Županija od iduće školske godine sufinancira smještaj u Učeničkom domu Kutina Županija od iduće školske godine sufinancira smještaj u Učeničkom domu Kutina
KUTINA – U kutinskom Učeničkom domu sisačko-moslavački župan Ivo Žinić uručio je ravnateljici Doma Vesni Vuković odluku kojom se Sisačko-moslavačka županija obvezuje u nadolazećoj... Županija od iduće školske godine sufinancira smještaj u Učeničkom domu Kutina

KUTINA – U kutinskom Učeničkom domu sisačko-moslavački župan Ivo Žinić uručio je ravnateljici Doma Vesni Vuković odluku kojom se Sisačko-moslavačka županija obvezuje u nadolazećoj školskoj godini sufinancirati s 50 posto troškove smještaja u Domu za sve učenike, pa i one koji imaju prebivalište izvan naše županije, a upišu se u srednje škole na području Kutine i Novske.

Vuković je istaknula kako je Učenički dom Kutina odgojno obrazovna ustanova namijenjena odgoju i obrazovanju učenika iz srednje škole. „Vrijednosti koje mi promičemo u svom radu su znanje, solidarnost, odgovornost i identitet, a opći cilj našeg rada je uspješno svladavanje nastavnog plana i programa rada smjerova škole koje su učenici upisali. Stjecanje temeljnih i stručnih kompetencija i uključivanje u suvremene tijekove života i rada. Ono što bih ovom prilikom željela spomenuti da je kapacitet našeg doma je 80 ležajeva, 55 muških i 25 ženskih. Međutim unazad dvije do tri godine primijetili smo pad upisa u Učenički dom“, rekla je Vuković i dodaje kako se danas u tom Učeničkom domu nalazi 53 učenika.

„630 kuna mjesečno koliko će uplaćivati Županija za svakog učenika je velika stvar. Ako uzmemo u obzir da neki roditelji imaju po dvoje djece to je 1260 kuna mjesečno. Dakle, sada tu ubrojimo putovanja, knjige i ostalo, ovoje velika pomoć. Zato iskreno i ljudski hvala u ime svih, i nas u Domu, učenika te roditelja skrbnika“, rekla je Vuković.

Sisačko-moslavački župan Ivo Žinić je kazao kako ova ustanova zaslužuje pažnju. „Imajući u vidu da u zadnjih nekoliko godina konstantno broj učenika koji su smješteni u ovaj Dom opada, kao Županija svojim mjerama kojim želimo promijeniti demografsku sliku ove županije, pokušavamo promijeniti to stanje. Nije to jednostavno. To su procesi. Ovo je jedna mjera kojom želimo privući i napuniti ove kapacitete. Smatramo da je ona, doduše minimalna, ali vrlo bitna i vjerujem da će se stanje u Domu promijeniti, da ćemo upisati više učenika. To su mjere populacijske pronatalitetne politike kojima želimo promijeniti donekle demografsku sliku. Znamo da su one nedostatke i da će trebati puno više činiti“, kazao je Žinić.

Dodaje kako svake godine sufinanciraju smještaj za 100-tinjak učenika. Sve to rade s ciljem da se mladi ne školuju u nekim drugim gradovima van naše županije, već da upišu neku od srednjih škola u našoj županiji.

Zahvaljujući ovoj odluci, budući Ministarstvo znanosti i obrazovanja već sufinancira smještaj u Domu s 50 posto, smještaj u Učeničkom domu Kutina biti besplatan za sve učenike, a Sisačko-moslavačka županija bit će jedina županija koja učenike potiče na ovaj način.

Komentari

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.