gv308092021antemaric

Bannia d.o.o.odustala od Centra za šljivu i kesten, Centar ostaje u rukama Grada

HRASTOVICA – Na prošloj sjednici Gradskog vijeća Grada Petrinje, koja je održana u Hrastovici, vijećnici su raspravljali o prijedlogu Odluke o stavljanju izvan snage Odluke o namjeri prijenosa osnivačkih prava Grada Petrinje nad javnom ustanovom Centar za šljivu i kesten i davanju ovlasti za sklapanje Ugovora o prijenosu osnivačkih prava. Više o ovome rekao je Ante Marić, privremeni pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu, razvoj i imovinu.

„Kao što znate, na jednoj od prethodnih sjednica Gradskog vijeća, točnije 16.studenoga, donesena je Odluka o namjeri prijenosa osnivačkih prava. Temeljem te Odluke, Grad Petrinja je raspisao javni poziv na koji se javila jedna tvrtka Bannia d.o.o., iskazala interes da preuzme taj dio osnivačkih prava. U međuvremenu se dogodio potres, zgrada je predviđena za rušenje. Tvrtka se obratila Gradu da odustaje od prvobitne namjere, zato je prijedlog Odluke da se ta Odluka stavi van snage“, pojasnio je Marić.

Gradonačelnica Petrinje Magdalena Komes je podsjetila kako su se oni u prijašnjem sazivu Gradskog vijeća žestoko borili protiv Odluke o prijenosu osnivačkih prava nad Centrom za šljivu i kesten. „Zaista smo kopali u vezi toga, to je onako dosta prilično i stručan dio to trgovačko pravo, ali zaista smo se borili da do toga ne dođe. Ako se ne varam, uspjeli smo se izboriti da prije nego što bude potpisan Ugovor gradonačelnika, da taj isti sadržaj Ugovora bude iznesen na Gradsko vijeće da ga vidimo sadržaj tog Ugovora, jer se tvrdilo jedno, a mi smo tvrdili da je u igri nešto sasvim drugo. Srećom nije došlo do potpisivanja tog Ugovora i drago mi je da se ova Odluka povlači. O Centru za šljivu i kesten zasigurno će biti riječi na sljedećim sjednicama Gradskog vijeća“, rekla je Komes. Navedeni prijedlog Odluke je usvojen jednoglasno.

Vijećnici su između ostaloga raspravljali o prijedlogu Odluke o usvajanju Izvješća o izvršenju Programa gradnje građevina za gospodarenje komunalnim otpadom za 2020.godinu. Kako je pojasnio Ivan Begić, privremeni pročelnik Upravnog odjela za prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša, riječ je o Programu vrijednom 180 tisuća kuna.

„Obveza je zakonska da gradonačelnica podnosi Izvješće jednom godišnje predstavničkom tijelu o izvršenju Programa gradnje građevina za gospodarenje komunalnim otpadom. Taj Program je donesen krajem 2019.godine za 2020.godinu. Jednom je izmijenjen tijekom 2020.godine i to je izmijenjen na način da je samo jedna stavka izvršena, a koja se tiče projektiranja za izmjene građevinske dozvole za Taborište. Rađen je glavni projekt i snimanje samog kapaciteta tog odlagališta otpada. To je izvršeno. Iz samog izvješća se vidi da je 80 posto tog iznosa projekta financirao Fond za zaštitu okoliša, a 20 posto Grad Petrinja“, rekao je Begić. Navedeni prijedlog je usvojen s 15 glasova za i tri suzdržana.

Vijećnici su također raspravljali o prijedlogu Odluke o ukidanju statusa javnog dobra u općoj uporabi o čemu je više rekao Ante Marić, privremeni pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu, razvoj i imovinu. Pojasnio je kako je ovdje riječ o jednoj livadi i putu sveukupne površine od 42 kvadratna metra.

„Dakle radi se o jednoj čestici koja se u naravi ne koristi kao put, ali predstavlja javno dobro. Obzirom da postoji u postupku rješavanja sa Privredom kojoj je potrebna ta čestica za svoje radnje, potrebno je toj čestici ukinuti status javnog dobra u općoj upotrebi. Ovo je jedna u nizu odluka koje donosi Gradsko vijeće“, pojasnio je Marić, a vijećnici su navedeni prijedlog podržali jednoglasno.

Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

X