pedijatrije i Neurologije u Sisku. Osiguran je i dodatni smještaj za palijativne bolesnike u Neuropsihijatrijskoj bolnici “Dr. Ivan Barbot” u Popovači. Kao sljedeći konkretan potez i najvažniju organizacijsku reformu u području zdravstva, najavio je spajanje domova zdravlja Sisak, Petrinja i Kutina u jedan objedinjeni Dom zdravlja Sisačko-moslavačke županije.

„Na taj način ćemo uštedjeti znatna sredstva – nećemo imati više tri ravnatelja i tri upravna vijeća. Time ćemo također smanjiti gubitke domova zdravlja i motivirati ih da pružaju svoje usluge na tržištu te na taj način ostvaruju dodatne prihode, a opet, da naši pacijenti ne moraju ići na preglede izvan naše županije“, kazao je Celjak.

Govoreći o ostalim aktivnostima u prvih sto dana, podsjetio je kako je u dogovoru s Ministarstvom rada, mirovinskog sustava, obitelji  i socijalne politike osiguran nastavak javnih radova na kojima je trenutno zaposleno više od 500 ljudi s područja naše županije, za što je dodatno izdvojeno 19,4 milijuna kuna.

„U dogovoru s Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja te Ministarstvom rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, a na inicijativu gradonačelnice Grada Petrinje osigurano je 30 milijuna kuna za dovršetak Centra novog života u Petrinji koji je namijenjen očuvanju poduzetnika i održavanju gospodarstva na području grada Petrinje. Hrvatske vode su također osigurale dodatnih 104 milijuna kuna za „Aglomeraciju Petrinja“, projekt koji je dugo godina bio isprepleten nizom problema zbog čega su najviše trpjeli Petrinjci“, rekao je.

Što se tiče rada Županijske uprave, ističe kako inzistira na odgovornom načinu rada: „Svaki službenik je dužan voditi brigu o materijalnim, financijskim resursima pažnjom dobrog gospodara, kao da skrbi o privatnom dobru. Na tom načinu rada inzistiramo u Sisačko- moslavačkoj županiji, dakle, zahtijevamo potpunu odgovornost i potpunu predanost radu i naravno da očekujemo rezultate od takvog rada. Izradili smo i prijedlog novog ustrojstva Sisačko-moslavačke županije s ciljem osiguranja učinkovitijeg rada županijskog sustava, vodeći se prije svega potrebama fizičkih i pravnih osoba, a osobito potrebama koje proizlaze iz posljedica potresa. Vraćamo samostalni Upravni odjel za poljoprivredu i reformiramo sustav potpora za poljoprivredu. Osim reforme sustava potpora za poljoprivredu, reformirat ćemo i sustav potpora za gospodarstvenike i za obrtnike. Isto tako smo ispravili i izvor i novčanu namjenu sredstava za lovstvo.“

U prvih sto dana, napravljena je i analiza financijskog stanja Županije. „Tražili smo i dobili smanjenje kamatne stope za kredit za izgradnju osnovne škole u Popovači koji je podignut mnogo ranije. Radi se o iznosu od 50 milijuna kuna. Kamatna stopa je 2,89 posto i bit će smanjena. Inače, to nam je mjesečni teret samo za kamate 69 tisuća kuna. Također, tražili smo i odobreno nam je da nam se žiro račun ne tereti 31. u mjesecu, jer prošle godine 31. studenog je podignut kratkoročni kredit od 25 milijuna kuna. Sada imamo situaciju da nam se račun tereti 15. u mjesecu, što znači da imamo dovoljno prostora da osiguramo likvidnost tijekom mjeseca. Ovako, kada su nam skidali 2,6 milijuna kuna na početku, odnosno na kraju mjeseca, imali smo problem s likvidnošću, pogotovo u tom prvom dijelu mjeseca.“

Povučeni su i prvi potezi koji bi trebali donijeti uštede: „Ukinuli smo nadzorne odobre u trgovačkom društvu „Simora“ i u Destinacijskom menadžmentu „Zrin“. Isto tako smo ukinuli naknade za pojedina upravna vijeća, a ukidanjem nadzornih odbora i naknada za upravna vijeća na godišnjoj razini ćemo uštedjeti 300 tisuća kuna. Isto tako ćemo spojiti naše dvije ustanove iz područja kulture –  Interpretacijski centar baštine Banovine i Kulturni centar „Braće Radić“. Cilj nam je poslije smanjenja troškova proširiti djelatnost, prikupiti povijesnu dokumentacijsku građu s područja svih zainteresiranih gradova i općina s područja naše županije, prebaciti u digitalni oblik i naravno očuvati i izlagati. Nepotrebne rashode smanjili smo i na način da smo raskinuli ugovore s pojedinim vanjskim pružateljima usluga, primjerice servisom za čišćenje. Isto tako smo osigurali od Ministarstva znanosti i obrazovanja povrat sredstava za nabavljenu opremu za škole.“

