baffnaslov

U organizaciji Savjeta mladih na Gradskom kupalištu održan BAFF: Beer and Food Festival

PETRINJA – Na Gradskom kupalištu u Petrinji ovog je petka održan prvi ovogodišnji petrinjski „BAFF“, odnosno „Beer and Food Festival“.

U šumici na Kupalištu, organizirao ga je Savjet mladih Grada Petrinje. Predsjednik Savjeta, Petar Kolić, ispričao nam je kako je ideja o ovom festivalu piva i hrane krenula.

„Član Savjeta mladih Flip Žugaj bio je inicijator. Nakon potresa, još kad su se volonteri skupili i kuhali tu za cijelu Petrinju, oni je bio jedan od glavnih koji je skupljao ljude i s njima zajedno kuhao, pomagao im, dostavljao hranu ljudima, pa je tako sad htio organizirati i ovaj događaj za mlade, jer ničega tu nema takve tematike. Bio je plan pozvati više kuhara, ali oni su sad uglavnom svi na sezoni pa ne mogu doći, tako da smo skupili naša dva petrinjska kuhara – Filipa Žugaja i Dragomira Matijevića koji će nam evo tu pripremiti recepte roštilja s pivom i vjerujem da će biti odlično“, rekao je Kolić.

Inicijator Festivala, Filip Žugaj otkrio je pak što su pripremili za ovo prvo petrinjsko izdanje „BAFF-a“: „Znači, ovdje u šumici danas radimo prvi petrinjski „Beer and Food Festival – BAFF“ gdje ćemo raditi piliće na ražnju, teletinu ispod peke i burgere u „kettle“ roštilju. Uz to, na “Kiosku na Kupi kod Jagića” imamo u ponudi raznovrsne craft pive domaćih hrvatskih craft pivovara, tako da će ljudi moći i to probati. Sva hrana će se podijeliti i nakon toga imamo tu domaći bend „Krater“ – to su momci iz naše županije i oni će nas zabavljati do kasnih večernjih sati“.

Osim kušanja pileta na ražnju, teletine ispod peke i sočnih hamburgera, posjetitelji Festivala imali su priliku i sami ponešto naučiti o pripremi roštilja i sljubljivanju hrane i piva.

„Ljudi mogu doći pitati nas kuhare kako se što od jela priprema i o pariranju piva uz hranu, dakle kombinaciji hrane i piva. Zapravo, svatko će ovdje nešto moći i naučiti“, kazao je Filip.

Kaže kako ključ dobrog roštilja leži u kvalitetnom mesu.

„Najbitnija je kvaliteta mesa i zapravo jednostavnost. Ovisi naravno koji je komad mesa u pitanju, ali prvo, što je najbitnije, to je kvaliteta mesa s kojim se radi. Mi smo išli na jednostavnost. Nema neke posebne marinade. Ovo je jedan sistem koji sam nedavno otkrio – pilići su šest sati stajali u salamuri, samo u slanoj vodi i poslije su samo s paprom i uljem „podmazani“ i mješavinom suhih začina, bez soli. Znači, sol je bila samo u marinadi. Tako meso dobiva veću sočnost, pogotovo na ražnju. To je najbolji način za piliće na ražnju koje pripremamo“.

Za uspješno roštiljanje, važno je dobro pripremiti i vatru. Robert Rakarić koji je volonterski pomagao članovima Savjeta mladih, objasnio je kako vatra ne smije biti prejaka jer će meso pougljeniti, ali ne smije biti ni preslaba, jer će se dobiti efekt kuhanja.

„Važno je samo da žar bude kako treba, da iz žara dobiješ pravu temperaturu. Bitno je da u samom roštilju kao roštilju nema gorenja, nego da iz žara imaš dobru temperaturu za pečenje mesa“, prokomentirao je Robert.

Hrana koju su mladi kuhari uz pomoć prijatelja i volontera pripremili, besplatno je podijeljena posjetiteljima festivala. Prazni tanjuri i pohvalni komentari, mladoj su ekipi bili potvrda dobro obavljenog posla.

Druženje u sklopu „Beer and Food Festivala“, u večernjim je satima nastavljeno uz rock grupu „Krater“, a potom i „trash party“.

  • mc1307202111
  • mc1307202121
  • mc1307202131
  • mc1307202141
  • mc1307202151
  • mc1307202161
  • mc1307202171
  • mc1307202181
  • mc1307202191
  • mc13072021101
  • mc13072021111
  • mc13072021121
  • mc13072021131
  • mc13072021141
  • mc13072021151
  • mc13072021161
  • mc13072021171
  • mc13072021181
  • mc13072021191
  • mc13072021201
  • mc13072021211
  • mc13072021221
  • mc13072021231

 

Slađana Marković

Slađana Marković

Dugogodišnja novinarka i radijska voditeljica s bogatim iskustvom u ovom poslu, što potvrđuju i brojne nagrade struke. Osim što je u novoj redakciji zadužena za novinarski dio posla, uskoro će slušatelji Petrinjskog radija moći uživati i u njezinom glasu u našem radijskom eteru.

NAJNOVIJE VIJESTI

X