Izbornik
Share on facebook
Share on twitter
stozersmz20042020

Županijski Stožer zatražio ukidanje e-propusnica, 14 pacijenata ozdravilo, 20 pozitivnih na COVID-19

SISAK – Nakon još jednog sastanka članova Stožera civilne zaštite Sisačko-moslavačke županije održana je konferencija za medije na kojoj je sisačko-moslavački župan Ivo Žinić upoznao javnost sa trenutnim stanjem po pitanju koronavirusa u našoj županiji.

„Od zadnji puta, dakle od petka kada smo imali sreću pa smo pet dana za redom bili bez novooboljelih, moram konstatirati da smo jučer imali dva novooboljela od koronavirusa, tako da je ukupan broj oboljelih u našoj županiji 34. Istovremeno, moram izreći i radosnu vijest, 14 osoba koje su bile zaražen su ozdravile, nemaju više simptome na koronavirus. Ukupno je ostalo 20 osoba koje još uvijek bolesne, pet osoba je smješteno u našoj Općoj bolnici dr.Ivo Pedišić u Sisku, sa blažim simptomima, imaju solidnu kliničku sliku. Moram reći da je stanje potpuno redovito što se tiče tih pet koji leže u bolnici. Ostali su, njih 15, je u samoizolaciji u vlastitim domovima“, rekao je Žinić.

Najavio je također kako su danas iz županijskog Stožera uputili zahtjev prema Nacionalnom stožeru da se ukinu e-propusnice za putovanje građana unutar županije. „Jučer nismo mogli poslati takav zahtjev prema Nacionalnom stožeru jer još uvijek nismo imali dopuštenje od našeg Zavoda za javno zdravstvo, od naših epidemiologa, od našeg dr.Brkića, ali danas u jutarnjim satima smo dobili pozitivno mišljenje da možemo otvoriti sva kretanja u granicama naše županije. Na sjednici Stožera je donesena takva odluka, upućen je zahtjev prema Stožeru civilne zaštite Republike Hrvatske i vjerujem da će tijekom par sati doći odobrenje da stanovnici Sisačko-moslavačke županije, kao i u drugim županijama, se mogu kretati unutar granica županije“, potvrdio je Žinić.

Vjeruje kako bolest polako jenjava te kako će u narednim danima donositi neke druge mjere koje će omogućiti normalan život. „Razmišljamo i o nekim gospodarskim mjerama tako da ćemo vjerojatno ponoviti na traženje naših obrtnika i dodatni naš natječaj za malo i srednje poduzetništvo, za tradicionalne i umjetničke obrte jer u dosadašnjem natječaju prijavilo se svega 20-tak obrtnika, vjerojatno i neki zbog koronakrize nisu uspjeli se javiti. Pozivam sve naše obrtnike da se ponovno jave na natječaj koji će biti objavljen sutra na našoj web stranici“, rekao je Žinić, koji je izrazio zadovoljstvo i sa stanjem sigurnosti u našoj županiji.

Načelnik Stožera civilne zaštite Sisačko-moslavačke županije Roman Rosavec najavio je kako će u danima koji su pred nama biti podijeljena nova količina zaštitne opreme koja je stigla kao donacija u Hrvatsku. „Ona je tijekom današnjeg dana preraspodijeljena u određenim količinama te djelatnici Stožera danas su otišli po navedenu opremu te će kao takva biti raspoređena na sve one stručne službe, od zdravstvenih ustanova, bolnica, lječilišta i domova zdravlja s jedne strane, ali bit i stavljena u skladište našeg Stožera kako bi ona bila dostupna svima onima kojima je potrebita, a pružaju određeni oblik zaštite, bilo da se radi i o privatnim koncesionarima ili bilo kojem drugom obliku“, rekao je Rosavec.

Kazao je kako je donesena odluka o mogućnosti demobilizacije objekata u vlasništvu Hrvatskih šuma, točnije Lovačke kuće Brezovica i Lovačke kuće Cerovljani, te je tako još uvijek u svrhu karantenskog smještaja za vozače kamiona predviđen smještaj u Zelenoj dolini.

Načelnik Policijske uprave sisačko-moslavačke Luka Pešut je kazao kako je stanje sigurnosti u našoj županiji zadovoljavajuće. „Po pitanju mjera koje policija provodi, vezano za COVID 19, ovoga trenutka imamo u samoizolaciji 435 osoba, preko vikenda policijski službenici su obišli 187 adresa kojom prilikom nije utvrđeno ni jedno kršenje samoizolacije, što govori da su ljudi, građani svjesni situacije u kojoj se trenutno nalazimo i onaj tko mora biti u samoizolaciji to uistinu čini. Bilo je 53 mjere kršenja nenošenja i neposjedovanja e-propusnice“, rekao je Pešut te na kraju ističe kako će i dalje biti na rubnim dijelovima naše županije koji će kontrolirati one građane koji će trebati imati e-propusnice.

 

Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

X