plin

Babić: Ova zima donijet će poteškoće u poslovanju, a sljedeća će, prema svim najavama, biti još teža

SISAK – Unatoč pozitivnim pomacima u poslovanju poduzetnika u prošloj godini, ova godina obilježena je ratom u Ukrajini koji je doveo do snažnog porasta cijena energenata, posebno plina i struje, visokom inflacijom, rastom kamatnih stopa i mogućim ulaskom  RH i EU u recesiju ( najava viceguvernera HNB Vedrana Šošića)  te poduzetnici  traže dodatne mjere kako bi održali poslovanje, istaknuo je predsjednik HGK – Županijske komore Sisak Tihomir Babić na desetoj elektronskoj sjednici Gospodarskog vijeća HGK – Županijske komore Sisak, u utorak, 4. listopada 2022.

Na sjednici su prezentirane Mjere Vlade RH za poduzetnike vezano za ublažavanje rasta cijena energenata te je zaključeno da će donesene privremene mjere za električnu energiju olakšati poslovanje, ali da za cijenu plina nije pronađeno adekvatno rješenje jer Vlada RH očekuje odluku Europske komisije koja još do sada nije usaglasila svoje stavove, što dovodi do velikih problema u poslovanju poduzeća koja troše plin i do obustavljanja proizvodnji.

Članovi Gospodarskog vijeća Županijske komore Sisak istaknuli su da im najveći problem u poslovanju predstavlja ogromna neizvjesnost u cijenama energenata, posebno plina, neki su trenutno uspjeli pronaći privremenu zamjenu za plin korištenjem lož ulja, a neki su kao Petrokemija d.d. u ožujku ove godine i Lipovica d.o.o. početkom ovog mjeseca privremeno obustavile proizvodnju iz razloga što svjesno ne mogu ići u gubitke.

Predsjednik Uprave Petrokemije Davor Žmegač istaknuo je da je nužno pronaći rješenje za pokretanje proizvodnje mineralnih gnojiva u slijedećih 10-15 dana jer će u protivnom doći u pitanje opskrba mineralnim gnojivima za proljetnu sjetvu 2023. godine, kao i budućnost same Petrokemije d.d. S ovim stanjem su upoznata sva nadležna ministarstva i svi ključni dionici društva. Naglašeno je da izvanredne okolnosti traže izvanredne mjere.

Mjere Vlade RH ublažile su negativan utjecaj porasta cijene električne energije. Poduzetnici  su svjesni da im korištenje alternativnih izvora energije predstavlja djelomično izlaz iz ove situacije, ali postupak uvođenja solarne energije u proizvodne procese je zahtjevan i dugotrajan proces koji se mora nužno poboljšati ubrzanjem izdavanja energetske suglasnosti i priključenjem na elektrodistribucijsku mrežu.

Marija Šutina (HGK) istaknula je da HGK u stalnom kontaktu s nadležnim Ministarstvima predlaže nove mjere kako bi se pomoglo poduzetništvu, a isto tako putem Eurochambres-a nastoji utjecati i na Europsku komisiju za što brže donošenje mjera koje bi ublažile utjecaj cijene plina.

Na sjednici Gospodarskog vijeća prihvaćen je i prijedlog Odluke o dodjeli zlatnih plaketa trgovačkim društvima s područja županije za zasluge u razvitku gospodarstva u prošloj godini. U kategoriji velikih poduzeća plaketu Zlatna kuna dobit će HiPP CROATIA D.O.O. Glina; u kategoriji srednjih poduzeća ŠMIT ELECTRONIC D.O.O. Kutina,a malih poduzeća EUROART 93 D.O.O. Sisak

Dodjela priznanja održat će se na svečanoj sjednici Gospodarskog vijeća HGK – Županijske komore Sisak u studenom ove godine.

Matea Kezić

Matea Kezić

Višegodišnje iskustvo u radu u medijima kao voditeljica i novinarka odlučila je pokazati u našem okruženju Petrinjskog radija i Portala53. Budit će vas rano ujutro ili vam poslijepodnevne sate učiniti opuštenijima, nasmijavati vas ili vam uljepšati dan svojim osmijehom, naravno, i davati vam uvijek i na vrijeme sve potrebne informacije.

NAJNOVIJE VIJESTI

X