Potpisan ugovor o izvođenju radova na izgradnji vodoopskrbe Taborišta, Hrastovice i Donje Budičine za 2019.godinu Potpisan ugovor o izvođenju radova na izgradnji vodoopskrbe Taborišta, Hrastovice i Donje Budičine za 2019.godinu
PETRINJA – U Maloj vijećnici Grada Petrinje jutros je potpisan Ugovor o izvođenju radova na izgradnji vodoopskrbe naselja Taborište, Hrastovica i Donja Budičina za... Potpisan ugovor o izvođenju radova na izgradnji vodoopskrbe Taborišta, Hrastovice i Donje Budičine za 2019.godinu

PETRINJA – U Maloj vijećnici Grada Petrinje jutros je potpisan Ugovor o izvođenju radova na izgradnji vodoopskrbe naselja Taborište, Hrastovica i Donja Budičina za 2019. godinu. U nazočnosti petrinjskog gradonačelnika Darinka Dumbovića i Miodraga Čavića, rukovoditelja ekonomskih poslova u petrinjskom poduzeću Privreda, ugovor su potpisali Zlatko Jagarčec, direktor tvrtke Gradex & Co d.o.o. iz Zaboka koja je na natječaju izabrana za izvođača radova i direktor petrinjske Privrede, Zoran Zechner.

„Na današnji dan potpisujemo godišnji ugovor za izgradnju vodoopskrbe naselja Taborište, Hrastovica i Donja Budičina, posao za koji je na javnom natječaju kao najpovoljniji ponuđač izabrana tvrtka Gradex & Co d.o.o. Zabok. Okvirni sporazum za ukupnu investiciju vrijednu 19,5 milijuna kuna ima rok od 24 mjeseca i obuhvaća izgradnju 13,2 kilometra mreže s 280 kućnih priključaka. U ovoj godini predviđena je realizacija 2,2 kilometra i 50 kućnih priključaka ukupne vrijednost 4.250.000,00 kuna. Rok za izvođenje radova je 90 dana“, izvijestio je direktor Privrede, Zoran Zechner.

Objasnio je i kako se ovaj projekt financira.

„Financiraju ga Hrvatske vode iz redovnog Plana upravljanja vodama s 80%, odnosno 3.400.000,00 kuna i „Privreda“ iz sredstava za kapitalne investicije s 850.000,00 kuna. Uspješnom realizacijom ove faze ugovora moći ćemo se kandidirati kod Hrvatskih voda za uvrštenje u Plan upravljanja vodama za 2020. godinu kada želimo pristupiti idućoj fazi izgradnje“.

Zechner je precizirao o kojoj se konkretno dionici radi u ovoj prvoj fazi izvođenja radova.

„To je dionica koja izlazi iz Petrinje – krajem Radićeve ulice i tih 2200 metara dolazi do križanja za Hrastovicu. To bi bio otprilike potez koji bi se realizirao u ovoj godini.“

Posao izvođenja radova na natječaju je dobila tvrtka Gradex & Co d.o.o. iz Zaboka koju je predstavio njezin direktor Zlatko Jagarčec.

„Zahvaljujem na ukazanom povjerenju. Mi smo firma koja dolazi iz lijepog našeg Zagorja. Na tržištu smo od 1990. godine. Zapošljavamo otprilike 30 do 40 djelatnika. Nadam se da ćemo surađivati obostrano, u korist građana grada Petrinje da im se poboljšaju životni uvjeti“, kazao je Jagarčec.

Petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović istaknuo je važnost ovog projekta za stanovnike Taborišta, Hrastovice i Donje Budičine.

„Tko čeka, taj i dočeka. Gledajući na komunalnu infrastrukturu u gradu Petrinji koja je za građane sigurno prioritet, znamo da smo to imali uništeno, znamo da smo to imali devastirano i znamo da to neki nikad nisu imali. Sada je došao trenutak da uz dobre projekte i dobre projekcije, dobru strategiju za razvoj grada Petrinje, uključujemo ono što je najvažnije – novac koji dolazi iz resornih ministarstva, iz Europske unije, da u određenim postotcima i omjerima budu stvarno sadržajno prihvatljivi za Grad Petrinju. Za ovu godinu smo osigurali više od 4 milijuna kuna, što je dobro. Ja ovo smatram jednom prvom fazom. Cijeli natječaj je 19,5 milijuna kuna plus PDV, znači skoro 25 milijuna kuna. To je jedna investicija koja će prije svega veseliti one koji nisu imali vodu – to su Hrastovica, Taborište i Budičina. Došao je red i na njih. Mi smo uspjeli napraviti građevinsku dozvolu, to smo aplicirali i nadam se da ćemo u sljedećoj godini u onim sredstvima Hrvatskih voda, u omjeru 80:20 riješiti i ovaj ostali dio.“

Dumbović je zahvalio Gradskom vijeću što je svojim odlukama omogućilo početak realizacije ovog projekta, a od izvođača i nadzora zatražio je odgovoran pristup poslu.

„Zahvaljujem svima u Gradskom vijeću koji su imali sluha da upravo ova mjesta dobiju vodu i njihovim odlukama i našim zajedničkim strategijama možemo reći da činimo dobro. Ono što očekujem od našeg komunalnog poduzeća Privrede, ono što očekujem od izvođača, ono što očekujem naravno i od nadzora i od svih onih koji su uključeni u ovaj projekt je da ga rade savjesno, da ga rade po svim standardima, tehničkim i svim ostalim minimalnim uvjetima, kako bismo svi skupa bili zadovoljni. Naravno da su u kontinuitetu uvijek problem rokovi. S tim rokovima ćemo biti i dalje strogi prema onima koji ih ne budu poštovali. Građani Petrinje očekuju da to napravimo korektno, da napravimo profesionalno i da ta jedna sinergije Grada Petrinje, našeg komunalnog poduzeća Privrede i vas kao izvođača i nadzora u ova 24 mjeseca donese jedan rezultat koji će biti u interesu svih.“

Najavio je kako nakon Taborišta, Hrastovice i Donje Budičine na red u budućnosti dolaze Brest i Mala Gorica.

„Tu također imamo investiciju koja će biti velika, koja će biti značajna. Izdali smo i imamo građevinsku dozvolu. Očekujemo uskoro i taj natječaj kako bi u plan financijskih projekcija Hrvatskih voda ušli što prije, jer znamo da je za Grad Petrinju i komunalno poduzeće onih 20 posto učešća zahtjevno. To nisu mala sredstva. To znači za investiciju od 25 milijuna i ako budemo imali Brest oko 20 milijuna kuna, dakle između 40 i 50 milijuna kuna investicije, trebat će između 8 i 10 milijuna kuna vlastitih sredstava. To nisu mala sredstva i oko toga upozoravam sve one koji donose odluke da znaju da ćemo imati taj dio financiranja s određenim, neću reći poteškoćama, ali u svakom slučaju s određenim kreditima kako bi mogli pratiti investicije. Ali građani Petrinje i ovih mjesta zaslužuju imati standard“, zaključio je Dumbović.

Komentari

Slađana Marković Novinar

Osvježenje Petrinjskog radija od srpnja 2016.godine. Dugogodišnja novinarka i radijska voditeljica s bogatim iskustvom u ovom poslu, što potvrđuju i brojne nagrade struke. Osim što je u novoj redakciji zadužena za novinarski dio posla, uskoro će slušatelji Petrinjskog radija moći uživati i u njezinom glasu u našem radijskom eteru.