Izbornik
Share on facebook
Share on twitter
ugbus2020

Županija sufinancira nerentabilne autobusne linije sa gotovo 300 tisuća kuna

SISAK – U Velikom kabinetu sjedišta Sisačko-moslavačke županije župan Ivo Žinić  je uz svog zamjenika Romana Rosavca, potpisao Dodatke ugovora za sufinanciranje javnog prijevoza putnika u 2020.godini s Općinama Lekenik, Martinska Ves, Sunja i Hrvatska Dubica ukupne vrijednosti gotovo 300 tisuća kuna.

Župan Žinić podsjeća kako sufinanciranje nerentabilnih autobusnih linija provode sa ovim općinama od 2016.godine. „Prvi ugovor tripartitni potpisat ćemo sa Općinama Hrvatska Dubica i Sunja, za liniju Hrvatska Dubica-Sunja-Sisak. Taj ugovor je vrijedan 180 tisuća kuna. Drugi ugovor je sa Općinom Lekenik, vrijedan 80 tisuća kuna gdje ćemo sufinancirati liniju Sisak-Stari Farkašić-Sisak. Treći ugovor potpisat ćemo sa Općinom Martinska Ves za liniju Sisak-Martinska Ves-Mahovo-Lijeva Luka-Desni Dubrovčak-Lijeva Luka-Mahovo-Martinska Ves-Sisak, ukupna vrijednost ovog ugovora 36 200 kuna“, rekao je Žinić.

Ističe kako je ovo nastavak jedne dobre suradnje. „Gdje želimo omogućiti našim stanovnicima, pogotovo onima starije dobi, koji stanuju i žive u ovim, možemo reći, ruralnim područjima, udaljenim mjestima, da mogu doći i obaviti određene poslove, da li doći do liječnika, otići na sud ili neke druge poslove koje obavljaju. Ovo je pretpostavljam zadnji ovakav Dodatak Ugovora koji ćemo potpisati na ovaj način jer novim Zakonom o linijskom autobusnom prijevozu je predviđen drugačiji način financiranja gdje bi i država se uključila u sufinanciranje ovako nerentabilnih linija, gdje bi zajedno raspisali određeni natječaj, i gdje bi onda vidjeli sa prijevoznicima koje su to linije, na koji način će one biti financirane“, istaknuo je Žinić.

Načelnik Općine Martinska Ves Stjepan Ivoš se zahvalio županiji na sufinanciranju autobusnog prijevoza. „Javni prijevoz, javni linijski prijevoz je već dugi niz godina u jako lošem stanju. Ja mogu reći u cijeloj državi, a na području Općine Martinska Ves posebno. Naime, nedostaje i linija i polazaka i evo uz ovu pomoć i dio novca koje izdvaja Općina Martinska Ves, nekih 20-tak tisuća kuna, sveukupno 55 tisuća kuna, mi sufinanciramo taj javni linijski prijevoz prvenstveno koji služi učenicima koji pohađaju osnovnu i srednju školu, ali i ostalim mještanima koji idu u Sisak i dalje“, kazao je Ivoš.

Na pomoći županiji po ovom pitanju zahvalio se i načelnik Općine Lekenik Ivica Perović. „Posebno se zahvaljujem u ime mještana Pokuplja, umirovljenika i studenata i učenika srednjih škola, ali i radnika koji rade i putuju na ovoj liniji. Ovo izuzetno znači za ovo naše područje. Zahvaljujem se župane vama, zamjeniku i Sisačko-moslavačkoj županiji na ovoj suradnji. Ovo nam je od izuzetnog značaja. Možemo reći da je ovo i jedna od demografskih mjera koje provodimo zajedno, kao županija i kao Općine na području naše Sisačko-moslavačke županije kako bismo olakšali život našim stanovnicima na našim područjima“, istaknuo je Perović.

Na sufinanciranju autobusnih linija zahvalio se i načelnik Općine Sunja Grga Dragičević. „Mi smo bili tijekom Domovinskog rata odsječeni od Siska, no došlo je vrijeme da se to poboljša, ne samo kroz autobusnu liniju. Sunja je dobila i obnovu pruge što je znatno poboljšalo kvalitetu života naših stanovnika. Ja se nadam uz ovu autobusnu liniju koju sufinanciramo, nadam se da ćemo moći još više uvesti autobusnih linija kako ćemo zadržati naše mlade. Nama djeca čekaju vlak, autobus kojeg nismo imali do nedavno. Sada su vlakovi puni. Moramo se potruditi svi da što bolje uvjete pružimo našim stanovnicima, tu su i starije osobe koje svakodnevno idu kod liječnika“, kazao je Dragičević.

Načelnica Općine Hrvatska Dubica Ružica Karagić je zahvalila Županiji što su prepoznali ovaj problem, te napominje kako nekoliko godina Hrvatska Dubica nije imala uopće autobusnu liniju. „Moja Općina je najudaljenija od središta županije, oko 60 kilometara od središta županije. Prije četiri godine, zahvaljujući županu i Sisačko-moslavačkoj županiji je krenula ova inicijativa i krenuo je prijevoz za osobe koje su nastanjene u mojoj Općini. Zahvaljujem se u ime svih svojih mještana jer ovo za nas je velika stvar. Znate i sami da je to Općina koja je većinom staračkog stanovništva, koji su vezani za liječnika, koji često moraju ići i u bolnicu na pretrage, ali isto tako to je prijevoz srednjoškolaca, učenika, nadam se da ćemo u sljedećim godinama također nastaviti sa ovim prijevozom jer je to nama od životne važnosti“, rekla je Karagić.

Na samom kraju župan Žinić vjeruje kako će već u drugoj polovini ove godine imati drugačiji način osiguranja prijevoza iz područja koja su udaljena od središta županije. Zahvalio se načelnicima Općina na dobroj suradnji jer zajedno osiguravaju elementarne uvjete za sugrađane.

Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

X