Izbornik
Share on facebook
Share on twitter
sdpnaslovna

Županijska organizacija SDP-a SMŽ: „Županija na rubu bankrota“

SISAK – Na konferenciji za medije održanoj ovog ponedjeljka u stranačkim prostorijama u Sisku, predsjednik Županijske organizacije SDP-a SMŽ, Nikola Domitrović i potpredsjednici županijske organizacije ove stranke, Sulejman Mrkić i Saša Jagarčec, osvrnuli su se na nalaze Državne revizije o poslovanju Sisačko-moslavačke županije za 2018. godinu.

„Državna revizija utvrdila je veliki broj nepravilnosti u poslovanju Sisačko – moslavačke županije te istaknula veliki broj problema koje ima naša Županija. Stanje u poslovanju Županije je alarmantno i slobodno se, sukladno nalazima revizije i iznosa koji se navode, može reći da je Županija pred bankrotom“, rekao je uvodno predsjednik županijskog SDP-a, Nikola Domitrović.

Za SDP je, kaže, takva situacija na koju već nekoliko godina upozoravaju, neprihvatljiva.

„Smatramo da je to dokaz onoga na što upozoravamo zadnje dvije – tri godine kroz rad u Županijskoj skupštini i ovakve konferencije za medije, da ova sadašnja vlast nije sposobna voditi ovu Županiju, što je revizija i pokazala. Uočeno je da imamo prevelik problem zaduženosti županijskog proračuna, imamo namjerno i krivo prikazivanje gubitaka na kraju godine kako bi se uljepšala slika županijskog proračuna. Na probleme u poslovanju i vođenju Županije, SDP kontinuirano upozorava, ali nažalost to je ostalo do sada samo na političkom „prepucavanju“ oporba – vlast. SDP i ostali članovi oporbe upozore na određene probleme, a župan Žinić odgovori da to nije tako i na tome ostane“, rekao je Domitrović.

Dodao je kako je „nažalost po našu županiju i njezine građane, nalaz Državne revizije potvrdio ono na što su upozoravali“.

„Revizija je potvrdila veliki broj nepravilnosti u radu Županije, kao što su: problemi zaduženosti, namjerno krivo prikazivanje gubitaka na kraju godine kako bi se uljepšala financijska slika Županije, nepoštivanje zakonskih smjernica za provođenje javnih nabava, davanje poslova mimo natječaja i javne nabave – tzv. „dogovori ispod stola“, nenamjensko trošenje novca, korištenje službenih automobila po principu „kako se kome prohtije“. Sve prethodno navedeno, samo je dio nepravilnosti koje je utvrdila revizija. Brojke i iznosi koje je navela revizija čine se pomalo nestvarnima, ali problemi koje ima Županija, Državna revizija je okarakterizirala gotovo kao STEČAJ te naložila Županiji da manjak u poslovanju i gubitke koji su nastali sukcesivno smanjuju kroz više proračunskih godina. Znači, dugovanje je toliko veliko da je potrebno nekoliko godina da se pokuša dovesti na nulu. Doslovno je propisano da se napravi stečajni plan županije!“, kaže Domitrović.

O konkretnim brojkama i primjerima nepravilnosti utvrđenih nalazom Državne revizije, govorio je potpredsjednik Županijske organizacije SDP-a SMŽ, Saša Jagarčec, inače predsjednik GO SDP-a Popovača.

„Po nalazu Državne revizije, u 2018. godini nije evidentirano 16.661.459,00 kuna rashoda i obaveza za usluge razminiranja! Nadalje, 5.689.946,00 kuna nije utrošeno u propisane svrhe. Za 3.507.861,00 kuna (Edukativno prezentacijski centar i za razminiranje) nisu evidentirani rashodi, a s obzirom na stanje novčanih sredstava na kraju godine utvrđeno je da su se i tu nenamjenski trošila sredstva. Manjak prihoda u 2018. iznosi ogromnih 22.832.942,00 kuna! Preneseni manjak iz prethodnih razdoblja 20.849.746,00 kuna, što ukupno iznosi ogromnih 43.682.688,00 kuna ili 22,3% prihoda i primitaka ostvarenih u 2018. Tu je i 3.504.000,00 kuna nepovratne potpore SIMORA-i bez pojašnjenja! Nema evidencije o korištenju službenih automobila … to su konkretne cifre, konkretne brojke“, upozorio je Jagarčec.

„Kako je moguće da u jednoj ozbiljnoj instituciji može „nestati“ i krivo se, a ispada i mimo zakona, voditi i ne evidentirati oko 30 milijuna kuna i da to nitko ne primijeti? Što je radio Ured revizije unutar Županije? Kako je moguće da se toliki iznose zaborave, ne knjiže ili jednostavno previde?! Kada uzmemo da je preneseni manjak od oko 40 milijuna kuna i netko se nonšalantno igra s 30 milijuna kuna, ispada da je u našoj županiji 70 milijuna kuna na godišnjoj razini „kikiriki“ s kojim se igramo. Mislimo da je to nedopustivo!“, rekao je predsjednik županijskog SDP-a Nikola Domitrović.

