Županijska oporba: „Novi veliki problemi u županiji koji se skrivaju od građana“ Županijska oporba: „Novi veliki problemi u županiji koji se skrivaju od građana“
SISAK – Predstavnici ujedinjene oporbe u Županijskoj skupštini SMŽ (MOST NL SMŽ, Klub HSS – HSP, HDRS, SDA) u Sisku su ovog petka (12.... Županijska oporba: „Novi veliki problemi u županiji koji se skrivaju od građana“

SISAK – Predstavnici ujedinjene oporbe u Županijskoj skupštini SMŽ (MOST NL SMŽ, Klub HSS – HSP, HDRS, SDA) u Sisku su ovog petka (12. travnja 2019.) održali konferenciju za novinare koju su naslovili „Novi veliki problemi u županiji koji se skrivaju od građana“.

MOST-ov županijski vijećnik Milan Brigljević, rekao je kako se radi “o problemima koje župan i vladajući u Županiji pokušavaju prikriti”.

„Danas ćemo vas upoznati s problemima u zdravstvenom sustavu koji su toliko prošireni da možemo reći da se zdravstveni sustav u nekim dijelovima županije potpuno raspao. Neki dijelovi županije su odsječeni od mogućnosti zdravstvene zaštite. Imamo saznanja da postoje i problemi u školstvu. Ovom prilikom tražimo odgovore zašto Županija ne isplaćuje pune dnevnice profesorima? Koji su razlozi kašnjenja plaćanja raznih obveza osnovnim i srednjim školama? Tražimo da župan odgovori javnosti u kakvom je financijskom stanju Županija, jer Županija ne podmiruje svoje obaveze“, rekao je između ostalog Brigljević, najavljujući teme konferencije.

Na probleme u zdravstvenom sustavu Sisačko-moslavačke županije upozorio je MOST-ov Petar Ćosić. U svom iscrpnom izlaganju podsjetio je na županovu izjavu koju je medijima dao na nedavnom Sajmu zdravlja u Topuskom, rekavši između ostalog, kako je „stanje zdravstvene zaštite na području naše županije zadovoljavajuće”. Ćosić tvrdi kako stanje na terenu demantira župana i kako je stanje u županijskom zdravstvu alarmantno.

„Upravo u to vrijeme, općine Topusko i Gvozd ostale su bez liječnika obiteljske medicine. Prema Mreži javne zdravstvene službe, ovdje su, kao što je nama poznato, radila četiri tima liječnika obiteljske medicine, a sada kada građani u svojoj lokalnoj zajednici nemaju pravo i mogućnost za potrebnu skrb, narušen je ustavni i zakonski princip temeljnih ljudskih prava i dostupnosti zdravstvene zaštite. Dakle, ove dvije općine, da pojasnim, nemaju liječničku pokrivenost u obiteljskoj medicini i u hitnoj medicinskoj pomoći. Kao što je kolega Brigljević rekao, taj dio je odsječen od zdravstvenog sustava.“

Ćosić koji ističe kako su župan i županijski Upravni odjel za zdravstvo dužni voditi računa o funkcioniranju zdravstvenog sustava u županiji, smatra da se od građana pokušavaju sakriti informacije o pravom stanju stvari. Na okruglom stolu u Topuskom, rekao je Ćosić, nije bilo riječi ni o mjerama koje Županija poduzima kako nam se ne bi ponovila situacija kakvu smo imali u ovogodišnjoj sezoni gripe.

„Kao što je poznato, u šestom tjednu praćenja, najveće stope oboljelih zabilježene su na području Sisačko-moslavačke županije. Mi smo tada imali 137 oboljelih na 100 tisuća stanovnika. To je najviše, mnogo više nego prosjek Republike Hrvatske. Od gripe u Republici Hrvatskoj je u ovom razdoblju umrlo oko 100 ljudi, a samo u našoj županiji 17, od čega 10 u sisačkoj bolnici, što nije zabilježeno u povijesti ove zdravstvene ustanove. Nas zanimaju mjere, kako se sve ovo ne bi ponovilo. Županija nema odgovor na ovu situaciju, nema kampanja za procjepljivanje, za opće preventivne i druge mjere“.

