klapenaslovna

Bajkovitom večeri klapske pjesme Kolapjanke i Kolapjani sa svojim gostima počastili brojnu publiku

 
Google Photos Refresh Token invalid. Please authenticate from Photonic → Authentication.
Error encountered during authentication:
{
  "error": "disabled_client",
  "error_description": "The OAuth client was disabled."
}
See here for documentation.

SISAK – Bajkovit ambijent atrija Starog grada, nebo osvijetljeno punim Mjesecom, prekrasni glasovi u ugodnoj noći babljeg ljeta, klapska pjesma koja odzvanja i kroz zidove stoljetne utvrde… ukratko bi se tako opisao predivan doživljaj 12. Susreta klapa u Sisku i to u petak, 13. rujna, koji je za publiku bio ipak sretan petak trinaesti, a svojim dolaskom u zaista velikom broju ispunivši čitav atrij Starog grada te svojim pljeskom, to su i sami potvrdili. Ženska klapa Kolapjanke i muška klapa Kolapjani koje djeluju u sklopu Vokalno instrumentalnog ansambla Kolapjani iz Siska i ove godine bili su organizatori ovog susreta.

Na 12. izdanju ovog sisačkog klapskog susreta sudjelovalo je ukupno 9 klapa koje su došle iz raznih krajeva Hrvatske, i to klape: Munita iz Zadra, Teranke iz Pule, Grdelini iz Zagreba, Ventula iz Splita, Bistrica iz Marije Bistrice, Koprivnica iz Koprivnice, Lađarice iz Siska te domaćini susreta Kolapjanke i Kolapjani. Publika iz Siska, Petrinje i šire, koja svake godine ispuni atrij Starog grada do zadnjeg mjesta, i ove je godine imala priliku uživati u tradicionalnim klapskim napjevima, ali i izvedbama popularnih dalmatinskih pjesama aranžiranih upravo za klape.

Prva je nastupila klapa Bistrica iz Marije Bistrice pjesmama „Pramaliće moje“ (narodna, obrada: Dinko Fio) i „Suza za zagorske brege“ (Zvonko Špišić, Ana Bešenić, Marko Rogošić).

Zatim je nastupila klapa Lađarice iz Siska sa skladbama „Izajdi na prozor“ (narodna, obrada Dinko Fio), „Prsti zapleteni“ (glazba: Pero Kozomara, tekst: Ivica Brnas, obrada: Marijana Ivšić Kolić).

Klapa Koprivnica nastupila je s pjesmama „Šijavica“ (tekst: Pere Picukarić, skladba/obrada: Dušan Šarac) i „Bodulska balada“ (tekst: Stjepan Benzon, glazba: Ivica Bašić, obrada: Nikola Buble).

Ženski dio domaćina, klapa Kolapjanke, otpjevale su „Sunce žarko“ (narodna, obrada: Davor Capković) i „Lijepa se Mare udala“ (narodna/obrada: Joško Ćaleta).

Domaćinski muški dio, klapa Kolapjani, otpjevali su „Jedva čekam tamne noći“ (narodna, obrada: Silvie Bombardelli) i „Moj dida i ja“ (glazba/tekst: M. Perković Thompson, obrada: Mojmir Čačija).

Klapa Ventula iz Splita nastupila je sa skladbama „Ne karaj me mamo mila“ (zapis i obrada: Dinko Fio) i „Izliči me“ (glazba/tekst: Mario Božić, obrada: Rajmir Kraljević).

Klapa Grdelin iz Zagreba otpjevala je „Uljenica moje matere“ (stihovi: Slavko Govorčin, glazba: Mojmir Čačija) i „Jedno jutro pri neg zora svane“ (narodna, obrada: Frane Tralić).

Klapa Teranke iz Pule nastupila je s pjesmama „O jablane moj visoki“ (obrada: Marko Rogošić) i „Kapi na obrazin“ (autorica: Ana Kodrić Ivelić).

Klapa Munita iz Zadra otpjevala je pjesme „Vapori“ (Pere Ljubić, Duško Geić, Eduard Tudor) i „Zdravo kćerce“ (narodna, obrada: Vjekoslav Šuljić).

Nakon završetka, pitali smo Igora Božičevića, predsjednika Kolapjana, za dojam:
„Činjenica je da iz godine u godinu držimo jedan visoki nivo, ali to je ono što od nas traži naša publika. Čuli ste i što je na pozornici rekao član klape Munita i to je mišljenje koje dobivamo od svih gostujućih klapa, svi su zadovoljni ambijentom, razglasom, osjećaju se ugodno, a nama sve to na kraju čini jedno veliko zadovoljstvo. Također, još jednom želim zahvaliti Petrinjskom radiju zbog načina na koji nas pratite, zaista nas pratite onako kako mi smatramo da bi nas trebali pratiti naši, da tako kažem, lokalni mediji, nadamo se da ćemo zadržati jedan tako visok nivo suradnje, da ćete nas i dalje tako pratiti, puštati i dalje u eteru Petrinjskog radija te da ćemo surađivati ovako uspješno još dugi niz godina.“

Jedna od članica koja je bila dio ove klapske obitelji od samog osnutka, Jasmina Štimac, s pjevanjem na ovim susretima zadnji put je nastupila uz svoje Kolapjanke, ujedno se te večeri oprostila od publike:
„Ovaj klapski susret u predivnom okruženju, uz sve divne ljude, prijatelje i publiku, uz predivno klapsko pjevanje bio mi je prilika da se oprostim od mojih dragih Kolapjanki i Kolapjana. Nije lako, to je moja druga obitelj, ali mora se. I bilo je zaista dovoljno godina, dosta sam emotivna, oni su uvijek moji, prijatelji i moja još jedna mala obitelj, ali 19 godina već pjevam i mislim da sada mogu u zasluženu mirovinu. Od samih početaka sam tu, od osnivanja, neka sada drugi mladi nastave. Klapa i Kolapjanke uvijek imaju mjesto u mom srcu, a i ako ne pjevam s njima, pratit ću ih iz publike i zasigurno uživati u njihovu pjevanju. Zahvaljujem se svima na lijepim riječima i izrazima potpore, na velikom pljesku publike, na prekrasnom buketu od moje druge obitelji. Svi s kojima sam surađivala, naučili su me mnogo. I mogu još samo reći svima jedno veliko hvala za sve.“

Klapa Munita i ove je godine izlazila na bis, baš kao i prošle godine na ovim istim susretima, što dokazuje kako publika pamti i zahvaljuje, a prvi tenor klape Hrvoje Rančić nam je rekao:
„Još smo bili pod dojmom prošlogodišnjeg susreta klapa u Sisku, kada nam je bilo prvi put ovdje u gostima, a evo nas sada već drugi put. Doista, impresionirani smo kakvu publiku ovdje imate, punu duše za klapsku pjesmu, publiku koja to voli i doživljava te zahvalno uzvraća tu pozitivnu energiju nama. Domaćini su divni, ambijent prekrasan, ozvučenje, atmosfera, ma sve je sjajno. Ovaj put smo imali i neke probleme u putu, ali stigli smo na vrijeme i došavši ovamo među ove divne ljude, odmah nam se vratilo raspoloženje. Divno je biti dio ove klapske priče, a nadamo se da ćemo biti pozvani u goste i za idući susret.“

Pljesak publike nakon zajedničkog nastupa svih devet klapa zajedno u završnici večeri s pjesmom „Vilo moja“, sigurno je bio pečat još jednoj uspješnoj i nezaboravnoj večeri klapske pjesme u Sisku, a kojoj su domaćini bili Kolapjanke i Kolapjani.

Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

X