„Kap koja je prelila čašu“ bilo je posljednje obraćanje župana i njegovih zamjenika koji su nalaz Državne revizije primili dosta nonšalantno i kao nešto nebitno te očito nastavljaju raditi po do sada provjerenom načinu. Podsjećamo da je 21. ožujka 2019. godine stupio na snagu Zakon o Državnom uredu za reviziju koji je propisao kažnjavanje za nepostupanje po nalozima Državne revizije. Hoće li ovo nonšalantno shvaćanje nalaza državne revizije i nečinjenje ponovno platiti građani iz svog džepa, odnosno iz proračuna Županije?! Za nas je to nedopustivo, a još jedan potez koji je pokazao neshvaćanje vođenja Županije je novi kredit od 25 milijuna kuna koji je Županija podigla prošle godine da bi sanirala ovo što dosad nije dobro vodila. SDP je upozoravao i upozorava cijelo ovo vrijeme na katastrofalno stanje i nesnalaženje, neznanje i nesposobnost upravljanja Županijom, ali isto tako nudi i rješenja“, dodao je Domitrović.

Prijedlog tih rješenja koja za ovu situaciju SDP nudi, u devet točaka predstavio je Sulejman Mrkić, potpredsjednik Županijske organizacije SDP-a, ujedno i predsjednik SDP-a Grada Kutine.

„Osnovne mjere koje predlažemo su: donošenje stečajnog plana Županije, koji bi se obavezno trebao izglasati na Skupštini i njegovo stavljanje u javnost kako bi se spriječile nove malverzacije i prikrivanje podataka; odmah uvesti transparentni i javni proračun, onako kako mi predlažemo od 2017. godine; napraviti reviziju potrebnih radnih mjesta, novu sistematizaciju i smanjenje broja zaposlenika s unaprijed objavljenim akcijskim planom potreba zapošljavanja, što bi trebalo dovesti do efikasnije i jeftinije javne uprave; ukinuti korištenje službenih automobila 24 sata dnevno i ostalih povlastica za župana i dožupane; ukinuti financiranje SIMORA-e, jer se oni trebaju financirati temeljem projekata. Previše je vremena prošlo da bi se sufinancirao nerad i nesposobnost stranački uhljebljenih kadrova; prioritetno isplatiti zaostale poticaje u poljoprivredi, obećane i potpisane dotacije lokalnim proračunima, dobavljačima (posebno dobavljačima za „Pun ceker“) i drugima kojima se duguje; zabraniti podizanje novih kredita; ukinuti reprezentaciju i održavanje sjednica Županijske skupštine izvan Siska i deveto, ako ne prihvaćaju ove naše prijedloge i ako ne znaju neki drugi način kako izvući Županiju iz problema, predlažemo ostavku župana i dožupana“, predložili su SDP-ovci kroz mjere koje je predstavio Mrkić.

„Jednostavno, ako oni ne znaju kako se provode ove mjere, neka se maknu i neka ostave nekom drugom tko bi mogao to napraviti. Postavlja se pitanje, zašto je župan šutio i skrivao reviziju od javnosti tri mjeseca, s obzirom na to da je znao da je revizija završena u 11. mjesecu, odnosno krajem 10. mjeseca prošle godine? Isto tako, župan je dužan prema zakonu, ovjeriti dokumente koji idu na Skupštinu, potpisuje ih i predsjednik Skupštine i s ciljem lažnog prikazivanja je dao skupštinarima te stvari na vidjelo da se ublaži situacija. Iz ove revizije se iščitava da je povrijeđeno nekoliko članaka Kaznenog zakona koji je na snazi i SDP kao odgovorna stranka, poziva državne institucije da odrade svoj posao po službenoj dužnosti. Mi ćemo vrlo vjerojatno reagirati sukladno zakonskim mogućnostima i nas kao građana i nas kao politički odgovornih osoba u ovoj županiji“, poručio je na kraju konferencije predsjednik županijskog SDP-a, Nikola Domitrović, izrazivši sumnju i u nenamjensko trošenje europskog novca za izgradnju Središnjeg paviljona županijske bolnice.

 

Slađana Marković

Slađana Marković

Dugogodišnja novinarka i radijska voditeljica s bogatim iskustvom u ovom poslu, što potvrđuju i brojne nagrade struke. Osim što je u novoj redakciji zadužena za novinarski dio posla, uskoro će slušatelji Petrinjskog radija moći uživati i u njezinom glasu u našem radijskom eteru.

NAJNOVIJE VIJESTI

X