Osvrnuo se i na stanje u Općoj bolnici „Dr. Ivo Pedišić“ u Sisku.

„Ona se nalazi u kritičnom i vrlo nestabilnom stanju s nedostatnim financijskim sredstvima. Stanje je alarmantno i ovih dana kulminira problem zbog isporuke lijekova. Naime, Opća bolnica Sisak je jedna od tri bolnice u Republici Hrvatskoj kojoj je najavljena obustava isporuke lijekova i medicinskog materijala, s najstarijim dugovanjima čiji rokovi plaćanja prelaze tisuću dana. Ova dugovanja svakim danom rastu. Problemi se ne rješavaju. Župan možda smatra da će to riješiti ministar ili netko drugi. To neće tako biti”, rekao je Ćosić koji pita i na koji je način utrošeno 40 milijuna kuna kredita koji je bolnici odobren te jesu li poduzete mjere racionalizacije i efikasnijeg poslovanja? Zanima ga i što je s uređajem za magnetsku rezonancu čiji je nabavka najavljena još u prosincu prošle godine. Župana je pozvao i da objasni kakav je status sisačke bolnice.

„Izgubili smo povjerenje u župana i zato što nam nije objasnio ništa oko statusa sisačke bolnice. Uporno odbija pokazati dokument o kategorizaciji. Po našim saznanjima, sisačka bolnica je izgubila svoj status županijske bolnice 2017. godine. … Zbog cijelog ovog stanja liječnici i medicinske sestre nam odlaze. Ovakav sustav ne može zadržati zdravstvene radnike u našoj županiji“, zaključio je MOST-ovac Ćosić.

HSS-ov Mijo Latin (Klub vijećnika HSS-a i HSP-a), najavio je kako će oporba prijaviti župana Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa zbog trošenja županijskog novca na troškove odvjetnika koji ga brani u privatnim sporovima.

„Mi smo zadnji puta ovdje na tiskovnoj govorili o bahatosti župana koji se drznuo poslati policiju i na novinare, konkretno, radi zastrašivanja poslao je policiju na novinarku, gospođu Đurđicu Klancir. Međutim, to je posebno strašno iz tog razloga što je upravo to zastrašivanje platila Sisačko-moslavačka županija, odnosno njezini građani. Naime, Sisačko-moslavačka županija je u zadnje dvije godine odvjetniku Kalebu isplatila 285.970, 00 kuna, a upravo on zastupa našeg župana u privatnim sporovima, što je protuzakonito i u svezi čega ćemo mi odmah nakon ove tiskovne podnijeti prijavu Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa“, rekao je Latin.

Novinarima je predočio i odgovor Županije koji je oporba dobila na svoj upit o odvjetničkim troškovima. Oporbenjaci kažu kako očekuju odgovor i na pitanje o studijskom putovanju župana i njegova zamjenika u Sloveniju tijekom sezone skijanja u siječnju, za što je navodno isplaćeno više od 20 tisuća kuna.

Anđelko Hrupački (HDRS) u ime Kluba vijećnika HDRS – Reformisti i Nezavisni prokomentirao je pak najavljenu izgradnju prihvatilišta za azilante u Petrinji te odlagališta nuklearnog otpada na Trgovskoj gori. S informacijama o prihvatilištu, tvrdi, županijski vijećnici uopće nisu upoznati. „Što se tiče odlagališta nuklearnog otpada na Trgovskoj gori, domaće „elite“ na našu se štetu „uvlače“ Bruxellesu, koji ovdje kod nas rješava svoje probleme“, kaže između ostalog Hrupački.

Komentari

Slađana Marković Novinar

Osvježenje Petrinjskog radija od srpnja 2016.godine. Dugogodišnja novinarka i radijska voditeljica s bogatim iskustvom u ovom poslu, što potvrđuju i brojne nagrade struke. Osim što je u novoj redakciji zadužena za novinarski dio posla, uskoro će slušatelji Petrinjskog radija moći uživati i u njezinom glasu u našem radijskom eteru.