Share on facebook
Share on twitter
gameripotporenaslov

Županijske potpore za poticanje inovacija, startupova i zapošljavanje u gaming industriji

SISAK – U zgradi Sisačko-moslavačke županije u Rimskoj ulici u Sisku, ove srijede (4. prosinca 2019.), svečano su potpisani i uručeni ugovori o potporama u tri projekta: „Poticanje startupova u gaming industriji“, „Poticanje razvoja i komercijalizacija inovacija u SMŽ“ i „Inovativnim pristupom do zapošljavanja u SMŽ“.

U ime Sisačko-moslavačke županije, ugovore je s korisnicima potpora potpisao župan Ivo Žinić. Podsjetio je kako je još prije tri godine ideja o Sisačko-moslavačkoj županiji kao središtu gaming industrije zvučala nestvarno i kod većine ljudi izazivala nevjericu i podsmijeh. U tu je ideju tada vjerovalo tek nekoliko njezinih pokretača iz Simore i Županije, kaže župan, no korištenjem sredstava iz EU fondova, ona je uspjela zaživjeti.

„Meni je drago da je danas ta ideja kroz naš program „Sisačko-moslavačka županija – središte gaming industrije“ zaživjela. Priznat ću, možda i brže nego smo očekivali i rasplet događaja ide strelovito, upravo onako kako se tehnologija i znanost razvijaju. Ova županija nekada je bila središte velikih industrija. Danas takvih industrija nemamo, ali nastojimo pratiti najmodernije tehnologije i upravo ovi poticaji i ovi ugovori idu u tom smislu. Da bismo mogli dalje napredovati, potrebni su ljudi, potrebni ste nam vi, a mi smo vam tu na pomoći. Mi to ne možemo napraviti samostalno bez vas, ali vjerojatno ni vi bez nas ne bi došli do ovoga da nije bilo te početne ideje. Kao Županija želimo biti vodeći u nečemu, a da bismo to mogli postati, bitni su ljudi, bitni ste vi mladi, bitni su naši poduzetnici. Apsolutno želimo poduprijeti, podržati inovacije, ali i sami kreirati određene politike koje idu u tom cilju“, rekao je Žinić, posebno zahvalivši županijskoj razvojnoj agenciji „Simora“, njezinu direktoru Mariju Čelanu i zaposlenicima koji su, rekao je, uložili veliki napor u pripremu projekata.

„Želim da ovi ugovori i vama inovatorima i vama novim gamerima koji ćete otvoriti vaše startupove i krenuti s vašim poduzetničkim idejama budu na korist, da ta sredstva iskoristite i uspijete u svom poslu. Kao što znamo, u našem inkubatoru „PISMO“ u Novskoj imamo već 16 gamera koji rade, plus ovih novih 18, to je već više od tridesetak. Nadam se da ćemo tamo do kraja godine završiti i zgradu u kojoj ćemo tijekom sljedeće godine otvoriti najmoderniji studio za izradu video igara. Također želim naglasiti da ćemo ovdje u Sisku, unutar bivše vojarne u Lađarskoj, imati naš Centar za kompetencije i inovacije gdje očekujem da ćemo napraviti veliki iskorak i u robotici i svemirskoj tehnologiji“, najavio je župan.

U sklopu projekta „Poticanje razvoja i komercijalizacija inovacija u SMŽ“ dodijeljene su tri bespovratne potpore u iznosu od po 40 tisuća kuna. Potpore su dobili „Recro Topusko“ iz Topuskog te „Sablich Tech“(inovacija: reklamno vozilo-quadrocikl za mobilno oglašavanje) i „Indigram“ iz Siska (inovacija: stroj za tisak folija od polietilena). Za poticanje start up-ova u gaming industriji poticaje su dobile četiri tvrtke u ukupnom iznosu od 136.737 kuna i to: „Flamboyant Entertainment“, „Byte Mind“, „Pocket Space“ i „Lucky Game & Entertainment“.

U ime potpisnika, zahvalio je vlasnik tvrtke „Recro Topusko“, Kristian Kuzmić, inovator koji je osmislio „Recro Bike Service“, stalak za servis bicikala.

