Izbornik
Share on facebook
Share on twitter
oporba5022020

Županijska oporba : „Izjave župana Žinića obmanjuju javnost“

SISAK/PETRINJA – Oporbene stranke u Županijskoj skupštini Sisačko-moslavačke županije, HSS-HSP-Domovinski pokret, MOST, Reformisti i nezavisni vijećnici, reagirali su priopćenjem o brojevima zaraženih u domovima za starije i nemoćne osobe.

„U intervjuu župana Sisačko-moslavačke žuapnije Ive Žinića Portalu 53 objavljenom jučer, župan svojim riječima obmanjuje javnost. Prije svega, valja reći kako je prema našim saznanjima situacija u bolnici u Sisku blizu kritične. Koliko mi imamo informacije, neistina je da u županijskim  domovima za stare i nemoćne u Sisku nema oboljelih, osim ako oboljeli nisu u međuvremenu premješteni u bolnice. Na žalost, možemo zaključiti da nas županijska vlast namjerno i sustavno dezinformira, umanjujući problem i svoju odgovornost.

Pokušali smo kao oporba uvrstiti točku o zabrinjavajućem širenju zaraze korona virusom kao dopunu dnevnog reda, što predsjednica Skupštine Sisačko-moslavačke županije nije odobravala ali je ipak stavila na glasovanje, no većina koju drži HDZ je točku glasovanjem odbila. Potom je  župan na aktualnom satu dobio naručeno pitanje od svojih stranačkih poslušnika  o tome na koje je potrošio većinu vremena za aktualni sat, a da nije rekao ništa konkretno.

Tako nismo dobili odgovore o tome koliko je u sisačkoj bolnici i županijskim domovima za stare i nemoćne zaraženih i u samoizolaciji od zaposlenih i korisnika njihovih usluga, odnosno koliko je ljudi izvan pogona.

Nismo dobili odgovor koliki je posteljni i ljudski kapacitet za COVID pacijente u županijskom bolničkom sustavu te u kojem postotku je on već sada popunjen i imamo li scenario za slučaj eskalacije broja zaraženih?

Kolika je odgovornost župana Ive Žinića i dožupana Romana Rosavca koji je na našu žalost i načelnik Stožera civilne zaštite Sisačko-moslavačke županije, vidjelo se na samoj sjednici Skupštine.

Prije svega valja reći da je sjednica Skupštine sazvana uživo unatoč preporuci struke da se organizira on line i unatoč tome što je upravo na njoj bio i zaposlenik Sisačko-moslavačke županije koji je bio pozitivan nakon promocije knjige u Gornjoj Jelenskoj, a mi nemamo informacije o njegovom sadašnjem statusu.

Koliko župan i dožupan drže do pravila i mjera,  vidi se po tome da unatoč tome što je bilo preko 50 osoba u sali, nije bilo nazočnog COVID-redara što pravila propisuju.

Sjednica Skupštine je sazvana dva dana prije održavanja, iako bi zbog svih mjera trebalo pet dana ranije obavijestiti nadležne službe i vijećnike.

Najveći je problem što su građani izgubili povjerenje u županijsku vlast i Stožer jer za nepoštivanje epidemioloških mjera do sada nisu odgovarali. Sada smo u situaciji da smo uskraćeni za prave podatke o stanju u najvećim zdravstvenim i socijalnim županijskim ustanovama.

Na žalost, nitko od odgovornih u državnoj vlasti na  navedeno ne reagira. Nesposobna politika utječe na odluke stručnjaka, jer stručne osobe zavise od moćnika i politike pa se možemo nadati samo katastrofi“, stoji u priopćenju županijskih oporbenih vijećnika.

Foto:Arhiva

Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

X