Županija, kazao je Celjak, aktivno sudjeluje i u rješavanju privremenog smještaja građana koji nakon potresa žive u kontejnerima: „Ovih dana ubrzali smo radove na dovršetku Učeničkog doma u Sisku koji ćemo dati na raspolaganje našim sugrađanima koji trenutno borave u kontejnerima, po kriterijima koje ćemo utvrditi i o tome ćemo posebno izvijestiti javnost. Isto tako ćemo urediti 8 stanova i te stanove ćemo također staviti na raspolaganje našim sugrađanima koji se nalaze u kontejnerima, a u dogovoru s Hrvatskim šumama pronašli smo jedan objekt na području Općine Sunja koji ćemo također urediti i u koji će se privremeno smjestiti naši sugrađani koji se nalaze u kontejnerima“.

Na pitanje novinara N1 televizije: „Je li poraz države, županije i svih gradova na ovom području činjenica da prema službenim podacima na području ove županije 890 ljudi i 9 mjeseci nakon potresa nema osiguran smještaj, odnosno da njih nešto manje od 700 živi u neadekvatnim uvjetima, uključujući i kontejnere koji nisu spojeni na vodu i odvodnju? Što biste tim ljudima poručili?“, Celjak je rekao:

„Uvijek kada govorimo o potresu, treba se vratiti na onaj sam početak, a to je osobito 29. prosinac kada nas je snašao zaista razoran potres kojeg nitko nije mogao predvidjeti. Razmjeri tih šteta su ogromni i velik broj naših sugrađana je nažalost izvan svojih domova. I mi svi dionici koji pokušavamo pomoći našim sugrađanima bit ćemo zadovoljni tek kada se i onaj zadnji naš sugrađanin vrati u svoj dom. I svi radimo na tome. U to su uključene i jedinice lokalne samouprave i Sisačko-moslavačka županija i naravno država. Svjesni smo da bez države ne bismo mogli puno sami napraviti i država nam je tu na raspolaganju od prvog trenutka i mnogo se napravilo, ali kažem, bit će dovoljno, bit ćemo zadovoljni tek kada se naš posljednji sugrađanin vrati u svoj dom. I Sisačko-moslavačka županija, kao što ste imali priliku čuti, aktivno je uključena u privremeni smještaj ljudi. Dakle, mi ćemo staviti na raspolaganje, kada ga dovršimo, Učenički dom u Sisku koji je kapaciteta 64 osobe. Isto tako ćemo staviti 8 stanova na raspolaganje koji su u vlasništvu Neuropsihijatrijske bolnice Popovača, Doma zdravlja Kutina, Opće bolnice „Dr. Ivo Pedišić“, Lječilišta Topusko – dakle, uredit ćemo ih i staviti na raspolaganje našim sugrađanima kao i objekt koji je u vlasništvu Hrvatskih šuma,  sve s namjerom da što veći broj naših sugrađana maknemo upravo iz tih neadekvatnih uvjeta. Mi komuniciramo s našim sugrađanima koji žive u tim teškim uvjetima i prije svega ja zahvaljujem našim sugrađanima koji su strpljivi, koji se bore, koji rade, koji isto tako sami obnavljaju svoje objekte, koji su nastavili u ovim teškim uvjetima sa svojim životima. I država i jedinice lokalne samouprave i županija rade na tome da se cijeli postupak ubrza i da se naši sugrađani maknu iz kontejnera i neadekvatnih uvjeta. I opet ću ponoviti, Županija je tu aktivno uključena i mi ćemo kroz naredno razdoblje – ne bih htio govoriti o rokovima, to je vrlo nezahvalno – ali direktno našim aktivnostima, mi ćemo više od 100 naših sugrađana maknuti iz tih neadekvatnih uvjeta.“

Između ostalog, župan je na ovoj konferenciji najavio i povratak dopisništva HRT-a u Sisak: „Dogovorili smo s HRT-om povratak dopisništva u Sisak koji će uključivati tim od jednog novinara, jednog kamermana-montažera, jednog video novinara čime će se omogućiti izravno javljanje sa svakog mjesta u županiji te informacije o društvenim, kulturnim, sportskim događajima. Imat će mali studio u Sisku u kojem će se moći sudjelovati u emisijama, a da sudionik ne mora fizički odlaziti u Zagreb“.

Slađana Marković

Slađana Marković

Dugogodišnja novinarka i radijska voditeljica s bogatim iskustvom u ovom poslu, što potvrđuju i brojne nagrade struke. Osim što je u novoj redakciji zadužena za novinarski dio posla, uskoro će slušatelji Petrinjskog radija moći uživati i u njezinom glasu u našem radijskom eteru.

NAJNOVIJE VIJESTI

X