„Prije nekoliko godina sam krenuo sa svojom inovacijom koja se zove „Recro Bike Service“ i koja je u potpunosti – od proizvodnje do marketinga, krenula iz malog mjesta Topusko. Dakle, kompletnu implementaciju doživjela je upravo u ovoj županiji. Meni je drago da je upravo moja županija u kojoj živim, radim, djelujem i proizvodim dala onaj prvi poticaj da bih krenuo dalje na tržište. Za svoj rad primio sam više nagrada, medalja, a jedna od izuzetno važnih bila je na inovacijskom sajmu „INOVA 2019.“ na kojem smo i dobili zlato za našu inovaciju. Dobili smo i nekoliko međunarodnih priznanja. Ovakav način poticanja puno znači za nas mlade poduzetnike koje Županija prati u našem radu. Možemo se pohvaliti da smo do sada, diljem Hrvatske postavili već više od 140 pojedinačnih „bike servisa“, na izuzetno atraktivnim lokacijama i svugdje ističemo od kuda naš proizvod dolazi. Još jednom hvala cijelom županijskom timu na ovoj izuzetnoj potpori. Svaka potpora je dobrodošla, a mi ovaj vid potpore možemo iskoristiti kako bi djelovali na prostoru cijele Republike Hrvatske, da kažemo odakle smo, tko nas je podupro, gdje smo to napravili, tko smo, što smo i što mi to imamo“, kazao je Kuzmić.

Potpisani su i ugovori o potporama po projektu “Inovativnim pristupom do zapošljavanja u SMŽ“ o kojem je više rekao direktor županijske razvojne agencije Simora, Mario Čelan.

„Projekt iz kojeg vi danas dobivate potpore od 12,5 tisuća kuna, ukupno je vrijedan 2 milijuna kuna. Sve one televizijske reklame koje vidite, gdje reklamiramo našu edukaciju – to je upravo iz ovog projekta. Razmišljamo nekoliko koraka unaprijed, tako da smo uz središte gaming industrije povezali i ovaj projekt, povezali smo i projekt prekogranične suradnje koji uskoro trebamo potpisati. Partneri u ovom projektu su Tehnička škola Sisak, Tehnička škola Kutina, Hrvatski zavod za zapošljavanje – Područni ured Sisak i Područni ured Kutina. S ovim projektom završavamo 14. studenog 2020. godine. Brojne edukacije su iza nas. Ja vas sve pozivam da i dalje sudjelujete u svim našim projektnim aktivnostima, posebno u prekograničnom projektu koji ćemo uskoro nastaviti“, pozvao je Čelan.

U sklopu projekta “Inovativnim pristupom do zapošljavanja u SMŽ“, potpore u iznosu od 12,5 tisuća kuna za početak rada, odnosno zapošljavanje, dobilo je 18 mladih poduzetnika koji su završili edukaciju za „gamere“. U ime potpisnika ovih ugovora, zahvalio je Marko Kljajić, gamer i budući poduzetnik.

„Zahvaljujem u svoje ime i u ime svojih dragih, talentiranih kolega. Hvala Simori, županu i gospodinu Čelanu. Vi ste započeli sve ovo. Na nama je sad da završimo i da taj vaš san i ostvarimo. Nadamo se da ćemo uspjeti i da vas nećemo razočarati“, poručio je.

 
Google Photos Refresh Token invalid. Please authenticate from Photonic → Authentication.
Error encountered during authentication:
{
  "error": "disabled_client",
  "error_description": "The OAuth client was disabled."
}
See here for documentation.
Slađana Marković

Slađana Marković

Dugogodišnja novinarka i radijska voditeljica s bogatim iskustvom u ovom poslu, što potvrđuju i brojne nagrade struke. Osim što je u novoj redakciji zadužena za novinarski dio posla, uskoro će slušatelji Petrinjskog radija moći uživati i u njezinom glasu u našem radijskom eteru.

NAJNOVIJE VIJESTI

X